Lahden ravintoloiden hygienia hyvällä tolalla - ongelmat yksittäisiä

Marjaana Lahola

Lahden ravintoloiden hygienia-asiat ovat hyvällä tasolla, sanoo johtava terveystarkastaja Tomi Bondarew Lahden kaupungilta. Tilanne vastaa hänen mukaansa valtakunnallista tilannetta.

- Pääsääntöisesti kaikki on kunnossa ja tilanne on hyvä. Esiin tulevat ongelmat ovat yksittäisiä.

Terveystarkastajat tarkastavat säännöllisin väliajoin muun muassa ravintoloita ja kahviloita Eviran määrittelemän riskinarvion perusteella.

Riski arvioidaan tehtävien annosten määrän ja toiminnan luonteen perusteella. Isot annosmäärät ja esimerkiksi helposti pilaantuvien ja raakojen ruokien käsittely saa tarkastajan käymään paikalla useammin kuin pienessä kahvilassa, jossa ei ole helposti pilaantuvaa ruokaa.

Bondarewin mukaan tavallisessa keskikokoisessa lahtelaisravintolassa tarkastaja käy noin kerran vuodessa. Enimmillään visiittejä voi olla useasti vuodessa. Säännöllisen valvonnan ulkopuolella ovat tarjoilupaikoista baarit, joissa tarjoillaan alkoholin lisäksi lähinnä pientä naposteltavaa, kuten suolapähkinöitä.

Tuoreimman terveystarkastajan arvion ravintolan asiakas näkee jo ovella Oiva-raportin hymynaamasta.

- Jos kohteessa havaitaan jotakin erityisen riskialtista tai puutteita, varmistetaan että puutteet tulevat korjattua ja tarkastustiheyttä voidaan arvioida uudestaan, Bondarew mainitsee.

Mikäli asiat eivät terveystarkastajan huomautuksista huolimatta parane, terveystarkastaja voi viedä asian rakennus- ja ympäristölupalautakuntaan. Se puolestaan voi antaa ravintoloitsijalle määräyksiä. Äärimmillään ravintola voidaan sulkea.

- Lautakuntaan ei ole tarvinnut viedä asioita edes joka vuosi. Elintarvikevalvonnan kohteissa ne ovat olleet Lahdessa onneksi harvinaisia, Bondarew sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.