Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lahti sai uutta julkista taidetta - Loviisan Pässi muutti muuntamon seinälle

Loviisan pässi. Ensimmäisenä kuvanveistäjä Virva Kanervalle tuli sanoista mieleen, kuka Loviisa ja mikä pässi.

- En ajatellut ollenkaan Loviisan kaupunkia tai vetureita. Nimi oli hyvin mielikuvitusta herättävä, Kanerva sanoo.

Lahtelainen katukuva ja julkinen taide täydentyivät perjantaina uudella teoksella. Loviisan Pässi katselee ohikulkevaa liikennettä muuntamon seinältä Vesijärvenkadun ja Hämeenkadun kulmassa.

Teoksen on tilannut Lahti Energia. Se sai luvan rakentaa uuden muuntamon Loviisanpässin puiston penkereeseen, kävelytien päähän, jos rakennuksesta tehdään ympäristöönsä sopiva. Ja se tehtiin taiteella. Taidehankinnan ja kutsukilpailun budjetti oli 15 000 euroa.

Reliefimäinen, seinään kiinnitetty teos koostuu teräs- ja muovikappaleista. On sarvipäinen suomenlammas, rautatie ja höyryveturin puhkumat pilvet. Paikan historia siis jatkaa elämäänsä muuntamon seinällä.

Kävelytie on entistä Loviisan-Vesijärven-rautatien uomaa. Loviisan pässi taas on höyryveturi, joka veti tavara- ja henkilöliikennettä radalla vuosina 1900-1960.

- Otin rautatiehistorian kaiken taustaksi. Halusin työstä iloisen ja värikkään ja hyvää mieltä tuottavan, Kanerva sanoo.

- Alussa oli jo selvää, että mukaan tulee pässi.

Kanerva on lahtelainen kuvanveistäjä ja opiskellut Lahden Taideinstituutissa. Hänen aikaisempia töitään ovat esimerkiksi ihmismäiset eläinhahmot, joita nähtiin viime kesänä Orimattilassa Villa Roosan näyttelyssä.Loviisan Pässin kohdalla työtapa oli hyvin toisenlainen kuin yleensä. Tavallisesti Kanerva muotoilee luonnoksia savesta, mutta nyt työvälineinä olivat kuvankäsittelyohjelma ja millimetripaperi. Teoksen osat oli piirrettävä tarkasti, sillä kappaleet tilattiin piirustusten mukaan.

- Tätä tehdessä ei voinut kokeilla mitään etukäteen. Se oli hyvin erilaista.Loviisan Pässi on Kanervan ensimmäinen julkinen taideteos. Sen vieritse kulkee näin talviaikaan 1 000 kävelijää ja 500 pyöräilijää joka päivä.