Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Lahti jäi, lahtelaisuus pysyy - We are LTI -tapahtumassa esiintyvä Raappana muutti Helsinkiin

Englannin -sanasta johdettu suomenkielinen väännös on Raappanan uunituoreen biisin nimi. Tarkalleen ottaen tarkoittaa karmivaa tai puistattavaa, mutta Raappana käyttää sanaa positiivisessa mielessä.

- Kun tapaa jonkun ja se on heti siinä. Voi olla oma itsensä, ei tarvii esittää mitään. Se on samalla semisti kammottavaa, Raappana eli Janne Pöyhönen selittää.

Onko tällaista sattunut Pöyhöselle lähiaikoina?

- Onhan mulle tapahtunut joo. Mutta ei siitä sen enempää.

Pöyhönen oli Lahdessa pitkään jotakuinkin kaupungin ainoa reggae-muusikko. Siihen tuli muutos vuodenvaihteessa, kun hän muutti Helsingin keskustaan.

Muuttoa puolsivat vaihtelun halu ja käytännön syyt. Pöyhönen äänittää yleensä Suomenlinnassa sijaitsevalla Bommitommin (Tommi Tikkanen) studiolla, joten monimutkaisten kulkuyhteyksien kanssa puljaaminen alkoi käydä hermoille.

- Reggae-meininki on tietysti Hesassa vähän eri levelillä kuin Lahdessa. Melkein kaikki frendit asuvat nykyisin täällä, puhelimella tavoitettu artisti tuumii.

Lahtelaisuutta Raappana ei ole kuitenkaan hylkäämässä. Hän on edelleen mukana esimerkiksi Lahti United -ryhmässä, jonka kanssa hän esiintyy lauantaina järjestettävässä We are LTI -tapahtumassa.

- Onhan se siistiä päästä esiintymään kotikaupungissa noin isolla areenalla. En edes muista, milloin olen ollut Lahdessa viimeksi keikalla, Raappana miettii.

Lahti United heittää Lahden Isku-Areenalla noin tunnin setin. Kymmenen lahtelaisräppärin yhteenliittymä on saanut kolmessa vuodessa aikaan vain kolme biisiä, joten tilaa jää reilusti myös artistien soolonumeroille.

- Kaikilla on omat urat, joten aikataulujen yhteen sovittaminen ei ole ihan yksinkertaista. Tällä tahdilla yhteinen levy syntyy ehkä seitsemässä vuodessa, Raappana hymähtää.

Lahti Unitedin uusin biisi, , julkaistiin tällä viikolla. Kappale purkitettiin syksyllä Lahdessa tuottaja Henri Lanzin eli MGI:n studiolla.

Raappana laulaa lahtelaisuuden olemusta määrittävässä kertosäkeen.

- Biisi kirjoitettiin yhdessä studiolla siltä seisomalta. Se oli hauska sessio, sillä yleensä siellä ollaan vähän eri aikoina.

Raappanan mukaan kenelläkään räppäreistä ei ole Lahti United -porukassa varsinaisesti johtajan roolia vaan tekotapa on aidosti ryhmälähtöinen. Yksi heittää studiossa ”pallon ilmaan” ja toiset jatkavat riimittelyjä.

- Se on tosi palkitsevaa. Jokelan veljekset eli Ideaali ja Jay Who hoitavat yleensä porukan kokoon kutsumisen. Taiteellisena johtajana on lähinnä Lanz, jolla on tuottajana näkemys siitä, millaista jälkeä olisi tarkoitus saada kasaan.

Musiikissa on ollut jo pitkään käynnissä murros albumeista biisilähtöiseen tuotantoon. Varsinkin nuoret streemaavat mielimusiikkinsa nykyisin mieluummin yksittäisinä biiseinä netistä kuin ostavat kokonaisen levyn.

Viisi omaa pitkäsoittoa julkaissut Raappana ei silti aio luovuttaa. Hän vaihtoi juuri levy-yhtiötä Suomen Musiikilta Etenee Recordsille, joka toimii Warnerin alaisuudessa.

- Saa nähdä, mitä se tuo tullessaan. Jossain vaiheessa haluaisin tehdä taas albuminkin.

Myös reggae pysyy lähellä tekemisen ydintä, vaikka -biisiä onkin luonnehdittu askeleeksi popimpaan suuntaan.

- Kiinnostus vie yhä edelleen Jamaikalle, mutta onhan sekin musiikki muuttunut. Ne rastafari-jutut eivät enää uppoa niin kuin joskus 18-vuotiaana, 34 vuotta täyttävä artisti sanoo.