Fingerporin piirtäjä Pertti Jarla: "Suomen natseista on mennyt hauskuus"

Sarjakuvataiteilija Pertti Jarla pitää hahmojensa ilmeet vakavina, mutta vitsin pitää naurattaa häntä itseään. Kai Sinervo

Sara Vainio

- Tätä helmeä oikein säästelin, koska se nauratti minua! Yleensä piirrän Fingerporia kädestä suuhun, eli stripit valmistuvat vain vähän ennen julkaisua, taiteilija selittää.

- Lukijat eivät tosin tainneet tätä vitsiä oikein ottaa omakseen.

Keskimäärin kakka- ja seksijutut kyllä toimivat hiukan härskeistä kielileikeistä tunnetussa Fingerporissa. Koska puhekuplien sisältö, vitsi, tulee kuitenkin Fingerporiin usein vinkkinä lukijalta, Jarla pääsee keskittymään kaikkeen muuhun - eleisiin, reaktioihin, taustoihin. Hän vertaa piirtämistä näyttelijän työhön: vaikka käsikirjoitus olisi jo valmis, kohtauksen tulkintaan vaikuttaa moni muukin asia.

- Minulle on tärkeää, että kaikki ei olisi puhekuplissa. Tyyppien ilmeet ovat minulle erityisen tärkeitä, ja saatan usein korjailla juuri niitä vielä jälkeenpäin kynällä. Olen allerginen isoille reaktioille. Ylipäätään pidän kaikki hahmoni totisina, eikä hahmo varsinkaan saa ikinä nauraa omalle vitsilleen.

Korutonta on hahmojen elekielen lisäksi myös Jarlan piirustustyyli. Jälki on tarkentunut vuosien saatossa, mutta Aku Ankka -piirtäjä Don Rosan veroista yksityiskohdilla kikkailua Fingerporiin ei ole tulossa.

- Don Rosat ja nämä lisäilee loputtomasti detaljeja ja jujuja taustoihin. Fingerpori on minusta hyvä pitää selkeänä niin, että kaikki taustalla jollain tavoin tukisi vitsiä. Sitä käytän kyllä mielelläni, että ensimmäisten ruutujen tausta pyrkii johtamaan harhaan, ja sitten tulee käänne.

Yksinkertaisen tyylin kääntöpuoli on se, ettei juttu aina avaudukaan lukijalle. Fingerporin vitsejä arvuutellaan somessa ahkeraan, mutta Jarla ei myönnä hämmentävänsä tarkoituksella.

- En ole ikinä ajatellut niin että yrittäisin tehdä stripeistä haastavia.

Lyhyessä, strippimuotoisessa sarjakuvassa myös hahmot jäävät tarkoituksella hiukan pintapuolisiksi, eivätkä syvene kymmenessäkään vuodessa. Päässään Jarlalla on kullekin hahmolle mittaviakin elämäntarinoita, mutta niiden tuominen Fingerporiin ei hänestä ole olennaista. Liika tarkkuus vain rajaisi hahmojen tulkintaa.

Simppelistä sarjakuvatyylistä huolimatta Jarla on omien sanojensa mukaan luonteeltaan näpertelijä. Fingerporien originaalit syntyvät tussilla paperille hädin tuskin julkaisukokoa suurempina piiperryksinä, ja vapaa-ajalla Jarla rakentelee pienoismalleja ja korjaa vanhoja esineitä. Haastatteluunkin hän saapui suoraan pistooliostoksilta Vaasankadun asekaupasta - silmin nähden hyvällä tuulella.

- Tykkään etsiä käsiini rikkinäisiä esineitä, joita koetan sitten korjailla. Viimeisimpänä ilma-aseita.

- Vitsejähän tulee mieleen mistä vain, ja ehdottomasti pitää voida sanoa kaikenlaista. Ei ole tarkoitus tehdä erityisen poliittista sarjakuvaa, mutta en myöskään vältä sitä.

Jarla lähettää mieleisensä valmiin stripin lehdille, ja kukin lehti päättää itse erikseen, julkaistaanko se. Julkaisematta ovat toistuvasti jääneet erityisesti rasisteihin ja maahanmuuttoon liittyvät stripit, mutta Jarlan itsensä mielestä suomalaisnatsit ovat päin vastoin olleet monesti kiitollinen aihe.

- Minun natsini on sellainen 70-luvun naantalilainen toope, kuvailee Jarla, ja naurahtaa ajatukselle okkultistisen uusnatsin Pekka Siitoimen marginaalissa puuhailleista seuraajista.

- Vaikka kyllä Suomen natseista on kieltämättä nykyään mennyt hauskuus, kun he ovat saaneet oikeaa vaikutusvaltaa.

