Kommentti: Vain SDP voi pelastaa kokoomuksen totaaliselta nöyryytykseltä Lahdessa

Erno Laisi

Kokoomus oli valtakunnallisesti kuntavaalien suurin puolue, mutta otti pahasti osumaa Päijät-Hämeessä. Kuntavaalit olivat raskas rasti esimerkiksi Asikkalan ja Padasjoen kokoomukselle. Erityisen kitkerältä tappio maistuu kuitenkin Lahdessa.

Kokoomus saa syyttää Lahden ja maakunnan vaalitappiosta itseään.

Lahdessa pieleen meni moni asia.

Ehdokasasettelu ei onnistunut, merkittäviä nimiä jättäytyi vaaleista pois, ja viime eduskuntavaalien ehdokasasettelun epäonnistumisen vuoksi puuttui vielä elintärkeä kansanedustajaehdokaskin.

Kirsikkana kakun päällä oli viime hetkien sekoilu Kalle Aaltosen ehdokkuuden kanssa. Aaltos-jahkailu oli vain yksi esiin noussut esimerkki pitkin valtuustokautta jatkuneesta sisäisestä riitelystä ja epäluottamuksesta.

Oma lukunsa on hyvinvointiyhtymän vaikutus vaalien lopputulokseen. Uudistajapuolueena itseään markkinoiva kokoomus vaikutti vaalituloksesta päätellen tavallisten päijäthämäläisten mielestä hajottajapuolueelta. Hyvinvointiyhtymän hallituksen riuskat otteet henkilöityivät pitkälti sen puheenjohtajaan, lahtelaiseen Francis McCarroniin (kok.).

McCarronin oma kannatus nousi hieman, mutta ei varmasti niin paljon kuin mies itse odotti.

Samalla McCarronin railakkaat otteet ja räväkät lausunnot saattoivat karkottaa Lahdessa osan maltillisempaan linjaan taipuvaisemmista kokoomus-äänestäjistä muihin puolueisiin tai unille.

Kokoomuksen poliitikot lauloivat vaalituloksen ratkettua yhdessä kuorossa samaa laulua. "Demarit voittivat vastustamalla kaikkea". Tämä lause kuultiin sunnuntai-iltana ja maanantaina usean paikallisen kokoomusvaikuttajan suusta.

Totta toinen puoli. Lahden demarit ovat pitäneet maakunnallisen hyvinvointiyhtymän hallituksen uudistuksia liian kovatahtisina. SDP saattoi vastustaa yhtymämyllerrystä vaalitaktisista syistä, mutta sellaista se demokratia on.

Tapahtuuko hyvinvointiyhtymässä mitään dramaattista, kun SDP mitä ilmeisimmin nousee ykköspallille? Tuskin, koska jo käynnissä olevat prosessit kipeine päätöksineen, menevät vielä jonkin aikaa kokoomuksen piikkiin.

Valtuustotyökään ei mennyt viimeisen vuoden aikana kokoomuslaisesta näkökulmasta putkeen, vaikka se muun Lahden oikeiston turvin marssikin näennäisiin voittoihin kerta toisensa jälkeen.

Onkin syytä kysyä, miksi kokoomus tarjoili Lahden valtuustossa helppoja syöttöjä punavihreiden lapaan torppaamalla käytännössä jokaisen SDP:n johdolla tehdyn ehdotuksen? SDP vaati viimeisen vuoden aikana vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa esimerkiksi panostuksia koulutukseen ja varhaiskasvatukseen. Kokoomuksen olisi kannattanut vaalitaktisista syistä suostua edes johonkin esitykseen, jotta SDP:n ei olisi ollut niin lapsellisen helppoa esiintyä marttyyrinä vaalikentillä.

Nyt valta Lahdessa on siirtynyt kokoomukselta demareille. SDP:llä olisi tuhannen taalan paikka (ja varmasti myös valtavan suuri kiusaus) torpata puolestaan kaikki kokoomuksen esitykset sekä tuhota kokoomus paikkaneuvotteluissa punavihreän enemmistön vipuvarrella.

SDP voi toisaalta esittää olevansa asiallinen ja yhteistyökykyinen puolue paikkaneuvotteluissa, mutta silti viedä vihreiden ja vasemmistoliiton avulla läpi joka ikisen itselleen tärkeän asian.

Vaalien alla demarit vei taktisessa mielessä kokoomusta kuin pässiä narussa. Demareiden vaalien jälkeinen pelikirja paljastuu sivu kerrallaan seuraavien viikkojen aikana.

Ainoastaan SDP voi pelastaa kokoomuksen totaaliselta nöyryytykseltä. Vielä on epävarmaa, haluaako SDP sitä tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 4. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 5. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 6. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 7. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 8. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 9. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 10. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 11. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 12. Peliitat haki pisteet Imatralta
 13. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 14. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 15. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.