Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Isisin riveistä palaa ehkä odotettua harvempi - palaajat tuovat mukanaan väkivallan uhan

Väkivaltainen ympäristö vaikuttaa niihinkin, jotka eivät ole taistelleet.

Suomeen ja muualle Eurooppaan saattaa palata vähemmän Isisiin värväytyneitä kuin alun perin odotettiin, arvioi sisäministeriö.

- Alun pitäen arvioitiin, että taisteluista lähtisi tulemaan todella paljon ihmisiä takaisin omiin kotimaihinsa. Nyt kuitenkin näyttää, että määrä on arvioitua pienempi ensinnäkin kovien taisteluiden vuoksi ja siksi, että osa siirtyy uusille konfliktialueille. Osa tulee takaisin Eurooppaan, mutta ei välttämättä palaa omiin kotimaihinsa. Osa palaa omiin kotimaihinsakin, kertoo kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta.

Suomesta on lähdetty Isisiin ja palattu takaisin vuodesta 2012. Viranomaiset ovat tunnistaneet lähtijöistä noin 80 aikuista, joista parikymmentä on palannut.

Sisäministeriöllä on suunnitelma siitä, miten palaajat otetaan vastaan. Se perustuu yhteistyöhön viranomaisten välillä ja järjestöjen kanssa. Esitys on lausuntokierroksella, ja ministeriryhmän on tarkoitus päättää siitä maaliskuun lopussa.

Palaaviin vierastaistelijoihin liittyy vakava väkivallan uhka, todetaan sisäministeriön helmikuussa julkistamassa Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa.

Kaikki palaajat eivät kuitenkaan välttämättä ole syyllistyneet väkivaltaan. Sisäministeriö ei kerro, kuinka monta jo palannutta epäillään Isisin vierastaistelijaksi.

- Alkuvaiheessa konflikti oli erilainen. Silloin joillakin lähteneillä saattoi olla humanitääriset motiivit. Mutta sen jälkeen lähteneiden on ollut hyvin vaikea pysyä irti aseellisesta tai muusta Isisin väkivaltaan perustuvaa järjestelmää tukevasta toiminnasta, Mankkinen muotoilee.

Hänen mukaansa meneillään on kymmenkunta terrorismiin liittyvää oikeusjuttua, mutta osa niistä koskee turvapaikanhakijoita.

Mankkinen huomauttaa, että osa palaajista on saattanut hylätä Isisin ideologian. Vaarallisimpia ovat ne, jotka ovat yhä hyvin sitoutuneita siihen.

Etukäteen ei voi tietää, moniko palaaja on yhä jihadisti, toteaa vanhempi tutkija Teemu Tammikko Ulkopoliittisesta instituutista.

- Aikaisemmista konflikteistahan on tehty tutkimuksia. Niissä korkeimmat arviot ovat olleet yksi kymmenestä. Se tarkoittaisi, että Suomeenkin saattaisi tulla muutamia tällaisia yksilöitä.

Suomessa on Tammikon mielestä kuitenkin sikäli hyvä tilanne, että palaajia on vähän ja suuri osa heistä viranomaisten tiedossa.

Väkivallan uhka tarkoittaa muutakin kuin joukkosurmia, huomauttaa Tarja Mankkinen. Vaikka ihminen ei olisi osallistunut taisteluihin, äärimmäisen väkivaltaisessa yhteisössä eläminen jättää väistämättä jälkensä. Se lisää riskiä, että henkilö käyttäytyy väkivaltaisesti muita tai itseään kohtaan. Erityisen suuri haaste on lasten kuntouttaminen, sillä väkivallan näkeminen on vaaraksi kehitykselle.

Väkivallan uhkaa sisäministeriö pyrkii ehkäisemään nyt lausuntokierroksella olevalla toimintasuunnitelmalla. Jokaisen palaajan tilanne on tarkoitus arvioida yksilöllisesti.

- Ne, joiden epäillään syyllistyneen ulkomailla ollessaan sellaisiin rikoksiin, joihin Suomella on toimivalta, saatetaan vastuuseen rikoksistaan. Jos he saavat vankeustuomion, heihin pitää vankeuden aikana kohdistaa sellaisia toimia, että he eivät radikalisoidu vankilassa lisää. Mutta kaikkiin palaaviin henkilöihin kohdistettaisiin tukitoimia, Tarja Mankkinen kertoo.

Tukea tarjottaisiin myös palaajien perheille, jotta nämä eivät syrjäytyisi.

- Syrjäytyminen lisää radikalisoitumisen riskiä, toteaa Mankkinen.