Pankkisali muuttuu Lahdessa pikkufirmojen pesäpaikaksi - "Samoin ajattelevia ihmisiä tulee samaan tilaan"

Fennomen Kehitys oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Tulokas (vas.), Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Janne Viitamies ja yrittäjä Tero O. Nieminen ovat uuteen tilaideaan tyytyväisiä. Ketään tulijaa ei käännytetä pois vaikka toimistotila haluttaisiin vuokrata vain päiväksi. Katja Luoma

Petri Koivisto

Perusteellisesti uudistettu Lahden Rautatienkatu 20 saa suojiinsa pitkän rivin pienyrityksiä, kun Danske Bankin entiseen pankkisaliin rakennetaan toistakymmentä toimistoa vuokrattavaksi yrittäjille.

Vanhaa pankkihallia mainostetaan niinsanottuna Co-working-tilana, joka on lajinsa ensimmäinen Lahdessa. Co-workingin ideana on, että samassa tilassa omilla työpisteillä tai omissa huoneissa työskentelee henkilöitä, jotka eivät ole saman työnantajan palveluksessa. He eivät halua tehdä töitä erillään muista ja heidän työnsä voi olla kaikilla samantyyppistä. He voivat jopa hyötyä lähinaapuruudestaan.

Danske Bankin entisen konttorin katutasossa noin 500 neliömetrin salitilassa on tyhjentyneitä toimistohuoneita, joiden niiden rinnalle rakennetaan uusia. Kaikista toimistoista on pääsy yhteiselle alueelle, jossa on jutustelupaikkoja, työpisteitä ja kahviautomaatti.

Huoneiden päälle voidaan tehdä parvia, jonne saadaan lisää työpisteitä. Kerrosta alempana puolestaan ovat muun muassa suihkuhuoneet ja neuvotteluhuoneet. Pankkiholvitkin on muutettu neuvotteluhuoneiksi.

Vanhaan pankkisaliin mahtuu työskentelemään noin 50 henkeä. Kuukausivuokrat vaihtelevat 175 eurosta noin 900 euroon riippuen työtilasta ja sitä käyttävien henkilöiden määrästä.

Tilat valmistuvat vappuun mennessä.

Toimistojen vuokraamista hoitaa Dooroom oy, jonka omistaa neljä yritystä. Niistä yksi on Fennomen Kehitys oy, joka on vastannut koko Rautatienkatu 20:n funkkisrakennuksen korjaamisesta.

Dooroomin osakkaisiin kuuluva lahtelainen graafisen alan yrittäjä Tero O. Nieminen tykästyi ajatukseen, että saman alan yritykset jakavat keskenään samat neliöt. Hän sai muilta yrittäjäkollegoiltaan tukea idealle, ja Fennomen lähti toteuttamaan hanketta.

Rautatienkadulle on muuttamassa Niemisen lisäksi muitakin graafisen alan yrittäjiä. Kaikki pitivät ydinkeskustaa ihannepaikkana omalle firmalleen.

- Nyt vain odotamme pääsyä tänne. Samoin ajattelevia ihmisiä tulee samaan tilaan.

Nieminen uskoo kaikkien toimistohuoneiden menevän kaupaksi, sillä kyselyitä on tullut paljon.

Fennomen Kehitys pilkkoi pankkisalin ilomielin pienempiin osiin, sillä noin 800 neliön suuruisen näyteikkunattoman liiketilan vuokraaminen ei olisi ollut helppoa. Pienyrittäjien kanssa vuokrasuhteita syntyy helpommin.

- Voit vuokrata toimiston päiväksi tai kymmeneksi vuodeksi. Ihan sama meille, sanoo Fennomen Kehityksen hallituksen puheenjohtaja Jari Tulokas.

Keskustan kehittämiseen erikoistunut Lahti City ry aikoo myös muuttaa yritysyhteisöön. Toiminnanjohtaja Janne Viitamies on tulevasta työympäristöstä innoissaan.

- Tästä tulee tosi makea juttu ja on kiva tehdä töitä täällä.

Viitamies huomauttaa, että uusilla tavoilla toimivat pienyritykset sijoittuvat myös suuressa maailmassa kaupunkien keskustoihin eivätkä laitamilla sijaitseviin yrityspuistoihin. Saman alan yrittäjät hyötyvät toistensa läheisyydestä, ja keskikaupungilla on helppo luoda suhteita yhteistyökumppaneihin.

- Ei ole vaikea arvioida, että näitä tulee Lahteen vielä lisää.

Sisäosistaan kokonaan uudistunut Rautatienkatu 20 on Eläkekassa Verson omistuksessa. Fennomen Kehitys peruskorjasi kiinteistön Verson toimeksiannosta.

- Koko mökki on maksanut ihan hirveästi, myöntää Jari Tulokas.

Raskaan korjauksen hintaa kuitataan pois vuokrissa, joiden taso vastaa uudistilojen vuokria. Kysyntää on kuitenkin ollut niin hyvin, että hinnoista ei ole Tulokkaan mukaan tarvinnut tinkiä. Funkkisrakennuksesta löytyy vapaana enää yksi kadunvarren liiketila ja kaksi liikehuoneistoa ylemmissä kerroksissa.

Vuokralaisten osoittamaan mielenkiintoon on Tulokkaan mukaan selvä syy.

- Sijainti, sijainti ja sijainti. Se on se vanha totuus.

Eläkekassa Verson suurin vuokralainen Rautatienkadulla on Mehiläinen oy, joka avasi helmikuussa hoivakodin ikääntyneille. Mehiläisellä on 15 vuoden vuokrasopimus kolmessa kerroksessa oleviin huoneisiin.

Dooroom on niin ikään vuokralaisena tiloissa. Kun DB:n konttori on saneerattu valmiiksi, on koko Rautatienkatu 20:n peruskorjaus ohitse.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut