Yhtymä sulkee laitoshoitopaikkoja Orimattilasta, Hollolasta ja Kärkölästä

Vili Uuskallio

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vähentää vanhusten laitoshoitopaikkoja Orimattilassa, Hollolassa ja Kärkölässä.

Hollolan Pyhäniemessä toimiva vanhainkoti, sen yhteydessä sijaitseva tehostetun palveluasumisen yksikkö Kuusikoto sekä Kärkölän vanhainkoti korvataan tehostetulla palveluasumisella. Peruspalvelukeskus Oiva teki yksiköiden sulkemisesta periaatepäätöksen viime vuonna talousarvion valmistelun yhteydessä.

Myös Orimattilan terveysasemalla sijaitsevan Kanervikon toiminta korvataan tehostetun palveluasumisen ostopalveluilla.

Kanervikossa asukkaita on tällä hetkellä 40, Hollolan vanhainkodissa 19 ja Kärkölän vanhainkodissa 14.

Kärkölän vanhainkodin toiminta päättyy näillä näkymin helmikuun loppuun mennessä. Hollolan vanhainkodissa, Kuusikodossa ja Kanervikossa toiminta päättyy maaliskuun puoliväliin mennessä.

Yhtymän mukaan kaikilta asukkailta ja heidän läheisiltään kysytään toive tulevasta sijoituspaikasta. Tavoitteena on sijoittaa kaikki asukkaat oman kunnan alueelle tai asukkaan tai hänen läheisensä niin halutessa muuhun lähikunnan tehostetun palveluasumisen yksikköön.

Lopettavien yksiköiden henkilöstö sijoitetaan vakinaisiin tehtäviin yhtymän alueella heidän oman kiinnostuksensa perusteella.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus sai tiistaina tilannekatsauksen säästösuunnitelmista.

Talousarvioon sisältyvän 19 miljoonan euron säästötavoitteen runkona ovat edelleen työryhmien esitykset, joiden talousvaikutus on 13,45 miljoonaa euroa. Lisäksi toimialueet ovat etsineet muita säästötoimia reilun 5,5 miljoonan edestä.

Säästöjä haetaan muun muassa siten, että avoimeksi tulevia tehtäviä ei automaattisesti täytetä, vaan tehtävät pyritään hoitamaan muun henkilöstön voimin. Myös hankintoja tarkastellaan.

Yhtymän käyttömenot ovat noin 800 miljoonaa euroa, joten säästöt ovat vajaat kaksi prosenttia. Budjettiin sisältyvien säästöjen lisäksi yhtymähallitus on esittänyt seitsemän miljoonan säästötavoitteen, jonka avulla halutaan varautua yllättäviin kustannuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Skopjesta saapuneita matkustajia
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 5. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 6. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 7. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 8. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 9. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 10. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 11. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 12. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 13. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 14. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 15. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.