Noutaja saapui kesken lapsen koulupäivän - säilöönotto purettiin jo sunnuntaina

Poliisi toimitti turvapaikkaa hakeneen perheen pikavauhtia lukkojen taakse, mutta perui päätöksen.

Pirjo Kamppila

Perjantaina Asikkalan Aurinkovuoren koululla koettiin dramaattisia hetkiä, kun erästä oppilasta tultiin hakemaan kesken oppitunnin. Alakouluikäinen lapsi asui perheensä kanssa Tallukan vastaanottokeskuksessa. Sen työntekijä tuli noutamaan lasta, koska poliisi halusi toimeenpanna koko perheen poistamisen maasta. Lapsi järkyttyi tavattomasti tapahtumasta, samoin hänen luokkatoverinsa, joiden kanssa lapsi oli opiskellut yhdessä jo kuukausia.

Isä tavoitettiin kaupasta. Perheelle annettiin hetki aikaa koota osa tavaroistaan.

Poliisi ei kertonut, mihin heidät viedään. Sijoituspaikaksi paljastui Joutsenon vastaanottokeskus, jossa toimii suljettu 30-paikkainen säilöönoton majoitusyksikkö. Se on lukittu tila, jossa on kameravalvonta. Yksikköön sijoitetaan esimerkiksi kielteisen päätöksen saaneita turvapaikan hakijoita, jos on perusteltu syy epäillä heidän välttelevän maasta poistamistoimia. Sijoituspäätöksen tekee poliisi tai rajavartiolaitos.

Perheen säilöönotto kuitenkin purettiin sunnuntaina. Perhe saa nyt oleskella vapaasti keskuksen muissa tiloissa.

Vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen kertoo, että säilöönottopäätöksen purkuja tehdään jonkin verran.

- Emme ole poliisivaltiossa, vaan oikeusvaltiossa. Poliisin tekemät päätökset käsitellään käräjäoikeudessa. Se päättää, onko säilöönotto perusteltua vai ei.

Perhe on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Säilöönoton purku ei silti tarkoita, että itse kielteinen päätös olisi muuttunut. Perhe ei nyt tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Kaiken lisäksi perheenäiti on viimeisillään raskaana, ja lääkäri on kieltänyt häneltä lentomatkat. Äiti alkoi voida huonosti Joutsenossa.

On erikoista, että perheen kyyditys tapahtui näin yllättäen, jos turvasäilöpäätös pian purettiin.

Perheen isä ihmettelee kohtelua:

- Minä olen tavallinen ihminen, en ole aiheuttanut ongelmia. Miksi oli niin kiire?, hän kertoo tulkin välityksellä.

Se ei kuitenkaan ole suurin ongelma:

- Minä sanoin poliisille, että jos he haluavat päästä meistä eroon, on parempi tappaa meidät heti kuin lähettää Afganistaniin, jossa meidät tapetaan kuitenkin.

Syntyvä lapsi ei periaatteessa muuta perheen tilannetta. Vauva ei saa automaattisesti Suomen kansalaisuutta.

Rikoskomisario Jani Stepanov Hämeen poliisista tähdentää, että turvapaikan hakijoihin liittyvät asiat ovat salassapidettäviä. Poliisi voi kommentoida asioita vain yleisellä tasolla.

- Poliisi ei tee (käännytys)päätöksiä, vaan maahanmuuttovirasto. Jos päätös on lainvoimainen, poliisin tehtävä on panna se täytäntöön.

Päätös on lainvoimainen viimeistään, kun viraston päätöksestä on valitettu sekä hallinto-oikeuteen että korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta käännytyspäätös ei ole muuttunut.

- Yleisesti ottaen päätös voidaan panna toimeen heti. Mutta siitä voi keskustella, mikä on järkevää ja hienotunteista: kesken oppitunnin vai koulupäivän jälkeen. Maalaisjärkeä voi käyttää.

Stepanov vetoaa salassapitoon eikä kommentoi Asikkalan tapausta mitenkään.

Aurinkovuoren koulussa luokkatoverin katoamista puitiin heti perjantaina ja uudestaan maanantaina. Koulussa toimivat luokat 3.-6.

- Me tiedämme, että nämä lapset ovat meillä vain hetken. Mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun lähtö tapahtui näin nopeasti, kesken oppitunnin, kertoo rehtori Petri Haapanen.

Luokan lapset ovat noin kymmenvuotiaita.

- Lapset tiesivät kyllä, että (luokkatoverin) lähtö voi tapahtua nopeastikin, mutta oli se pysähdys. Monet olivat jo hyviä kavereita.

Tapahtumaa selitettiin sillä, että joskus joudutaan toimimaan nopeasti.

Asikkalan kouluilla on jo vuoden kokemus turvapaikan hakijoista. Lapset tulevat normaalikouluun Tallukan valmistavan koulun jälkeen. Alakoulussa heitä on ollut noin 20, ja yläkoulussa vielä lisää. Haapasen kokemukset ovat olleet hyviä:

- He ovat pärjänneet tosi hyvin. He ovat äärettömän kohteliaita ja innokkaita oppimaan. Pieniä asioita on sattunut, mutta niitä sattuu kaikille. Toki on myös haastetta, miten toimitaan, Haapanen viittaa kulttuurieroihin.

Tallukan vastaanottokeskuksen avaus jouluna 2015 herätti kunnassa pelkoa ja raivokastakin vastarintaa.

- Meille kaikki lapset ovat tasavertaisia. Siihen velvoittaa lakikin.

Yhteiselo on opettanut myös suomalaisia:

- Meidän lapset ovat nähneet, että nämä ovat aivan tavallisia lapsia.

Vastaanottokeskus toimii aiemman hotelli Tallukan tiloissa. Sen on määrä sulkeutua ennen kesää. Toimintaa pyörittää Kotouma-yhtiö.

Käännyttäminen

Sinulle tehdään yleensä kielteisen päätöksen yhteydessä käännytyspäätös. Samalla sinulle voidaan määrätä 30 päivän aika, jonka kuluessa voit poistua maasta vapaaehtoisesti. Poliisi panee täytäntöön käännyttämisen, eli maasta poistamisen.Käännytystä ei voida panna täytäntöön ennen kuin Maahanmuuttoviraston päätös käännyttämisestä on saanut lainvoiman. Jos olet valittanut päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, viranomaisten tulee odottaa hallinto-oikeuden päätöstä.Valitusluvan hakeminen korkeimmalta hallinto-oikeudelta ei estä päätöksen täytäntöönpanoa, ellei korkein hallinto-oikeus nimenomaan määrää toisin.Sinut voidaan käännyttää maasta heti päätöksen tiedoksiannon jälkeen, jos sinut voidaan lähettää toiseen valtioon, joka on vastuunmäärittämisasetuksen mukaan vastuussa turvapaikkahakemuksesi käsittelystä sinut voidaan lähettää toiseen EU-valtioon, josta olet saanut kansainvälistä suojelua tai olet tehnyt uusintahakemuksen, joka ei sisällä uusia asiaan vaikuttavia perusteita.Sinut voidaan käännyttää maasta seitsemän päivän kuluttua päätöksen tiedoksiannosta (seitsemään päivään tulee sisältyä viisi arkipäivää), jos olet saapunut turvallisesta turvapaikkamaasta tai hakemuksesi on katsottu ilmeisen perusteettomaksi.Kaikissa näissä tapauksissa voit pyytää Helsingin hallinto-oikeutta kieltämään käännyttämisen täytäntöönpanon.Hakemus täytäntöönpanon kieltämiseksi on tehtävä seitsemän päivän (sisältää viisi arkipäivää) sisällä siitä, kun olet saanut päätöksen tiedoksi.Helsingin hallinto-oikeus ratkaisee täytäntöönpanoa koskevan hakemuksen seitsemän päivän sisällä (sisältää viisi arkipäivää). Sinua ei voida käännyttää ennen kuin Helsingin hallinto-oikeus on ratkaissut täytäntöönpanon kieltoa koskevan hakemuksen.Joutsenon vastaanottokeskuksessa majoittuu sekä perheitä että yksin tulleita aikuisia turvapaikanhakijoita. Vastaanottokeskuksen vastuulle kuuluu myös ihmiskaupan uhrien valtakunnallinen auttamisjärjestelmä sekä suljettu 30-paikkainen säilöönoton majoitusyksikkö. Joutsenon vastaanottokeskuksessa työskentelee noin 55 henkilöä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut