Oikeisto ja vasemmisto mittelevät Lahdessa - päättyvän kauden kiista-aiheet pysyvät kuntavaalien teemoina

Vili Uuskallio

Perinteinen oikeisto-vasemmisto -asetelma nousi esiin viime syksynä Lahden kuntapolitiikassa. Niin sanottu porvarikoalitio, johon kuuluvat kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja keskusta, jyräsi budjettipäätöksissä. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden muutosesitykset kaatuivat lähes järjestäen.

Viikko sitten pidetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa voimasuhteet kääntyivät, kun vasemmisto sai pääosan perussuomalaista tuekseen kaupungin hallintosäännöstä äänestettäessä. Demareiden itsensäkin yllätykseksi valtuusto päätti yhden äänen erolla, että tärkeimpien lautakuntien puheenjohtajia ei jatkossa valita kaupunginhallituksen jäsenten joukosta.

SDP haluaa nousta kevään vaaleissa kokoomuksen ohi Lahden suurimmaksi puolueeksi. Myös vihreät tavoittelee merkittävää paikkamäärän lisäystä. Hilkulla on, pitääkö porvarikoalitio asemansa, vai nouseeko vihervasemmisto ohi. Perussuomalaiset on yksittäisissä päätöksissä vaa'ankieliasemassa.

ESS listasi kolme vaaliteemaa Lahdesta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perustaminen jakoi Lahden valtuuston viime kesänä. Vasemmistopuolueet ja osa perussuomalaista vastustivat kaupungin sote-palveluiden luovuttamista yhtymän hoidettaviksi.

Jännitteet eivät ole hävinneet, vaikka yhtymä on toiminut uudessa muodossaan kohta kolmen kuukauden ajan. SDP:n leirissä huomautetaan mahdollisuudesta, että valtakunnallinen sote- ja aluehallintouudistus eivät toteudukaan suunnitellusti vuonna 2019.

Jos valtakunnallinen uudistus kariutuisi, päätösvalta yhtymän asioista pysyisi kuntavaaleissa valittavilla luottamushenkilöillä. SDP on edellyttänyt Lahden hammashuollon jonojen pikaista purkamista. Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan Jarkko Nissisen (sd.) mukaan esille voidaan "viimeisenä takaporttina" ottaa jopa yhtymästä irtautuminen, jos ongelmia ei saada korjattua.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Milla Bruneau korostaa asiakkaiden valinnanvapautta ja kustannusten hallintaa. Yhtymän on kilpailtava laadulla yksityisten toimijoiden kanssa.

Lahti ja muut omistajakunnat ovat edellyttäneet yhtymältä isoja säästöjä.

- Taloudenpitoon kiinnitämme hyvin vakavasti huomiota. Vasemmisto hyvin herkästi lähtee veronkorotuksiin, kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Lasse Koskinen (ps.) toteaa.

Oikeiston ja vasemmiston välinen ero näkyy kenties selvimmin päivähoitoasioissa. SDP ja vasemmistoliitto haluaisivat palauttaa oikeuden kokopäiväiseen päivähoitoon. Nyt tarjolla on vain puolipäivähoitoa, jos ainakin toinen vanhemmista on kotona.

SDP:n Nissisen mielestä byrokratia syö hoidon rajaamisesta syntyvät säästöt.

- Ei ole mitään tolkkua, että säästetään 100 000-200 000 euroa, ja sitten päiväkodeissa on kauhea show.

Kokoomus kannattaa siirtymistä vähitellen osa-aikaiseen maksuttomaan varhaiskasvatukseen. Samalla puolue kannustaa äitejä töihin.

- Varhaiskasvatuksessa haluamme tutkia mahdollisuutta ottaa käyttöön palveluseteli. Tavoitteenamme on kaksinkertaistaa yksityisen varhaiskasvatuksen tarjonta Lahdessa, Bruneau kertoo.

SDP:n mielestä yksityisiä päiväkoteja ei pidä tukea kunnallisten kustannuksella.

Lahti on päättyvällä valtuustokaudella lisännyt tukeaan joukkoliikenteelle. Kaupungin vuosittainen nettorahoitus on kohonnut aiemmasta noin 3 miljoonasta eurosta viime vuoden 5,3 miljoonaan euroon.

- On jouduttu taistelemaan pitkin vaalikautta, että on saatu pidettyä raha nykyisellään. Joukkoliikenteen käyttö on lisääntynyt. Joukkoliikenne on viety historiallisesti uudelle tasolle, Nissinen sanoo.

Perussuomalaisten mukaan joukkoliikenteen pitäisi olla kaupunkilaisille mahdollisimman edullista.

- Loputon rahan syöttäminen sinne ei kuitenkaan ole mahdollista, Koskinen sanoo.

Kokoomuksessa uskotaan, että joukkoliikenteen kokonaiskustannuksia voidaan pienentää, jos vuorot mitoitettaisiin paremmin palvelemaan tarvetta.

- Haastamme lahtelaiset tarkkailemaan bussivuoroja päivisin ja iltaisin. Tyhjien bussien ajeluttaminen veronmaksajien rahoilla ei varmaan kenenkään mielestä ole järkevää, Bruneau toteaa.

Etelä-Suomen Sanomien ja Yle Lahden kuntavaalikiertue kauppakeskus Karismassa tänään maanantaina kello 16.30 alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 3. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 4. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 5. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 6. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 8. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 11. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 12. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 13. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 14. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 15. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.