Hämeen poliisi myöntää: "On tapahtunut virhe" - koululaisen ja odottavan äidin perhettä ei olisi pitänyt hakea Tallukasta

Nina Räty

Vääksyn vastaanottokeskuksesta säilöön otetun afgaaniperheen tapauksessa tehtiin virhe. Isän, viimeisillään raskaana olevan äidin ja kahden lapsen perhettä ei olisi lainkaan pitänyt ottaa säilöön ja kuljettaa Joutsenon säilöönottoyksikköön odottamaan paluulentoa, koska käännytyspäätös ei ollut lainvoimainen.

- Tässä on tapahtunut virhe. Se on lähtöisin Hämeen poliisista, jossa käännytystä valmisteltiin. Seuraavassa tsekkauksessa huomattiin, ettei päätös ole lainvoimainen. Onneksi tsekkauspaikkoja on useita, sanoo rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisista.

Hämeen poliisin partio kuljetti perheen säilöönottopäätöksen perusteella Joutsenon säilöönottoyksikköön Lappeenrantaan. Siellä havaittiin, että perhe on saanut 24. tammikuuta Maahanmuuttovirastosta päätöksen, jonka mukaan heidät käännytetään Afganistaniin ja heille varataan 30 päivää palata maahan vapaaehtoisesti. Päätöksessä todettiin, ettei käännyttämistä saa panna täytäntöön, ennen kuin asia on lainvoimaisesti ratkaistu.

Perheellä oli aiempi kielteinen päätös, ja kielto panna käännyttämistä täytäntöön koski uudempaa päätöstä. Päätöksestä on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen 21. helmikuuta, ja asian käsittely siellä on edelleen kesken.

Kun havaittiin, ettei käännytyspäätös ole lainvoimainen, poliisi teki heti päätöksen perheen vapauttamisesta. Se tehtiin sunnuntaina 2. huhtikuuta eli kaksi päivää säilöönoton jälkeen.

Mihin perhe nyt menee? Jos poliisi ei olisi tehnyt virhettä, perhe asuisi edelleen Vääksyn vastaanottokeskuksessa ja vanhempi lapsi jatkaisi koulunkäyntiään.

- On Maahanmuuttoviraston asia päättää sijoituspaikasta. Se katsoo ja määrittää, mikä on tarkoituksenmukaista. Paluumahdollisuus Vääksyynkin on olemassa, jos virasto niin katsoo, Hirvonen sanoo.

Toisin sanoen poliisi ei pysty perumaan virhettään itse ja palauttamaan perhettä takaisin Vääksyn vastaanottokeskukseen.

Käännytyspäätöksiä tehdään paljon. Hirvonen ei muista, että vastaavaa virhettä olisi aiemmin tapahtunut.

- Yli 700 käännytyspäätöstä on hoidettu Hämeen poliisissa virheettömästi syksystä 2015 lähtien.

Poliisi tiedotti poikkeuksellisesti yksityiskohtia tapauksesta, koska asia on jo ollut asianosaisten tai heidän edustajiensa kertomana esillä julkisuudessa. Turvapaikka-asiat ovat lähtökohtaisesti salassa pidettäviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut