Riossa oli jaossa 450 000 kisakondomia - miten MM-Lahdessa?

2000-luvun olympialaisissa urheilijoille on jaettu vuosi toisensa jälkeen enemmän kondomeja - ja syystä. Kisakylistä kantautuu huimia seksijuttuja, ja Sydneyn vuoden 2000 olympialaisissa jaetut kondomit loppuivat kesken.

Lahdessa urheilijoiden täytyy kuitenkin huolehtia omasta ehkäisystään.

- Meillä ei ole suunnitelmissa tarjota kondomeja urheilijoille. Asiasta ei ole tainnut olla edes puhetta, toteaa Lahden MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen.

Syy erilaisiin järjestelyihin löytyy Leskisen mukaan majoituksesta. Olympialaisissa urheilijat majoittuvat suljetuissa kisakylissä, kun taas Lahden kisakyläksi kutsuttu Vierumäki on avointa aluetta.

- Vierumäki ei ole varsinainen kisakylä, vaan siellä asuu paljon muitakin kuin urheilijoita. Meidän järjestäjien ei siis tarvitse tuottaa niin paljon sääntömääräisiä palveluita.

Tarinoista päätellen kondomeille olisi urheilukisoissa käyttöä. Kisakylistä on uutisoitu paitsi deittailusta myös kokonaisten joukkueiden yökyläilyistä ja orgioista. Tahti ei hiivu kylmässäkään - esimerkiksi Sotshin talvikisat tulivat vilkkaan seurustelun myötä tunnetuiksi "Tinder-kisoina".

Leskinen ei tahdo lähteä arvuuttelemaan urheilijoiden mahdollista käytöstä Lahdessa. Mitään puhetta kondomien jakamisesta ei kuitenkaan ole kisaorganisaatiossa ollut, vaan ehkäisyn hankkiminen jäänee tällä kertaa urheilijoiden itsensä vastuulle.

Olympialaisissa ajattelu on ollut päinvastainen, ja jaettujen kondomien määrä on kasvanut kisoista toisiin. Tapa aloitettiin 1980-luvulla vaatimattomalla alle 10 000 kondomilla, mutta jo 1990-luvulla määrä oli noussut lähemmäs 100 000:a. Tähänastinen ennätys tehtiin Rion olympialaisissa, joissa urheilijoille jaettiin huimat 450 000 kondomia, siis yli 40 kappaletta jokaiselle urheilijalle.

Vaikka olympialaisissa jaettujen kondomien määrät kuulostavat hurjilta, kaikkia ehkäisyvälineitä ei suinkaan käytetä tai ole tarkoitettukaan käytettäväksi kisaviikkojen aikana. Kansainvälisiin kisoihin saapuu paljon urheilijoita maista, joissa on vaikea hankkia luotettavaa ehkäisyä. Nämä urheilijat vienevät lahjakondomeita myös mukanaan kotiin.

Kondomien jakamisella urheilukisoissa on tavoiteltu lisäksi kansanterveydellistä hyötyä. Rion olympialaisissa kondomit kustansi Brasilian terveysministeriö, joka pyrki julkkisurheilijoiden esimerkillä vaikuttamaan tavallisten kansalaisten käytökseen. Maa on pyrkinyt kansainvälisesti eturintamaan hivin ja aidsin torjunnassa.

Lähteet:Helsingin SanomatIlta-Sanomat

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut