Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Hollolan valtuusto väänsi Hälvälästä

Hollolan valtuusto käsitteli tänään kunnan strategista yleiskaavaa. Keskustelua herätti erityisesti Hälvälää koskeva kohta. Esityksessä kunnanhallitus esitti, että kaavassa säilytetään mahdollisuus selvittää Hälvälän alueen ottamista asuinkäyttöön. Tekninen lautakunta halusi aiemmin poistaa merkinnän ja äänestyksen jälkeen valtuusto päätyi samaan lopputulemaan äänin 19 - 45.

Valtuustosalissa käytettiin useita Hälvälää puolustavia puheenvuoroja. Kari Sulonen (kok.) ja kahdeksan muuta valtuutettua esittivät merkinnän poistamista, koska ampuminen alueella jatkuu näillä näkymin ainakin vuoteen 2024.

- Turha laittaa nyt rahaa selvityksiin, kun selvityksen voi tehdä myös 2020-luvulla. Merkintä antaa käyttäjille väärän signaalin, kun ei tiedetä alueen jatkosta, Sulonen sanoo.

Myös Jari Ronkainen (ps.) kertoo keskustelleensa viimeksi maanantaina puolustusministeriön edustajan kanssa Hälvälän tulevaisuudesta. Ronkaiselle oli kerrottu, että puolustusvoimat ei ole päättänyt, mitä Hälvälän kanssa tehdään.

- Sinne ei pidä nyt antaa mitään signaalia siitä, että heitä oltaisiin ajamassa pois. Annetaan puolustusvoimille työrauha, Ronkainen sanoo.

Puheenvuoroissa tuotiin esille myös se, että ohitien rakentamisesta saadaan käyttöön ilmaista maa-ainesta, josta voidaan rakentaa Hälvälän alueelle meluvalli, jotta meluhaitta nykyiselle asutukselle pienenee.

Merkinnän säilyttämistä kannattavat perustelivat mielipidettään sillä, että jos alueelle ei saada ympäristölupaa, kaavan perusteella sitä ei silti voida käyttää muuhunkaan. Myös ympäristövaikutuksista puhuttiin.

- Ollaanko muka haulikkorataa lopettamassa, vaikka selvitettäisiinkin soveltuuko alue joskus asumiseen? En usko myöskään, että ampumarata on Hollolalle vetovoimatekijä, se että jatkuvasti paukkuu ja jytisee, Markku Pulkkanen (kok.) sanoo.

- Kunta ottaa riskin, että päätyy maksajaksi, jos alue pitää puhdistaa, Kristiina Vanhala-Selin (vihr.) sanoo.

Vanhala-Selin teki myös illan toisen muutosehdotuksen strategiseen yleiskaavaan. Vanhala-Selin esitti, että kaavaan lisätään Salpakankaan koulun viereen yksi viherruutu, ja kaavaan merkitty lisätiivistys koulun ja nykyisen asutuksen välille jätetään tekemättä niin, että viheralue säilyy. Vanhala-Selin oli huolissaan siitä, että Salpakankaan eteläpuolelle rakennetaan paljon uutta asutusta, mutta alueella ei ole lainkaan virkistysalueita.

Valtuusto asettui tukemaan Vanhala-Selinin esitystä äänin 18 - 46.

Jari Ronkainen piti puheenvuoron kyläkoulujen puolesta, mutta ei kuitenkaan tehnyt asiasta varsinaista esitystä. Ronkainen sanoo, että yleiskaavassa huolestuttaa se, että esimerkiksi Heinlammin suunnalle ei ole tulossa mitään. Vaarana on, että painopiste siirtyy nykyisten kyläkoulujen suunnalta pois, ja kouluverkkoa harvennetaan siihen vedoten, Ronkainen sanoo.