MM-mitaleja jaossa niin ladulla, mäessä kuin Tirrassakin - lisäksi lauantaina grillataan 36 tuntia putkeen

Lihamukin syönnin MM-kisoissa pitää syödä kolme lihamukia ja pitää ne sisällään ainakin vartin. Katja Luoma

Mia Miettinen

Asikkalasta viime vuoden toukokuussa löytynyt viikinkiaikainen miekka tekee paluun Lahden historialliseen museoon. Miekkaa esitellään yleisölle tiistaina kello 12. Asiantuntija, FT Mikko Moilanen kertoo tilaisuudessa rautakautisten miekkojen valmistuksesta.

Miekka löytyi kahden paikallisen metallinilmaisinharrastajan ja Lahden kaupunginmuseon arkeologien yhteisessä hankkeessa.

Lahden MM-kisat käynnistyvät keskiviikkona, kun tuhannet lahtelaiskoululaiset täyttävät torin kello 11.30 alkaen. Koululaiset laulavat torilla kappaleen , jonka jälkeen he siirtyvät urheilukeskukseen seuraamaan karsintahiihtoja.

Illalla kello 19 on kisojen virallisten avajaisten vuoro. Avajaisten pääteemoja ovat ystävyys, rohkeus ja luonto. Illan aikana kuullaan presidentti Sauli Niinistön puhe ja yli tuhannen harrastaja- ja koululaislaulajan suurkuoron esitys. Lisäksi noin 60 maan urheilijoiden paraati saapuu avajaisjuhlaan Aleksanterinkatua pitkin. Ilta päättyy ilotulitukseen.

MM-kisojen ansiosta urheilukeskuksessa, Lahden keskustassa ja ympäristökunnissa järjestetään runsaasti kisoihin liittyvää oheisohjelmaa koko viikon ajan.

Kansainväliset jäänveistäjät tekevät tänäkin talvena jääveistoksia Heinolan Rantapuistoon. Puistoon syntyy veistosten lisäksi myös jääliukumäki, -sauna ja -baari. Jääveistosten veistäminen alkaa torstaina, valmiita veistokset ovat lauantaina.

Tiedätkö Herbalistin, Lakon, Mansikkkan, ZoneVD:n tai Iina-Katariinan? He ovat suomalaisia tubettajia, jotka voi tavata Sibeliustalossa järjestettävällä Tubetourilla. Tapaamisen lisäksi Tubetourin ohjelmassa on muun muassa livepelaamista.

Saunojen ovet avautuvat lauantaina Lahden MM-kisayleisölle, kun Päijät-Hämeessä vietetään maakunnallista saunapäivää. Saunapäivässä on mukana niin yksityisiä kuin julkisempiakin saunoja. Mukaan on ilmoittaunut parikymmentä saunaa, joista osa on jo täyteen varattuja.

Lahden lisäksi saunapäivää vietetään myös Helsingissä. Päijät-Hämeessä saunapäivä on osa Avoimet kylät -tapahtumaa.

Torilla grillataan 36 tuntia

Lauantaiaamuna kello 8 Lahden torilta alkaa maailmanennätysyritys, kun Aki Wahlman, Tomi Nevala ja Juho Ekegren yrittävät grillata 36 tunnin ajan. Mikäli kolmikko onnistuu tavoitteessaan, ennätys löytynee jatkossa myös Guinness World Records -kirjasta. Grillaus kestää sunnuntai-iltaan kello 20 saakka.

Maailmanennätyksen täyttymistä varten on määritelty tarkat säännöt. Säännöissä sanotaan muun muassa, että joukkueen pitää olla alusta loppuun sama, ja jokaisella kokilla pitää olla vähintään kaksi eri grillattavaa tuotetta samanaikaisesti grillissä. Yhteensä grillissä on oltava vähintään viittä eri grillattavaa tuotetta. Kaikki ruoka on myös grillattava raa'asta kypsäksi, ja ruoan tulee olla valmistettu hygieniastandardien mukaisesti. Lopuksi kaikki ruoka on myös syötävä. Tähän kokit tarvitsevat yleisön apua.

Lihamukin syöjälle MM-titteli

Lauantain ohjelmassa on toinenkin ruokaan liittyvä tapahtuma, kun ravintola Tirrassa pidetään lihamukin syönnin MM-kisat. Tässä lajissa kisavälineinä on kolme mukillista kebablihaa kastikkeineen. Niiden yhteispaino on 1,2 kiloa. Hyväksytyssä suorituksessa annoksen on pysyttävä sisällä viidentoista minuutin ajan.

Sunnuntaina vietetään laskiaista. Kristinuskossa laskiainen merkitsee paaston alkamista. Suomalaiseen laskiaisperinteeseen kuuluvat pulkkamäki, hernerokka ja laskiaispullat.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut