Lahtelainen Suomi Ensin -aktiivi tarkkaili uimahousujen käyttöä Itäkeskuksen uimahallin saunassa

Pontus Söderblom vetää Suomi Ensin -liikkeen Lahden osastoa. Juha Peurala

Vili Uuskallio

Maahanmuuttokriittinen Suomi Ensin -liike on laajentanut partiointiaan kaduilta uimahalliin. Ryhmä liikkeen aktiiveja järjesti viime lauantaina "uintipartion" Helsingin Itäkeskuksen uimahallissa. Tempauksessa oli mukana lahtelainen kuntavaaliehdokas Pontus Söderblom.

- Tarkkailu järjestettiin, koska Facebookissa tuli pyyntö, että käydään katsomassa tilanne, koska siellä on ollut häiriökäyttäytymistä, Söderblom perustelee partioinnin tarvetta.

Suomi Ensin -aktiivit kertovat uimahalliretken kokemuksista Youtube-videolla. Söderblom kertoo puuttuneensa siihen, että ulkomaalaistaustaiset henkilöt käyttivät uimahousuja saunassa. Hän ohjeisti saunojia asiasta suomeksi ja englanniksi.

- Varsinaista häiriökäyttäytymistä ei ollut muuten kuin sen osalta, että uimahousuja ei riisuttu ennen saunaan tuloa. Seinällä oli ohjeet ja kuvallinen kyltti, jotka olisi pitänyt nähdä. Toiset lähtivät vaihtamaan pois uimahousuja ja toiset ilmeisesti toiseen saunaan, Söderblom kertoo.

Lisäksi Söderblomin mukaan altaaseen hypittiin vääristä paikoista.

Etelä-Suomen Sanomat sai maanantaina yhteydenoton nimettömänä pysyttelevältä henkilöltä, joka kertoo tehneensä uintipartiosta tutkintapyynnön Helsingin poliisille.

- Jos tutkintapyyntö on tehty sähköisenä rikosilmoituksena, menee pari päivää ennen kuin se kirjautuu järjestelmään, rikoskomisario Jari Illukka Helsingin poliisista kertoo.

Tutkintapyynnön tekijä pyytää poliisia tutkimaan, ovatko uintipartiolle osallistuneet syyllistyneet sukupuolisiveellisyyden julkiseen loukkaamiseen, vainoamiseen, pakottamiseen ja yleisen järjestyksen häiritsemiseen. Tutkintapyynnön tekijän mukaan tapahtumiin liittyy henkilöiden ihonväriin, syntyperään ja uskontoon perustuva vaikutin.

Rikoskomisario Illukka ei halunnut tuossa vaiheessa kommentoida tutkintapyyntöä.

Pontus Söderblomin mielestä tutkintapyyntö on "ihan höpöhöpö-juttua".

- Seurataan mielenkiinnolla, miten tilanne kehittyy.

Keskiviikkona Helsingin poliisilaitos vahvisti Ilta-Sanomille, että sille on tullut tutkintapyyntö asiasta.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkoiltana, että Itäkeskusta hallinnoiva Helsingin Liikuntavirasto tiesi etukäteen aktivistien uimahallipartiosta.– Saimme tiedon sosiaalisen median kautta ja meidän päivystävä esimies oli siellä paikalla, kertoo sisäliikuntapalveluita johtava Petteri Huurre Ilta-Sanomille.

Henkilökunnalta ei kysytty etukäteen lupaa uimapartiointiin. Huurteen mielestä ei kuitenkaan ole tavatonta, että asiakkaat huomauttelevat toisiaan.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut