Lahtelainen Suomi Ensin -aktiivi tarkkaili uimahousujen käyttöä Itäkeskuksen uimahallin saunassa

Pontus Söderblom vetää Suomi Ensin -liikkeen Lahden osastoa. Juha Peurala

Vili Uuskallio

Maahanmuuttokriittinen Suomi Ensin -liike on laajentanut partiointiaan kaduilta uimahalliin. Ryhmä liikkeen aktiiveja järjesti viime lauantaina "uintipartion" Helsingin Itäkeskuksen uimahallissa. Tempauksessa oli mukana lahtelainen kuntavaaliehdokas Pontus Söderblom.

- Tarkkailu järjestettiin, koska Facebookissa tuli pyyntö, että käydään katsomassa tilanne, koska siellä on ollut häiriökäyttäytymistä, Söderblom perustelee partioinnin tarvetta.

Suomi Ensin -aktiivit kertovat uimahalliretken kokemuksista Youtube-videolla. Söderblom kertoo puuttuneensa siihen, että ulkomaalaistaustaiset henkilöt käyttivät uimahousuja saunassa. Hän ohjeisti saunojia asiasta suomeksi ja englanniksi.

- Varsinaista häiriökäyttäytymistä ei ollut muuten kuin sen osalta, että uimahousuja ei riisuttu ennen saunaan tuloa. Seinällä oli ohjeet ja kuvallinen kyltti, jotka olisi pitänyt nähdä. Toiset lähtivät vaihtamaan pois uimahousuja ja toiset ilmeisesti toiseen saunaan, Söderblom kertoo.

Lisäksi Söderblomin mukaan altaaseen hypittiin vääristä paikoista.

Etelä-Suomen Sanomat sai maanantaina yhteydenoton nimettömänä pysyttelevältä henkilöltä, joka kertoo tehneensä uintipartiosta tutkintapyynnön Helsingin poliisille.

- Jos tutkintapyyntö on tehty sähköisenä rikosilmoituksena, menee pari päivää ennen kuin se kirjautuu järjestelmään, rikoskomisario Jari Illukka Helsingin poliisista kertoo.

Tutkintapyynnön tekijä pyytää poliisia tutkimaan, ovatko uintipartiolle osallistuneet syyllistyneet sukupuolisiveellisyyden julkiseen loukkaamiseen, vainoamiseen, pakottamiseen ja yleisen järjestyksen häiritsemiseen. Tutkintapyynnön tekijän mukaan tapahtumiin liittyy henkilöiden ihonväriin, syntyperään ja uskontoon perustuva vaikutin.

Rikoskomisario Illukka ei halunnut tuossa vaiheessa kommentoida tutkintapyyntöä.

Pontus Söderblomin mielestä tutkintapyyntö on "ihan höpöhöpö-juttua".

- Seurataan mielenkiinnolla, miten tilanne kehittyy.

Keskiviikkona Helsingin poliisilaitos vahvisti Ilta-Sanomille, että sille on tullut tutkintapyyntö asiasta.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkoiltana, että Itäkeskusta hallinnoiva Helsingin Liikuntavirasto tiesi etukäteen aktivistien uimahallipartiosta.– Saimme tiedon sosiaalisen median kautta ja meidän päivystävä esimies oli siellä paikalla, kertoo sisäliikuntapalveluita johtava Petteri Huurre Ilta-Sanomille.

Henkilökunnalta ei kysytty etukäteen lupaa uimapartiointiin. Huurteen mielestä ei kuitenkaan ole tavatonta, että asiakkaat huomauttelevat toisiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 4. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 5. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 6. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 7. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 8. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 9. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 10. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 11. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 12. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 13. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 14. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 15. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.