Katso teaser-video - Lahtelaisen Markus Henttosen kuvia julkaistaan Playboy-lehdessä, tältä näyttää Alberte-malli

Henttosen Playboy-sarjan mallina on Alberte Valentine. Markus Henttonen

Millamari Uotila

Lahtelaislähtöinen valokuvaaja Markus Henttonen on kuvannut Yhdysvaltojen Playboy-lehdelle.

Lehti otti hiljattain yhteyttä Henttoseen ja tarjosi yhteistyötä tykästyttyään Henttosen tyyliin.

- He olivat nähneet Instagramissa kuviani ja ottivat yhteyttä. Mehän oltiin ihan innoissamme, että miksei, Henttonen kertoo.

Playboy on yksi maailman tunnetuimmista brändeistä, ja yksinomaan kuvapalvelu Instagramissa sillä on noin kuusi miljoonaa seuraajaa.

Hugh Hefnerin 1950-luvulla perustama aikakauslehti on viime vuosina pyrkinyt irti entisestä imagostaan. Jopa alastomuus oli hetken aikaa kokonaan poissa, mutta palaa lehteen tänä keväänä.

- Playboy on nykyään aika erilainen lehti. Siellä ovat olleet malleina Kate Moss, Rihanna ja monet -mallit. Lehti on aika paljon muuttunut, muovisesta silikonimaailmasta on haluttu eroon ja pyritty siirtymään kohti nykyaikaa, Henttonen kuvaa.

Henttosen 13 kuvan sarja julkaistaan 30. maaliskuuta Playboyn nettiversiossa. Mallina on ollut tanskalainen Alberte Valentine, jonka kanssa Henttonen on työskennellyt aiemminkin Berliinissä editorial-kuvauksissa.

- Tunnemme toistemme tavan työskennellä, ja se on hirveän tärkeää, kun halutaan aitoa fiilistä. Se ei synny, jos kemiat eivät kohtaa.

Sarja kuvattiin Henttosen Barcelonan asunnolla. Sieltä löytyi sopivan boheemi ja ajaton, vähän 1970-lukulainen tunnelma. Näin voisi kuvata myös Henttosen teosten maailmaa.

- Tyylini ei ole aikaan tai paikkaan sidottu. Se on tarinallinen ja elokuvallinen, ripauksella melankoliaa. Äärimmäisen tärkeitä ovat valo ja tunne.

Yhdessä työskentelevät Markus ja Mari Henttonen ovat saaneet Barcelonassa paljon yhteydenottoja muun muassa muotialan yrityksiltä. Kansainvälisillä vesillä on etua siitä, että kuvaajalla on oma, tunnistettava kuvamaailmansa, Henttonen arvelee. Kuvaajan on siis ollut pakko karsia.

- On ollut hienoa huomata, että oma tyyli alkaa purra myös muotipuolella. Että omat, taiteelliset projektit ovat poikineet nyt muita töitä, Henttonen sanoo.

Henttosella on nyt oma agentti Espanjassa ja Portugalissa, ja yhteistyötä on ollut suunnitteilla esimerkiksi värikkäistä vaatteistaan tunnetun Desigual-merkin kanssa.

- Suomessa törmää usein siihen, että valokuvaaja ei voi tehdä sekä taiteellista että kaupallista työtä.

- Itse tykkään tehdä paljon yhteistyötä, se on pelkästään mahtavaa, kun joku kiinnostuu tavastani tehdä. Täällä yhteydenotto tuntuu olevan myös hyvin spontaania.

Yhteistyöprojektien ohessa Henttonen kuvaa jatkuvasti myös omia taiteellisia projektejaan, ja syksyllä luvassa on ainakin kolme näyttelyä. Tanskassa Aarhusissa Henttonen osallistui residenssiprojektiin, jonka pohjalta syntyy sekä näyttely että kirja. Berliinissä ja Potsdamissa nähdään puolestaan kuvia Twisted Tales - Road to Hope -sarjasta. Sarjan kuvia oli ensimmäistä kertaa esillä Lahden taidemuseossa syksyllä 2014.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.