Suosion myötä Jarlaa pyydetään kommentoimaan julkisuudessa milloin mitäkin ajankohtaisia aiheita, ja ovatpa tutut kannustaneet pitämään blogiakin. Vaikka mielipiteitä punavihreäksi tunnustautuneelta taiteilijalta toki löytyy, ajankohtaisuus on osoittautunut Jarlalle haastavaksi.

- Fingerpori on melko ajaton, kun taas bloggaajan pitäisi olla tasaisesti muutaman kerran kuussa poliittinen.

Sitä Jarla ei ole. Kun häneltä kysytään kommenttia juhannuksesta, jää hän miettimään asiaa syksyyn. Sitten vastaus ei enää kiinnostakaan ketään.

Tuli vastausta tai ei, Jarlasta on tärkeää, että edes kysytään. Harva suomalainen sarjakuvataiteilija on yltänyt asemaan, jossa heidän näkemyksiään nostetaan valtavirtamediassa. Vuosien varrella Fingerpori-strippejä on kertynyt tuhansia ja kokoelmateoksiakin kymmenkunta. Originaalit käyvät hyvin kaupaksi keräilijöille, mutta ensimmäisen Jarla on säästänyt itselleen, kun Roope Ankan ensilantin. Vieraskielisiäkin julkaisuja on tehty, vaikka sanaleikit kääntyvät huonosti.

- Olen kyllä miettinyt, että voisi tehdä joitakin alunperin englanninkielisiä strippejä. Niitä tulee kuitenkin harvoin mieleen, ja kun tulee, googlettamalla huomaa, että ne on kulutettu loppuun. Englanti on niin iso kielialue.

Matkiminen olisi se korkein ihailun muoto, mutta Punk in Finland -foorumin Tee ite paska fingerpori-tsoukki -ketjun lisäksi Jarla ei ole huomannut vitsejään kopioitavan.

- Vaikka se olisi lopulta aika imartelevaa. Kerran lottoarvonnassa jokeri kyllä kertoi vitsini sellaisenaan!

Entä millaista Fingerporia Jarla tahtoo itse tehdä seuraavat kymmenen vuotta?

- Aiheet valikoituvat edelleen yksinkertaisesti niin, että jos juttu naurattaa, teen sen.

Vitsin ei silti tarvitse olla sanaleikki, niin kuin useimmat Jarlalle lähetetyt lukijoiden vinkit.

- Sarjakuvataiteilija Pentti Otsamo lähetti minulle kerran kuvan, jossa tyyppi laskee lampaita, ja peitossa on pieni kohouma. Siinä oli kaikki kohdallaan.

Historia

Loputtomasti puujalkoja

Fingerpori-sarjakuva juhlii tässä kuussa 10-vuotista taivaltaan.Erilaisia sarjakuvastrippejä on kertynyt tähän mennessä yli 3000.Piirtäjä Pertti Jarla on kotoisin Uudestakylästä Lahden Nastolasta. Hän opiskeli LAMKin Muotoiluinstituutissa sarjakuvaa.Fingerpori aloitti Helsingin Sanomissa vuonna 2007. Nykyään sitä julkaistaan kymmenissä sanomalehdissä.Erityisesti Fingerporin rasismi- ja uskontoaiheiset stripit ovat saaneet osakseen arvostelua. Niitä on toisinaan jätetty myös julkaisematta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konservatorio onkin huonommassa kunnossa kuin arvioitiin - vesikatto, julkisivu ja ilmanvaihto vaativat lisätutkimuksia
 2. Asiakas yllättyi Prismassa – Fazer lopetti hävikkileivän iltamyynnin alennettuun hintaan
 3. Kevättulvat saapuvat kuukausia ennen aikojaan: "Normaalisti vedenpinta olisi laskussa tähän aikaan vuodesta"
 4. Heini Martikainen, 35, jojoili painonsa kanssa ja punnitsi laihduttaessaan jopa tomaatit, mutta kokemuksista syntyi uusi ura – "Toisinaan mietin, mitä asiakkaat ajattelevat ylipainoisesta personal trainerista"
 5. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 6. Uniapnealähetteissä valtava kasvu: Päijät-Hämeen keuhkopoliklinikka ruuhkautui, odotusaika useita kuukausia
 7. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 8. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 9. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 10. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 11. "Onhan se ikävä, jos ostaa kalliin ja se ei toimi" – Suomi jäi kauas hehkutetusta teknologiatavoitteesta
 12. Ilkka Kuosmasen Esalainen: ”Ladulla tavataan”, sanoi hiihtoneuvos vesisateessa
 13. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 14. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 15. Pääkirjoitus: Presidenttiä ei enää pidä valita poikkeuslailla ilman vakavaa kriisiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.