Onko Lahden joukkoliikenneuudistus menestys vai floppi? - molemmille näkökulmille löytyi puolustajia Lahden kuntavaalitentissä

Kimmo Kangas

Joukkoliikenteen ja pyöräilyn suosio on Lahdessa kasvanut selvästi. Lahti on myös saanut vastikään tunnustusta kävelyn ja pyöräilyn edistämistyöstä. Joukkoliikenteen suosio on Lahdessa kasvattamalla rahoitusta.

ja kuntavaalikeskustelussa maanantaina keskusteltiin vilkkaasti siitä, onko joukkoliikenteeseen tehty satsaus ollut menestys vai onko miljoonat heitetty hukkaan.

- Lahdessa on tehty täysin epäonnistunut joukkoliikenneuudistus, josta syylliset eivät suostu ottamaan vastuuta. Tämä on poliittista leikkiä, jonka maksavat lahtelaiset, Pro Lahti -listan Kalle Aaltonen sanoi.

Hänen mielestään joukkoliikenneuudistukseen käytetyillä rahoilla olisi hänen mukaansa voitu rahoittaa esimerkiksi perusopetus. Myös maksullisen pysäköintiajan pidentäminen iltaisin on Aaltosen mukaan seurausta joukkoliikenneuudistuksesta.

- En heti löydä, miten tässä on epäonnistuttu. Käyttäjämäärien kasvu ja tunnustukset ovat isoja positiivisia juttuja. Toki voidaan yrittää löytää negatiivisiakin asioita. Niitäkin on ja niitä voidaan parantaa, Aleksi Mäntylä (vihr.) totesi.

Yleisökysymyksenä esitettyyn toiveeseen eläkeläisten halvemmista lipuista ehdokkaat suhtautuivat pääosin myönteisesti.

- Se olisi järkevää, kun etenkin päiväsaikaan on hiljaista. Näin saataisiin enemmän käyt. Liput voisivat olla halvemmat yleisemminkin, ei vain senioreille, sanoi Sonja Falk (kd.).

Kokoomuksen Juha Rostedtin mukaan tyhjänä kulkevat bussit ovat suuri ongelma.

- Kokoomus haluaa Lahteen kokonaisvaltaisesti hyvän joukkoliikenteen. Nyt rahaa menee isojen tyhjien bussien kuljettamiseen. Joukkoliikenteeseen pitää tehdä isoja rakenteellisia muutoksia.

Kalle Aaltonen ei uskonut lupauksiin lipunhintojen alentamisesta.

- Tosiasia on, että se olisi pois jostakin muualta. Ei siihen ole varaa. Vaalien alla tuollaisia lupaillaan.

Lahden tekemästä päätöksestä rajoittaa kaikkien lasten yhtäläistä oikeutta päivähoitoon on ollut varsin vähän hyötyä ja paljon haittaa. Tätä mieltä olivat etenkin SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaat. Kaupunginhallituksen Juha Rostedt (kok.) totesi, että selvitys kokemuksista saadaan vasta syksyllä.

- Vaikutusarvioinnin valmistuminen menee syksyyn. Toimialajohtajan mukaan käytäntöä jatkaa syksyyn, koska asiat ovat lutviutumassa. Rahallista hyötyä tulee varmasti.

Keskustan Martti Taljan mukaan tehtävästä analyysista kannattaa ottaa oppia. Vasemmistoliiton Elisa Lientolan mukaan on järkyttävää, että vaikutusarviointia tehdään vasta jälkikäteen.

- Kyllä tässä on pyritty järkeä käyttämään. Jos toinen tai molemmat vanhemmista ovat kotona, on turvallisinta, että lapsi saa olla kotona. Ei tämä ole työnhaun este. Lapselle järjestetään hoito työnhaun ajaksi. Tässä käytetään sekä taloudellista järkeä että selvää suomalaista järkeä, Lasse Koskinen (ps.) sanoi.

Vihreiden Aleksi Mäntylän mukaan päivähoito-oikeus on monista syistä huono säästökohde.

- Siinä lapset joutuvat eriarvoiseen asemaan. Toiseksi tilanne on epätasa-arvoinen miesten ja naisten kannalta, koska rajaus kohdistuu huomattavasti enemmän naisiin. Lisäksi tämä lisää byrokratiasta.

Äänestyksessä päivähoito-oikeuden palauttamisen kannalla ilmoittivat olevansa vihreät, SDP ja vasemmistoliitto.

- Tämä keskustelu on ollut hyvä. Syksyllä saadaan selvitykset asiasta ja tehdään sitten päätökset sen mukaisesti, Rostedt sanoi.

Keskustelussa Lahden taloustilanteesta moni ehdokas toivoi Lahden työllisyystilanteen paranemista. Myös tietoisesti tehty valinta kunnostaa päiväkoteja ja kouluja nähtiin miinusmerkkisten talouslukujen yhtenä syynä.

- Sosiaali- ja terveyspuolen alibudjetointi on ollut älyllisesti epärehellistä. Lisäksi on pelätty tehdä veronkorotuksia, Elisa Lientola analysoi.

Kristillisdemokraattien Sonja Falk oli puolestaan luonnehti veronkorotuksia kuoleman tieksi.

- On huolestuttavaa, että tätä ajatusta tulee laajasti vasemmalta. Lahdessa veroaste on jo nyt korkea.

Lahden ja Lappeenrannan korkeakouluyhteistyöhön ehdokkaat suhtautuivat toiveikkaasti. Paikallisten yritysten nykyistä parempaa huomioonottamista toivottiin niin korkeakouluissa kuin kehityshankkeissakin.

- Nyt päätöksiä on tehty pienessä piirissä. Keskustan hankkeissa pitäisi kysyä mielipiteitä yrittäjiltä, Pro Lahti -liikkeen Kalle Aaltonen sanoi.

Lahden kehittämishankkeita on viivästynyt valituskierrosten vuoksi. Kuntalaisten nykyistä parempaa osallistamista tuki moni ehdokas.

- Kun kuntalaisia saadaan mukaan valmisteluun, poistetaan myös ongelmia. Valitusoikeutta en lähtisi rajaamaan, siitä aiheutuu ikäviäkin puolia. Uskon osallisuuteen ja avoimuuteen, vihreiden Aleksi Mäntylä sanoi.

Ehdokkaista valitusoikeuteen olivat valmiita puuttumaan Rostedt, Talja ja Falk

- Osallistaminen on kaava-asioissa tärkeää. Usein valituksissa on ollut takana valtuutettuja, jotka ovat olleet valmistelussa mukana ja osallisia, mutta ehkä kyvyttömiä kärsimään tappiota, Falk sanoi.

SDP:n Jarkko Nissisen mielestä osallistamien toimii Lahdessa jo nyt hyvin.

- Meillä on rullaava kaavoitus ja maankäyttö tikissä. Valittaminen perustuslaillinen oikeus, eikä sitä kannata käydä rajoittamaan.

Kuntavaalit

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

Kuntavaalit pidetään sunnuntaina 9.4.Vaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 29.3.Lahdessa kaupunginvaltuustoon pyrkii yhteensä 404 ehdokasta.Ennakkoäänestysaikaa on kotimaassa viikko. Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa.Maanantain kuntavaalikeskustelu kauppakeskus Karismassa oli osa ESS:n ja Yle Lahden kuntavaalikiertuetta.Vaalikiertue jalkautuu vielä Heinolaan tiistaina 28.3. ja Hartolaan keskiviikkona 29.3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.