Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Hollolan äänikuningatar ahkeroi somessa ennen vaaleja

Hollolassa demarit nousivat valtuuston toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi keskustan. Demarit saavat yhdeksän paikkaa ja keskusta kahdeksan. Suurimpana puolueena jatkaa kuitenkin kokoomus 12 paikalla.

– Tietysti tämä on pettymys, en sitä kiistä, mutta ei kuitenkaan yllätys. Demareilla oli isompi lista, ja se ratkaisee. Demarit jaksoivat puurtaa hyvää perustyötä, vanhan valtuuston puheenjohtaja Marri Siirola (kesk.) sanoo.

Hän itse keräsi riittävästi ääniä jatkokaudelle. Siirola sanoo, että kaikilla puolueilla oli tänä vuonna vaikeaa löytää hyviä ehdokkaita listoille. Demareilla oli kolme ehdokasta enemmän ja se näkyi tuloksessa. Myös keskustan kansanedustaja, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula onnittelee demareita onnistuneesta ehdokasasettelusta. Rehula itse sai Hollolassa toiseksi eniten ääniä, vaikka hollolalaiset ovat hoistaneet paikkakunnan ministeriä sote-uudistuksesta myös kuntavaalikampanjan aikana.

– Moni kokee, että palvelut ovat olleet hyvät ja pelkää, ettei käy huonosti, Rehula sanoo.

Rehula on rauhoitellut kuntalaisia sanomalla, että uusi hyvinvointikuntayhtymä on viemässä asioita oikeaan suuntaan.

– Vastarintaa on aina kun uudistetaan, mutta teot ratkaisevat. Hyvinvointiyhtymällekin pitää antaa aikaa, Rehula sanoo.

Valtakunnallisesti keskustan tulos oli Rehulalle pettymys.

– Päijät-Hämeessäkin näkyy sitoutumattomien ryhmien menestys. Kärkälässäkin Kärkölä-ryhmä teki megalomaanisen tuloksen, Rehula sanoo.

Keskustan ohi nouseminen valtuustossa oli Hollolan demareille keskeinen tavoite.

– Tulos on voitto, sanoo Jarkko Niemi (sd.)

Hollolan valtuustoon valituista 43 valtuutetusta 15 on uusia. Niemi uskoo, että uudet jäsenet eivät keikauta valtuuston työskentelytapaa uusiksi, vaan valtuusto pääsee neuvottelujen jälkeen pikaisesti työn touhuun. Demareita kiinnostaa etenkin sivistystoimiala, josta tulee taloudellisestikin kunnan suurin toimiala, kun sote-uudists toteutuu.

Hollolan äänikuningattareksi ohi ministereiden ja kansanedustajien nousi Kristiina Hämäläinen (kok.).

– Olen häkeltynyt. Itku tuli, kun ennakkoäänet julkistettiin. Kahteen tuntiin en ole saanut sanottua mitään järkevää, Hämäläinen myöntää.

Hämäläinen kertoo tehneensä ahkeraa vaalityötä ympäri kuntaa ja sosiaalisessa mediassa. Kysymyksiin sai vastailla varsinkin somessa ahkerasti.

– Äänestäjät ovat nykyään tosi valveutuneita, he ottavat selvää asioista.

Kokoomuksen ykkösteemoina tulevina neljänä vuotena ovat elinvoima, sivistys ja hyvinvointi.

– Myös maakuntahallintoon siirtyminen tulee työllistämään valtuutettuja tällä kaudella paljon, Hämäläinen sanoo.

Vaalipäivä oli ilonpäivä myös Hollolan vihreille, jotka saivat kaksi paikkaa lisää valtuustoon.

– Vihreiden valtakunnallinen menestys imee meilläkin, mutta teimme myös paikallisesti pienellä porukalla kovasti töitä, valtuustossa jatkava Kristiina Vanhala-Selin arvelee.

Vanhala-Selin sanoo, että vihreät haluaa panostaa niin kyläkouluihin kuin kuntakeskuksen isoihin kouluihinkin.

– Teemanamme on myös pienyrittäjyyden tukeminen, eli "työtä ja turvaa", Vanhala-Selin sanoo.

– Äänestäjiltä on tullut viestiä, että ihmiset pitää ottaa mukaan yhteisöllisesti. Kun rahat ovat vähissä, pitää miettiä tarkkaan mihin ne kohdistetaan, Vanhala-Selin sanoo.

Perussuomalaiset saivat valtuustoon seitsemän paikkaa, yhden vähemmän kuin viime vaaleissa.

– Näkyy selvästi, että hallitusvastuu painaa. Ei voi olla pettynyt, vaikka tavoite olikin kahdeksan paikkaa, kansanedustaja Jari Ronkainen (ps) sanoo.

Ronkainen sanoo, että vaikka kansanedustaja saa enemmän näkyvyyttä, näkyvyyttä myös tarvitaan vaaleissa menestymiseen.

– Se on pirun tärkeetä, joten torilla tuli pyörittyä. Maahanmuuton lisäksi ihmiset ovat puhuneet kunnan kehittämisestä ja ampumaradan säilyttämisestä. Olen niissä asioissa monien kanssa samoilla linjoilla, Ronkainen sanoo.

Myös perussuomalaisten toinen kansanedustaja Anne Louhelainen oli henkilökohtaiseen tulokseensa tyytyväinen.

– Meillä oli hirveän hyvä lista ja olen ihan tyytyväinen Hollolan tulokseen, vaikka valtakunnallisesti perussuomalaiset on ollut laskussa, Louhelainen sanoo.

Louhelainen painottaa palveluiden tasaista saatavuutta.

– Hollolan haaste on sen muoto, se on kuin reikäleipä, missä Lahti on keskellä, Louhelainen sanoo.

Hollolan äänestysprosentti oli tänä vuonna 59,6. Viime kuntavaaleissa äänestysprosentti oli  61,4. Uuteen valtuustoon valittiin 43 jäsentä, joista miehiä on 60 prosenttia. Valtuutettujen keski-ikä on 51 vuotta. Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit saivat molemmat kaksi paikkaa.