Portugalilaisen ravintolan työntekijät syyttävät työnantajaansa epäinhimillisestä kohtelusta Lahdessa - yrittäjä kiistää syytökset

Antti Hartikainen

Lahtelaisen ravintola Saboroson entiset työntekijät syyttävät työnantajaansa epäinhimillisestä kohtelusta, työn teettämisestä ilman palkkaa ja ravintolatoiminnan hygieniasäännösten laiminlyömisestä.

Portugalilaisten työntekijöiden mukaan he saivat työtarjouksen tulla perustamaan maan ensimmäistä portugalilaista ravintolaa. Heille luvattiin lentoliput, asunto ja ateriat, sekä palkkaa 1 600-2 000 euroa kuukaudessa. Sopimuksen piti olla vähintään kuusi kuukautta.

Ravintolan piti aueta joulukuun alussa ja sen vuoksi kaksi työntekijää tuli maahan marraskuun lopulla. Valmiin ravintolan ja lähestyvien avajaisten sijaan perillä odotti heidän mukaansa tyhjä ravintolasali ja varasto täynnä jätteitä.

- Meidän piti aloittaa kaikki alusta, etenkin ravintolassa. Olemassa oli vain konsepti, portugalilainen ravintola, ja siihen he tarvitsivat meitä, kertoo Alexandre Pereira, yksi värvätyistä.

- Autoimme perustamaan ravintolan. Hyvin rankkaa työtä, siivoamista, jätteiden hävittämistä, materiaalien etsintää, keittiön perustamista. Emme vain auttaneet, vaan teimme kaiken työn. Se oli hyvin vaikeaa, kulttuuriamme ei yhtään arvostettu, emme saaneet tarpeeksi syödäksemme. Ruoka, jota saimme, oli etupäässä pilaantunutta.

Ennen avajaisia kaikkien odotukset olivat suuret. Kuvassa konsultti Amrit Poudel, joka värväsi portugalilaiset Lahteen, ravintolapäällikkö Alexandre Pereira, ravintolan omistaja Kumud Sharma ja kokki Daniela Manco. Kirsti Pohjaväre

Heidät pestannut yrittäjä näkee asian täysin eri tavalla. Portugalilaisten tullessa yrittäjän nepalilainen ravintola Kirti Maya oli edelleen toiminnassa.

- Koska toisen ravintolan avaaminen viivästyi lupamenettelyn takia, ehdotin, että he tekisivät töitä Kirti Mayassa. He eivät suostuneet, koska olivat tulleet töihin vain portugalilaiseen ravintolaan, kertoo Kumud Sharma.

Hän mainitsee, että portugalilaisen ravintolan avaamista viivästytti rakennusluvan saaminen. Lahden rakennusvalvonnassa tapausta ei kuitenkaan tunneta.

Työntekijät valittavat myös asuinoloistaan. He asuivat yrittäjän kodissa Hollolassa ja sanovat, että siellä oli liian likaista.

- Heillä oli omat huoneet. Jos siellä ei heidän mielestään ollut siistiä, heidän olisi pitänyt itse siivota, ei meidän, Sharma puolustautuu.

- He söivät meidän ravintolassamme, toin heille ruokaa kotiin ja tarjosin myös mahdollisuutta kokata itse, hän sanoo.

Kirti Maya oli vielä joulukuun ajan toiminnassa. Portugalilaisten mukaan kokki siivosi paikkoja ja sanoo tehneensä myös uuden ravintolan ruokalistat. Lopulta Saboroso aukesi joulukuun viimeisenä päivänä, ja kolmas työntekijä saapui maahan. Kaksi muuta oli ollut töissä jo toista kuukautta ilman palkkaa.

- Teimme töitä 12-13 tuntia päivässä ja meille luvattiin maksaa joka tunnista, Alexandre Pereira sanoo.

Portugalilaisten mukaan ravintolassa oli myös erittäin huono hygieniataso. Esimerkiksi pakasteet sulatettiin heidän mukaansa tiskialtaassa, jossa oli likaista vettä. Lihaa, kalaa ja kasviksia säilytettiin sekaisin.

- Ammattilaisina emme voineet tehdä töitä sellaisissa olosuhteissa. Emme halunneet edustaa sellaista portugalilaista ravintolaa, Pereira kertoo.

Varustelu oli riittämätön, eikä edes tiskaamiseen ollut heidän mielestään tarpeeksi tilaa. Henkilökuntaa oli liian vähän.

Kumud Sharma kokee asiat eri tavalla.

- Keittiössä oli kolme ihmistä töissä. Saman verran on kaikissa tällaisissa etnisissä ravintoloissa. Ja Suomessa on tapana, että tehdään tiimityötä, eli jokainen paitsi kokkaa, myös tiskaa ja siivoaa.

- Kun tehdään työtä niin tehdään työtä, hän muistuttaa.

Portugalilaiset valittivat myös ravintolan hygieniasta. Kuvassa kanat sulavat tiskialtaassa likaisessa vedessä. Alexandre Pereira

Terveystarkastaja Sari Johnssonille väitteet ravintolan huonosta hygieniasta eivät tule yllätyksenä. Hän on tehnyt paljon työtä ravintolan tilanteen parantamiseksi. Ravintolan tuorein Oiva-raportti on tammikuun 24. päivältä. Siinä arvosana on hyvä: viidestä arvioitavasta arvosanasta kaksi on oivallisia ja kolme hyviä.

