Lahden lukiolaisista jo joka neljäs on toiselta paikkakunnalta

Kimmo Kangas

Lahden lukioiden opiskelijoista merkittävä osa asuu toisella paikkakunnalla. Yhteensä Lahden lukioissa opiskelee reilut 3 000 opiskelijaa, joista yli 750:n kotipaikka on muu kuin Lahti.

Selvästi eniten opiskelijoita tulee lukionsa lakkauttaneesta Hollolasta, mutta myös Heinola, Orimattila ja Kärkölä erottuvat tilastoista. Kärkölästä lukio lakkautettiin vuonna 2015.

- Noin neljännes lukiolaisista on muualta. Tämä on ollut tilanne muutama vuoden, Lahden kaupungin lukiojohtaja Heikki Turunen sanoo.

Lahdessa yksityisiä lukio-opetuksen järjestäjiä ovat yhteiskoulu ja Steinerkoulu. Niissä ulkopaikkakuntalaisten opiskelijoiden osuus on jopa hieman suurempi.

Yhteiskoulussa lukion oppilaista noin kolmanneksen kotipaikka on muu kuin Lahti. Steinerkoulussa osuuden arvioidaan olevan hieman pienempi.

- Kun Hollolasta lukio lakkasi, niin se toi meille aika paljon opiskelijoita. Suurin osa tulee ympäristökunnista, mutta osa kauempaakin, kertoo yhteiskoulun rehtori Markku Moisala.

Lahden kaupungin ja yksityisten lukioiden lisäksi Lahdessa lukio-opetusta järjestää koulutuskeskus Salpaus, joka on kuntayhtymä.

Lahden kaupungin tilastoista ei käy selville, kuinka moni lahtelainen käy toisella paikkakunnalla lukiossa. Lahdessa kiinnostus lukiota kohtaan on joka tapauksessa kasvanut. Viime syksynä Lahdessa kaikki halukkaat eivät päässeet lukioon, ja keskiarvoraja oli valtakunnallista vähimmäistasoa korkeampi.

- Minusta nykyinen järjestelmä on ihan hyvä. Ei se voisi niinkään toimia, että kuntarajat pistettäisiin kiinni. Me emme mitenkään houkuttele opiskelijoita muilta paikkakunnilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 3. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 4. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 5. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 6. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 7. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 8. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 9. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 10. Lukijalta: Saadaanko vihdoinkin tasapainoinen sote? Hyky on hyvinvointikuntayhtymä – ei sairaanhoitopiiri
 11. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 12. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 13. Jari Ronkaisen Vierailija-kolumni: Hallitus ei ole noudattanut eduskunnan herrasmiessopimusta, vaan on tehnyt politiikkaa koronan varjolla
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Jollaleiri kouli uusia purjehtijoita Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.