Mallusjoen Näyttämö juhlii 40-vuotista taivaltaan maailman suurimmalla musikaalilla - lavasteet veistää Tapani Kokko

Viulunsoittaja katolla on Väinö Weckströmin viides ohjaus Mallusjoen Näyttämölle. Lavasteet on tehnyt kuvanveistäjä Tapani Kokko. Juha Tanhua

Millamari Uotila

Mallusjoella kaikki on mahdollista. Siltä tuntuu, kun kuuntelee seuratalolle kokoontunutta väkeä. Megaspektaakkeli! Suurteos!

Suurien sanojen takana on pitkäaikainen haave, ja tänä keväänä se toteutuu. Mallusjoen Näyttämö esittää 40-vuotisjuhlansa kunniaksi musikaalin . Sen ensi-ilta on huhtikuun alussa.

Ihan pähkähullua, mutta hyvällä tavalla, ohjaajaksi palkattu Väinö Weckström sanoo.

- Ei tällaista suurproduktiota voisi tehdä missään muualla. Se on järkäle. Pelkästään partituuri on miehen nyrkin paksuinen. Ei olisi ihan heti tullut mieleen ehdottaa harrastajaporukalle , Weckström sanoo.

- Ja se innokkuudella korvataan, mikä taidossa hävitään.

Mallusjoella musiikki on sovitettu nelihenkiselle orkesterille.

- Musiikista tehdään pelimannimainen sovitus, mutta siinä kuuluu myös vahva klezmer-fiilis, musiikin sovittanut Ilmari Myllynen sanoo.

Klezmer on Itä-Euroopan juutalaisten kansanmusiikkia.

Tapani Kokko on veistänyt musikaalin lavasteet. Kylämiljöö piirtyy esiin pieninä, valoa loistavina taloina. Juha Tanhua

Musikaalin toteuttamista varten kyläteatteri sai nyt ensimmäistä kertaa avustusta, noin 50 000 euroa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Tukea myönnetään maaseudun elävöittämiseen, ja siihen kyläteatteri tähtää tekemällä musikaalista koko kylän juhlan.

Mukana produktiossa ovat muun muassa Mallusjoen Pikkaraisten laulajat ja kylän kansantanssijat. Kaiken kaikkiaan viitisenkymmentä henkeä on tempautunut musikaalin vietäväksi.

Myös lavastaja löytyi omalta kylältä. Lavastuksesta vastaa kuvanveistäjä Tapani Kokko, joka tunnetaan erityisesti puisista ihmishahmoistaan. Mallusjoen seuratalolla paikoillaan ovat jo kylä, hautausmaa ja metsä lintuineen. Tyyli on taattua Kokkoa sydämineen, luurankoineen ja kalloineen. Väriä piisaa toisin kuin useimmissa -tulkinnoissa. Niissä miljöö kuvataan vähintäänkin ankeaksi.

- Olen hakenut lavasteisiin leikillisyyttä ja sadunomaisuutta, sanoo Kokko, joka on lavastanut aiemmin esimerkiksi Teatteri Vanhan Jukon näytelmiä.

- Tässäkin lavastuksessa pyrin siihen, että lavasteet ovat taideteoksia. Niistä työryhmä saa voimaa.

Ja kuten Tapani Kokolta - tai mallusjokelaiselta - sopii odottaa, puhe päättyy neljän sanaan. Ei tässä vielä kaikki.

Aiheeseen liittyvää

  1. Viulunsoittaja katolla on Mallusjoen Näyttämön pitkäaikainen haave - ensimmäinen ohjaaja karkasi 18.2.2017 20:00

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut