MGI, tuottaja Henri Lanz kutsuu taas Lahtea kotipaikakseen - työ vie kuitenkin edelleen myös Yhdysvaltoihin

Henri Lanz studiolla Lahdessa. Työn alla on projekteja sekä Suomeen että Yhdysvaltoihin. Sami Kuusivirta

Marjaana Lahola

Usein Henri Lanzista eli musiikkituottaja ja lauluntekijä MGI:stä tehdyt lehtijutut alkavat samalla tavalla. Luetellaan miehen tunnetuimpia yhteistyökumppaneita - monien muiden muassa Justin Bieber, Kylie Minogue, 50 Cent, Robin, Cheek, Anna Abreu ja JVG. Kerrotaan, että mies muutti Yhdysvaltoihin työn perässä ja sai läpimurtonsa vuonna 2009 Twistan ja AkoninOn Top -kappaleesta. Levy, jolla kappale oli, kapusi Billboardin albumilistalla kahdeksanneksi. Se oli korkein sijoitus, jossa suomalainen on ollut mukana.

Nyt Lanz kertoo kotipaikkansa olevan jälleen Lahdessa. Työt vievät kuitenkin edelleen usein sekä Yhdysvaltoihin että Helsinkiin. Työn alla on sen verran paljon, että haastattelua sovitellaan useamman kerran miehen tiukkoihin aikatauluihin.

- Ollaan tehty Nikke Ankaran Vain elämää -versioita yötä päivää. Myös Evelinan uutta materiaalia on tehty, JVG:tä ja Kaija Koon uutta matskua, Lanz listaa puhelimitse.

- Ulkomailla ollaan tehty erilaisia artistiprojekteja. Aika hyvin on lähtenyt liikkeelle Nevve, jolla on joitakin kymmeniä miljoonia kuuntelukertoja Spotifyssä.

Musiikin kuluttamisessa on tapahtunut suuria murroksia, jotka näkyvät myös tuottajan työssä. Albumien myynti on vähentynyt ja digitalisaatio vienyt musiikin konkreettisilta levyiltä nettiin.

Samalla on alkanut uusi singlejen aikakausi. Ja kun albumeita tehdään vähemmän, myös vapaita paikkoja supertähtien materiaaliin on vähemmän.

- Sen sijaan, että biisien tekijät yrittävät päästä isojen artistien levyille mukaan, tehdään enemmän omia artistiprojekteja. Tekijöille on hirveän paljon vähemmän tilaa, ja vastavoimana tulee omien juttujen tekeminen.

Kuuntelijalle on nykyään myös aiempaa vähemmän väliä, kuka kappaleen esittää. Se näkyy esimerkiksi Spotifyssä, jossa moni kuuntelee valmiita soittolistoja.

- Valmiiden soittolistojen merkitys on ihan valtava. Ne ovat kuin uuden ajan radiokanavia: ihminen ei välttämättä päätä mitä kuuntelee, vaan valitsee kustomoidun soittolistan, Lanz kertoo.

Tuottajan vastuulla on se, miltä kappaleen kokonaisuus lopulta kuulostaa. Mutta mistä MGI:n tyylin sitten tunnistaa? Sitä hän ei osaa itse kovin tarkkaan sanoa. Yksinkertaisuus on kuitenkin valttia.

- Mulla on aika yksinkertaisia juttuja ja rakenteita. Olen huomannut, että se toimii jengillekin paremmin, mitä simppelimpiä asiat ovat.

Lanz hyppäsi aikanaan musiikin saralla suoraan töihin.

- Innostuin yläasteiässä räppibiisien pohjista ja biiteistä ja halusin kokeilla tehdä niitä itse. Sillä tiellä olen edelleen.

Tuolloin musiikin tekemistä aloitteli myös Jare Tiihonen eli Cheek. Musiikkia alettiin tehdä yhdessä, mikä toimi ponnahduslautana myös Lanzille. Myöhemmin yhteistyö katkesi, mutta nyt projekteja yhdessä on jälleen tehty.

Yhdysvalloissa Lanzin tärkein työtoveri on Will ”GoodWill” Rappaport. Suomessa tiimissä työskentelee päivittäin 5-6 hengen porukka.

Vaikka yhteistyökumppaneita on ollut valtava määrä ja niiden seassa on maailman huippunimiä, Lanz ei koe olevansa uransa piikkikohdassa.

- Mitä enemmän on tehnyt, sitä paremmaksi tulee. Olen nyt 32-vuotias - ehkä lähempänää neljääkymmentä alan olla valmiimpi. Monet maailman huipuista ovat 40-vuotiaita ja päälle, ja siihen syynä on kokemus.

Yksittäistä uransa tärkeintä saavutusta Lanz ei osaa nimetä. Kaksi kertaa, vuosina 2014 ja 2016, voitettu Emma-palkinto tuntuu kuitenkin hänestä käsittämättömältä.

- Ikinä yläasteikäisenä en olisi uskonut, että pääsen näin pitkälle tässä hommassa. Nykyään olen työskennellyt paljon sellaisten artistien kanssa, etten olisi ikinä voinut kuvitellakaan.

Musiikkituottaja

Henri MGI Lanz

M-Eazy Music -tuotantoyhtiön ja musiikkikustantamon toimitusjohtaja.Syntynyt Hollolassa 3.11.1984. Tekee töitä nykyään Lahdessa, Helsingissä ja Los Angelesissa.Opiskeli datanomiksi, mutta työkseen on tehnyt lähinnä musiikkia.Perheeseen kuuluu myös vaimo Susanna.Intohimoina muun muassa kalastus ja italialainen jalkapallo. Pelaa myös tennistä.Tärkeintä minulle on perhe ja terveys. Vaikka työura on listalla korkealla, se ei mene noiden edelle.Olen tyytyväinen itseeni, koska saan tehdä, sitä mistä olen unelmoinut. On hirveä etuoikeus päästä elämässä siihen asemaan, että voi päivittäin tehdä sitä mitä on halunnut.Ärsyttävintä on synkkä talvi. Tänä talvena se ärsytti harvinaisen paljon. En pidä kaamosajasta.Pidän työstäni, koska se on monipuolista, koko ajan muuttuvaa ja innostavaa. Musassa innostuu joka päivä jostain uudesta asiasta.Parasta Lahdessa on varmaan urheilu tai koti. Los Angelesissa parasta on sää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut