Vaalituloksen arvioidaan aiheuttavan jännitettä hallitukseen

"Yhteistyön rakentaminen muuttuu hankalammaksi, kun jokin puolue pyrkii nostamaan profiiliaan."

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo Tampereen yliopistosta arvioi, että kuntavaalien tulos aiheuttaa jännitteitä hallituksessa. Ylen ennusteen mukaan kaikki hallituspuolueet menettävät kannatustaan kuntavaaleista 2012.

- Jännitettä tulee nimenomaan siitä, että perussuomalaiset niiaa näin paljon. Yhteistyön rakentaminen muuttuu hankalammaksi, kun jokin puolue pyrkii nostamaan profiiliian, Paloheimo sanoi sunnuntai-iltana kello 22.30 aikaan.

Paloheimon mukaan tappion kokenut hallituspuolue joutuu yrittämään profiilinnostoa, jotta se menestyisi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Emeritusprofessorin mukaan kaikkien hallituspuolueiden kannatusten lasku ei ole yllättävää.

- Kuntavaaleja on pidetty välivaaleina. Kun tulee tyytymättömyyttä hallituksen politiikkaan, se näkyy kuntavaaleissa.

Vaalitutkija Jussi Westinen Ajatuspaja e2:sta arvioi, että hallitus kärsii suhteessa oppositioon tappion, jota ei ole nähty kuntavaaleissa 30 vuoteen. Syynä on perussuomalaisten mahalasku.

- Lisäksi oppositio rintamana saattaa tehdä paremman tuloksen suhteessa edellisiin kuntavaaleihin kuin kertaakaan 30 vuoden aikana. Se johtuu vihreiden voimakkaasta noususta, Westinen sanoi.

Westisen mukaan pääministeripuolue keskustalle oli tulossa tavanomainen vaalitappio. Erikoisempana hän pitää sitä, jos pääoppositiopuolue (SDP) ei pysty lisäämään kannatustaan.

- Niin on tapahtunut kuntavaaleissa 30 vuoden aikana vain kerran: vuonna 2008.

SDP:n kannatuksen suunta oli kommentointihetkellä kiikun kaakun.

Sekä Paloheimo että Westinen kommentoivat vaalitulosta illalla Ylen ennusteen pohjalta.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut