Hiihtolegenda Siiri Rantanen sivakoi kunniakierroksen stadionilla villisti kannustavan yleisön edessä

Kirsti Pohjaväre

Hiihdon kolminkertainen olympiavoittaja Siiri Rantanen toi historiallisen hetken MM-kisoihin hiihtämällä täpötäyden stadionin edessä kunniakierroksen hetkeä ennen naisten 4x5 kilometrin viestiä.

20 000-päinen yleisö hiljentyi odottamaan, kun Rantanen valmistautui hiihtoon stadionille laskevan mäen juurella. Kun Järvisen pitopohjasukset oli kiinnitetty, 92-vuotias Rantanen nosti molemmat kätensä ilmaan ja tuuletti. Yleisö puhkesi raikuviin aplodeihin ja siniseen fleecetakkiin pukeutunut Rantanen lähti matkaan.

Hiihtäjälegenda sivakoi tottunein liikkein rauhallista tahtia ja yleisö nousi seisten osoittamaan hänelle suosiotaan seisten. Tuhannet Suomen liput heiluivat ja huumaava huutomyrsky saatteli Rantasen menoa.

Maalilinjalla yleisö otti Rantasen vastaan kultamitalistin tavoin. Hiihdon jälkeen Rantanen sai antaa haastatteluja monien maiden televisiolle ja toimittajille.

- Oli hienoa hiihtää suomalaiskatsojien edessä, Rantanen sanoi iloisena.

Kierros sujui Rantasen mielestä mainiosti vanhasta muistista, vaikka tänä talvena hiihtokilometrejä onkin takana vain parikymmentä. Suoraselkäinen Rantanen ylläpitää kuntoa päivittäisillä kävelylenkeillä.

Ainutlaatuisen kunniakierroksen Rantanen hiihti suksilla, jotka Harri Kirvesniemi oli hänelle tehnyt. Pito oli hyvä, mutta stadionin pehmeä lumi hankaloitti menoa.

- Siellä ei ollut latuja ollenkaan. Oli vaikea ohjata suksea, kun lumi oli yhtä puuroa, Rantanen analysoi huippuhiihtäjien malliin.

92-vuotias Siiri Rantanen sivakoi rauhallisin vedoin vuorotahtia stadionin kunniakierroksen "puuroisella lumella". Janne Laakkonen

Lahden hiihtomaastot ovat Rantaselle kuin oma takapiha. Tohmajärvellä syntynyt Rantanen muutti perheineen Lahteen 1950-luvulla. Kahden lapsen äiti hiihti sen mitä vuorotyöltään vaneritehtaalla ehti, ja vuonna 1958 Rantanen nappasi Lahden MM-kilpailussa naisten 3x5 kilometrin viestissä hopeaa ja 10 kilometrin kilpailussa pronssia.

- MM-hiihdot ennen ja nyt ovat kuin yö ja päivä. Ei tällaista ollut aiemmin. On tämä ihan erilaista, Rantanen tuumi.

- Ihmiset huutaa. Huusivat he silloinkin, mutta tämä on erilaista. Minä vain hiihdin vapaasti oman osuuteni, en jännittänyt kilpailua.

- Pitää mennä niin paljon kuin pääsee. Me olimme niin paljon jäljessä venäläisiä ja muita, että ei siinä ollut muuta mahdollisuutta kuin parhaansa yrittää. Niin se on nytkin tytöillä.

Rantasen ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali tuli Oslon olympialaisissa 1952, jolloin hänn hiihti pronssia 10 kilometrin kilpailussa. Cortinassa 1956 Rantanen voitti kultaa naisten 3x5 kilometrin viestissä, ja 1960 tuli olympialaisten viestipronssi. Lahden tunnelmaa Rantanen vertaa olympialaisiin.

- On sama tunnelma. Siihen aikaan kilpailuissa oli kuitenkin erilaista kuin nykyään.

Lahden kisojen kohokohdaksi Rantanen nostaa Iivo Niskasen kultamitalin. Häneltä "Äitee" odottaa paljon tulevaisuudessa.

- Niskasessa on toivoa. Hän on hyväkuntoinen ja miehekäs mies, ihan kuin Mietaan Jussi.

Kolminkertainen olympiamitalisti Siiri "Äitee" Rantanen sai yleisön osoittamaan suosiotaan seisten. Markku Ulander

Rantasen hiihtoa seurasi katsomossa yleisön joukossa myös arvovaltaista väkeä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion seurassa kisakatsomoon oli saapunut myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Koko yleisön valtaisa kannustus tuntui Rantasesta ihmeelliseltä.

- Se oli ihan uskomatonta. Mutta otetaan vastaan kaikki mitä saadaan.

- Tämä antaa mielen virkeyden. Tällaista täytyy elämän olla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.