- Ravintola on petrannut paljon. Sieltä on otettu näytteitä, ja olen antanut paljon neuvontaa. Uusin tarkastustulos oli todella paljon parempi kuin joulukuussa.

Ravintolan ensimmäinen tarkastus oli tammikuussa 2011, jolloin hygieniassa oli pientä huomautettavaa. Viime vuoden joulukuussa terveystarkastukseen oli tullut ilmoitus.

- Olen ollut siellä 5., 6., 7. ja 16. joulukuuta. Olen käynyt ottamassa näytteitä sekä sovitusti että mennyt ilmoittamatta. Ja kyllä: tilanne on ollut huono. Nyt olen päässyt jopa kehumaan, että asian ydin alkaa löytyä.

- Kyllä, se näkyi myös salissa, Sari Johnsson sanoo. Hän painottaa, että nyt tilanne on parantunut ja ravintola on terveystarkastuksen kannalta hyvässä kunnossa.

Ravintolayrittäjä Kumud Sharma kertoo, että joku on kutsunut terveystarkastajan joulukuussa käynnille ruoan maustamisessa olleen ongelman vuoksi.

- Olin itse kokkina ja tein lammasta, johon tuli tuoretta tilliä. Se oli ollut huonosti sulavaa, hän selittää.

Sharman mukaan terveystarkastajan käyntien aikaan ruoka on ollut kunnossa, mutta keittiössä on ollut rakennustyö kesken. Terveystarkastus vahvistaa näytteiden olleen hyviä.

Alun perin Saboroson piti sijoittua saman yrittäjän Maya Cafen puolelle, ja nepalilaisen ravintolan piti jatkaa toimintaansa normaaliin tapaan.

- Kun ihmiset kuulivat, että avaamme portugalilaisen ravintolan, alkoi kova hypetys. Sen takia laitoimme Kirti Mayan kiinni. Ajattelimme, että tästä tulee mahtava juttu. Portugalilaiset kehuivat, että aikovat tehdä tästä parempaa kuin muilla. Kun ravintola aukesi, he eivät tehneet töitä sovitusti ja asiakkaat valittivat ruuasta. Kun sanoin siitä heille, he suuttuivat. Kun halusin tehdä heille työvuorolistat, he suuttuivat ja sanoivat, että emme saa puuttua heidän asioihinsa.

- Alun perin meillä piti olla a la carte -lounas, mutta ei siitä tullut mitään, kun ruoka ei tullut ajoissa. Siksi vaihdoimme seisovaan pöytään, Kumud Sharma luettelee.

- Halusin Saborosoon portugalilaisen henkilökunnan, jotta se olisi autenttisempi. Nyt ruoat tekee harjoittelija ja minä. Seuraamme vain portugalilaisia reseptejä, ei siinä sen kummempaa.

Pereiran mukaansa työnantajat katsoivat ravintolan keittiössä, miten portugalilaiset ruoat tehtiin, jotta voisivat tehdä ruoat itse.

- Näytti siltä, ettei heillä ollut aikomustakaan maksaa meille. Meitä petettiin ja harhautettiin. Meidän maassamme se on rikos.

Pereiran mukaan yrittäjä ajoi heidät sunnuntaina 15. tammikuuta riidan päätteeksi kadulle ilman asuntoa ja rahaa. Portugalilaiset tunsivat paikallisen pariskunnan, joka otti heidät yöksi kotiinsa ja neuvoi menemään poliisin puheille.

Maanantaina poliisiasemalta neuvottiin ottamaan yhteyttä aluehallintoviraston työsuojeluhallintoo. Sinne portugalilaiset eivät menneet, vaan ottivat vielä kerran yhteyttä Sharmaan.

He saivat palkkatulona kolmelle työntekijälle yhteensä 650 euroa, jotta nämä voisivat palata kotimaahansa. Sharman mukaan palkkoja ei voitu maksaa heti, koska ne olisi pitänyt kierrättää kirjanpitäjän kautta verojen maksamiseksi. Lopulta sopimukseen päästiin ainakin joltain osin.

- Ostin heille lentoliput ja annoin osan käteisenä. Olen kysynyt asiaa aluehallintovirastolta, josta sanottiin, että se oli oikea menettely, Sharma sanoo.

Aluehallintoviraston mukaan irtisanomissuojaa ei ole ollut, koska menossa on ollut koeaika. Tarkastaja Katja-Pia Jenuon pyytänyt kolmen työntekijän tuntikirjanpidon. Kaksi heistä ehti 14 päivän aikana tehdä 143,5 tuntia työtä kumpikin.  Kolmas henkilö oli töissä 11 päivää. Jenu toteaa, että luontoiseduista, kuten asumisesta ja ruuasta ei voi pidättää koko palkkaa. Helmikuussa yhdelle työntekijälle on maksettu 527 euroa.

Portugalilaiset viettivät yön lentoasemalla ja lensivät varhain seuraavana aamuna kotimaahansa. Saboroso oli suljettuna noin viikon. Nyt tiloissa toimii sekä kertaalleen suljettu Kirti Maya että Saboroso.

Terveystarkastuksen mukaan ravintola on nyt kunnossa. Kuva ajalta ennen tammikuun Oiva-käyntiä. Mervi Pasanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.