Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Käyttääkö kukaan suuseksisuojaa? - taudit leviävät kurkuissa, ehkäisy vielä harvinaista

Suuseksistä on tullut tavanomainen osa suomalaisten seksielämää, ja sen myötä myös sukupuolitaudit välittyvät suiden välityksellä.

- Minulle on itsestään selvää, että suuseksiä harrastetaan, se on yleistä, ja sitä kautta tulee myös tartuntoja, summaa Eija Hiltunen-Back Helsingin yliopistollisen sairaalan sukupuolitautien poliklinikalta.

Kondomin käyttö yhdynnässä lienee suomalaisille jo tuttu ohje, mutta muistetaanko sama varovaisuus suuseksissä? Hiltunen-Backin mukaan ei.

- Hyvin vähän ihmiset tulevat ajatelleeksi sitä. Kaikki voi tarttua myös suuseksissä. Erityisesti klamydia, tippuri ja HPV voivat olla myös nielussa, eivätkä välttämättä oireile. Klamydia on näistä tavallisin.

"Tauti ei erottele limakalvoa" kuuluu ohjeistus turvalliseen seksiin, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Katriina Bildjuchin. Suojautua siis kuuluisi, myös suuseksissä.

- Limakalvokontaktin välttäminen on tautien torjunnassa pääasia.

Jotakin oraaliehkäisyn yleisyydestä voinee päätellä siitä, että moni ei edes tiedä, mikä naiselle annettavaan suuseksiin tarkoitettu nuolemissuoja on, tai miltä se näyttää.

Ehkäisyn käyttöprosenttia ei tiedetä Suomessa, mutta maissa, joissa tietoa kerätään, käyttö on todella alhaista. Brittiteineistä 80 prosenttia ja yhdysvaltalaisistakin yli 70 prosenttia ei ole koskaan käyttänyt ehkäisyä suuseksin yhteydessä.

- Samankaltaiset luvut pätevät varmaan täälläkin päin, Hiltunen-Back arvioi.

- Meiltä vain tilastotieto puuttuu kokonaan. Itse en tiedä yhtään kyselytutkimusta aiheesta.

Vaikka Suomesta puuttuvat ehkäisyn käytön lisäksi tiedot myös siitä, millaisesta kontaktista sukupuolitaudit meillä tarttuvat, osa tartunnoista on selvästi suuseksin tuotosta.

- Jos tartuntaa epäillään nielussa, niin kyllähän silloin tiedetään myös seksitapa, Hiltunen-Back selittää.

Miksei ehkäisyä sitten riskeistä huolimatta käytetä suuseksissä samaan tapaan kuin yhdynnöissä? Bildjuchin arvelee, että ongelma on tiedottamisessa.

- Ihan hirveästi seksuaalikasvatuksessa ei puhuta suuseksistä, saati nuolemissuojista. Jos kortsujen käytöstä puhutaan, niin pitäisi tästäkin. Jos siitä puhuttaisiin, että suojia pitää käyttää, asia varmasti muuttuisi.

Suuri ongelma seksiin liittyvän tiedon kulussa on, että ihmiset ajattelevat oman kokemuksensa kautta. Kaikesta sellaisesta puhuminen, joka ei koske itseä, vaivaannuttaa.

- Vain vähän aikaa sitten meillä Suomessa ei ole voitu puhuakaan suuseksisuojista. Nykyään siitä puhuvat kyllä terveysalan ihmiset, mutta tavallisten ihmisten puheisiin se on vasta tulossa, Bildjuchin selittää.

- Melkein kaikki seksitavat ovat yleistyneet siinä mielessä, että useimmilla ihmisillä on nykyään enemmän muitakin seksitapoja kuin yhdyntöjä.

Suomalaisten seksitapoja FINSEX-tutkimuksessa seuraava Osmo Kontula näkee syyksi sukupolvien välisen eron asenteissa.

- Suuseksin harrastamisen määrä on noussut. Nuorille se on nykyään tavanomainen asia, mutta vanhemmille ihmisille se ei ole sitä vieläkään.

Toinen ongelma ehkäisyssä on saatavuus. Kondomeja voi ostaa viime tipassa pienimmistäkin kioskeista, mutta naisten suuseksisuojia ei löydy marketin hyllystä. Lahdessa suojia ei ole edes Yliopiston Apteekin valikoimissa - juuri olemattoman kysynnän vuoksi. Myöskään Sykkeen tai Sokoksen apteekeista niitä ei löydy.

- Joistakin apteekeista niitä pitäisi kyllä saada, mutta lähimarketista ei varmasti löydy. On hirveän hankala käyttää tuotetta, jota ei ole edes saatavilla, Bildjuchin harmittelee.

Vasta viime vuonna suuseksisuojat tulivat ensi kertaa jakoon Pride-tapahtumiin.

- Kyllä se hihitytti, vaikka kondomeja olemme jakaneet siellä jo vuosia. Kysehän on hygieniasta. Jos puhuisimme hampaidenpesusta, ei naurattaisi yhtään. Miksi tämä naurattaa?

Samalla, kun käytännön ammattilaiset hoitavat klamydiatapauksia kurkuista ja suuseksi on vakiintunut osaksi populaarikulttuuria tv-sarjoista meemeihin, THL:ssä odotellaan vielä tutkimustietoa siitä, onko suuseksiturvallisuus ylipäätään ajankohtainen aihe.

- Odottelemme edelleen tietoa siitä, kuinka paljon tätä harrastetaan. Jos suuseksi on yleistä, pitää aihetta nostaa esille, kertoo erikoistutkija Kirsi Liitsola.

Ilman tieteellistä tietoa ja tilastoja viranomaiskoneisto ei osaa tarttua aiheeseen, ja koulukirjat laahaavat auttamatta jäljessä.

- Kun tutkittu tieto puuttuu, on vaikea lähteä ohjeistamaan. Nyt tarjottava tieto on kyllä osin vanhentunutta. Olisi esimerkiksi hyvin tärkeää tietää, mitkä ne sukupuolitautien tartuntatavat ovat, ne ovat oleellisia.

THL on ensi kertaa lisännyt seksuaalikäyttäytymistä koskevia kysymyksiä uuteen terveys- ja hyvinvointikyselyyn, mutta suuseksiä ei tässäkään kyselyssä käsitellä erikseen.

- Seksuaaliterveydestä kysytään ylipäätään hyvin vähän. Se pitäisi saada väestöpohjaisiin kyselyihin osaksi.