Tiedätkö mitä lapsesi pelaa? - Tässä kolme esimerkkiä peleistä, jotka eivät sovellu lapsille

Lahden pääkirjastossa on pelihuone, jossa lapset ja nuoret pääsevät pelaamaan heille suunnattuja pelejä. Kuvassa pelataan Geometry Dash 2:sta. Lahden kaupunginkirjasto

Antti Hartikainen

Minkälaista roolia vanhempien pitäisi ottaa lasten pelaamisessa? Tähän kysymykseen annetaan vastauksia Lahden pääkirjastossa pidettävässä Tiedätkö mitä lapsesi pelaa? -pelikasvatusluennossa. Luennoimassa ovat peleihin erikoistunut kirjastonhoitaja Janne Seppänen sekä nuorten pedagoginen informaatikko Jenna Ojala.

Torstaina klo 17.00 järjestettävä luento on suunnattu erityisesti 3.-6. luokkalaisten lasten vanhemmille.

- Tarkoituksena on hakea sinne vanhempia, joiden lapset ovat mahdollisesti juuri aloittelemassa pelaamista. Arveltiin, että siinä iässä nämä ikärajakysymykset ovat myös aika hyvin kortilla, Seppänen kommentoi.

Luennolla käydään esimerkkien kautta läpi usean eri lajityypin pelejä. Tarkastelussa on mobiilipelejä, konsolipelejä ja pc-pelejä.

- Esimerkiksi räiskintäpeleistä käydään vertaillen läpi, että millaisia K7-pelit ovat verrattuna K18-peleihin. Eli vaikka molemmat ovat räiskintäpelejä, niin miten ne eroavat sisältönsä puolesta.

Luennolla ei käsitellä pelkästään räiskintäpeleissä tehtäviä asioita, vaan taustalla oleva tarinakin huomioidaan.

- kuvan takana olevaa pelin varsinaista sisältöä. Yleensä peleissä on joku tarina taustalla ja ikäraja voi tarinankin myötä määrittyä. Tarina voi olla aikuisille suunnattu, tai se voi olla kaikille soveltuva.

Vanhemmille tarjoillaan konkreettisia vinkkejä lapsille soveltuvista peleistä.

- Lähdetään käytännössä suosittelemaan pelejä, jotka voisivat olla hyviä tuolle ikäluokalle. Olemme käyneet alle 12-vuotialle sallittuja pelejä läpi ja koonneet niistä vinkkilistan, jonka saa luennolta mukaan.

- Kannattaa pelata lasten kanssa ja olla innostunut siitä, mitä he tekevät, Seppänen vinkkaa.

Luento on maksuton, mutta kuvamateriaalinsa vuoksi se on kielletty alle 18-vuotiailta.

Väkivaltapelien historiaan mahtuu erittäin rajuja pelejä. Varsinainen väkivallalla mässäily on ehkä vuosien saatossa vähentynyt, mutta modernit pelit ovat graafiselta toteutukseltaan jatkuvasti realistisempia.

For Honor (2017, K18) on tuore esimerkki visuaalisesti rajusta pelistä, jossa veri suihkuaa ja päitä voi lyödä irti.

Postal 2 (2003, K18) on jo vanha peli, mutta nousi aikoinaan julkisuuteen silmittömän ja perusteettoman väkivaltaisuutensa takia.

Duke Nukem 3D (1996, K16) oli ensimmäisiä pelejä, jotka saivat osakseen suurta julkista paheksuntaa. Pelissä käytetty vitsaileva alatyylinen kieli sai osakseen paljon negatiivista sekä positiivista huomiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 5. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 8. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 9. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 10. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 11. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 12. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 13. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 14. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 15. Lukijalta: Potkupalloa ja paikallista sopimista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.