Aleksanterinkatu taas poikki - ihmismuuria kerätään remontin eteen

Lahden Aleksanterinkatu joudutaan taas repimään auki. Katukivet varastoidaan toriparkkiin, joka on pois käytöstä noin kaksi kuukautta.

Kaupunki ei ole tyytyväinen siihen, miten katukivet kestivät talvikelejä, ja ne joudutaan asentamaan uudestaan. Remontin maksaa Lahden kaupunki. Hintaa ei osata vielä sanoa, mutta puhutaan useista sadoista tuhansista euroista.

Aleksanterinkatu joudutaan sulkemaan remontin ajaksi kokonaan, koska kivien poistaminen ja kuljettaminen voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Rauhankatu aiotaan kuitenkin pitää normaalisti liikenteen käytössä, joten kivet joudutaan viemään toriparkkiin kottikärryillä jalkakäytäviä pitkin.

Kaupunki on tehnyt laskelmia, joiden mukaan kiviä viedään toriparkkiin kuukauden ajan. Toinen kuukausi niitä tuodaan takaisin. Tehtävää varten on rekrytoitu kymmeniä kottikärryn työntäjiä, jotka tekevät työtä vuoroissa.

Keskustan yrittäjät eivät ole mielissään uudesta remontista. Jo edellisen remontin sanottiin karkottaneen monia asiakkaita.

- Lapsethan tykkäävät kovasti katsella työkoneita remontin aikana, mutta he eivät tuo rahaa liikkeisiin. Aikuiset taas ajavat suurten markettien luo, jos toriparkki on kiinni, nimettömänä pysyttelevä yrittäjä sanoo.

Kaupungin tekninen ja ympäristötoimiala rauhoittelee huolestuneita yrittäjiä. Kulkemisen helpottamiseksi kadun yli rakennetaan tällä kertaa kaksi kaarisiltaa, jotta ihmisten ei enää tarvitse väistellä työkoneita tai kävellä kuoppaisia väliaikaisreittejä. Sillat tulevat alatorin luo ja Lanun aukion kohdalle.

Toriparkin ollessa suljettuna autoilijoita kehotetaan käyttämään kadunvarsien parkkipaikkoja ja pitämään pysäköintiajat lyhyinä, noin 15 minuutin mittaisina, jotta kaikki halukkaat pääsevät kaupoille.

Remontin on tarkoitus alkaa jo tänään lauantaina. Lahti City -yhdistys (entinen Lahden keskustaeheytys) aikoo muodostaa ihmismuurin remontin estämiseksi ja kutsuu kaikkia lahtelaisia osallistumaan kello 13. Kokoontuminen on Hakkapeliitta-patsaan luona Mariankadulla.

- Ihmisten kahliutuminen ketjuilla työkoneisiin on hieman vaarallista ja vanhanaikaistakin. Päätimme kokeilla tällaista rauhanomaisempaa mielenilmausta, yhdistyksestä kerrotaan.

Se korostaa, että kenenkään turvallisuutta ei vaaranneta ihmismuurissa.

Yhdistys toivoo paikalle ainakin 200:aa kaupunkilaista, jotta muurista saadaan tarpeeksi tiivis ja leveä pidättelemään koneita.

- Yhtä kaivuria tai etukuormaajaa kohden tarvitaan 10-12 ihmistä, tiedotteessa pohditaan.

Ennen edellistä remonttia kaupunkilaiset ideoivat Aleksanterinkadulle muun muassa liikuntakenttää ja leikkialueita. Silloin museo ei puoltanut niitä, mutta nyt sen kanta on heltynyt: kaupunkilaisten lepyttämiseksi Aleksille rakennetaan petankkikenttä ja minigolfrata.

Remontti

Katukivet laitettava uudestaan

Aleksanterinkadun remontti alkoi huhtikuun lopulla 2016 ja valmistui ajallaan marraskuussa. Heti ensimmäisenä talvena kävi kuitenkin selväksi, etteivät kivet ole kestäneet talvea.Remontin ajaksi kadun yli rakennetaan kaksi kävelysiltaa. Uuden remontin yhteydessä Aleksille tehdään petankkikenttä ja minigolfrata. Ne tulevat olemaan maksutta kaupunkilaisten käytössä sillä ehdolla, ettei niille tehdä ilkivaltaa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut