Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijat kertovat, kuinka kuntouttava työtoiminta toimi: Teetettiin paskahommia, työtä ei arvostettu, naurettavaa ja alistavaa

kysyi lukijoilta heidän kokemuksiaan kuntouttavasta työtoiminnasta. Alla kertomuksia, joita lukijat lähettivät omista kokemuksistaan.

- Kokemukseni ovat pääosin täysin nöyryyttäviä, enkä ole huomannut niistä olevan mitään hyötyä. Kuntouttava on askartelua, nöyryyttävää jutustelua ja typerää kokoontumista vailla mitään työnhakuun liittyvää. Ohjaajat tuntuvat olevan siellä paitsi pakosta, myös joko täysin ammattitaidottomia tai vähäinenkin tieto totaalisen vanhentunutta työnhaun kannalta. Ryhmissä meitä kohdeltiin kuin vammaisia tai lapsia, täysin holhottavina. Kuntouttava työtoiminta niputtaa kaikki työttömät samanlaiseksi massaksi vaikka työttömyyden syyt ovat nykyään todella moninaiset. Kaikille ei ole töitä, siksi tällainen cv:n viilaaminen on monelle nöyryyttävää. Kuntouttava työtoiminta lannistaa ja se pitäisi sellaisenaan välittömästi lakkauttaa!

- Kokemukset eivät todellakaan ole mitään miellyttäviä, Kyllä tuossa hommassa ei ihmisarvoa juuri tunneta..

- Olen ollut näillä askartelu- ja piirileikki-pakko-kuntouttavilla. Täysin turhanpäiväisiä ja ihmisten kiusaamista karenssin uhalla. Samanlaiset kokemukset, eli pelkkää pelleilyä koko touhu. Ellei sitten maahan tarvita satojatuhansia linnunpöntön tekijöitä tai käpyjen liimailijoita. Kuka maksaa tuosta työstä sitten palkan? Jos nämä ovat niin hyvä juttu kun annetaan ymmärtää, niin olisikohan vapaaehtoisuus paikallaan? Järjetön tapa kategorisoida ihmisiä pelkän työpaikan puutteen vuoksi joiksikin täysin kädettömiksi ja elämää hallitsemattomiksi syrjäytyjiksi. Tämmöinen pelleily saa terveenkin ihmisen mielenterveyden järkkymään. On ihmisillä työn lisäksi muutakin elämää, eikä se työ ole mikään itseisarvo, joka määrittelee koko yksilön. Naurettavaa ja alistavaa sekä ihmistä väheksyvää toimintaa. Vapaaehtoisuus on ratkaisu tähänkin, mutta eihän meillä osata sellaista.

- Olen ollut paikallisessa kirpputorilla töissä useamman kerran. Olen nauttinut joka hetkestä. Mukavia työtovereita, kivat työt (tuotteiden lajittelua, siivousta ja mikä parasta myyntiä). Tuntee itsensä tarpeelliseksi ja mielestäni moni muukin ajatellut samoin.

- Olen osallistunut ja aikamoista pelleilyä oli. Käytännössä tehtiin alihankintahommia, mikä vääristää kilpailua. Kerran myös herätin naispuoleisen työnohjaajan sohvalta nukkumasta kello 14.00.

- Kuntouttava työtoiminta on hyödytöntä. Turhaan ihmisiä kiusaavat, kun eivät saa antaa olla tai eivät keksi muuta/pysty työllistämään.

- Todella ikäviä, vetäjä työtön, sai korvauksen kun ns. valvoi. Kerran viikossa 4 tuntia pöydän vieressä juomassa kahvia humalassa/krapulassa olevien alkoholistien kanssa. Poissaoloista ei seurannut mitään, ihan sama oliko paikalla vai ei. Ei todellakaan kuntouttanut yhtään mihinkään, pakko oli vuoden ajan käydä karenssin uhalla.

- En ole joutunut niihin leikkipajoihin, onneksi. Askartelemaan voisin mennäkin, vaikkei se työllisyyttäni parantaisikaan, mutta henkilökohtaista tilaani loukkaavat leikit jäisi kyllä väliin. Kuntouttavasta työtoiminnassa olen tehnyt samoja työtehtäviä kuin palkkaa saavat. Koen, ettei minun työpanoksellani ole arvoa, siitä ei tarvitse kenenkään maksaa, mutta minun pitää se silti tehdä karenssin pelossa. Minulla on fibromyalgia-diagnoosi ja lääkärin kehotus välttää seisomatyötä ja usein "kuntoutukseni" on nimenomaan sellaista työtä jossa joudun olemaan jaloillani. Uskon kuntouttavan työtoiminnan tarkoituksen olevan se, että työtön laitetaan niin matalaksi, että hän joko sairastuu tai poistuu tilastoista. Kukaan ei halua olla orja, mutta valitettavasti orjuus on tullut vahvasti takaisin. Pääasia että kaupunki säästää sakkomaksuissa! Kuntouttavalla ei myöskään tunnu olevan maksimimäärää, sillä eräs tuttuni on nyt ollut 3,5 vuotta kuntouttavassa kaupungin laitosten keittiöissä. Paikka vaan vaihtuu ja perusteluna on aina se, että "kun tarvitaan". Tuttuni on lopettanut työnhaun kokonaan ja tyytyy olemaan ilmaistyöntekijä, sillä hän kokee enää kelpaavansa vain siihen. Kuntouttava sun muut ilmaistyöt ovat varmaan ihan hyvä apu oikeasti syrjäytyneille, mutta ketään tavalliseen työhön kykenevää siihen ei pitäisi uhkailemalla pakottaa.

- Olin kuntouttavassa työtoiminnassa vuosina 2002-2004. Itse kuntouttava työtoiminta oli aivan typerää, koska teimme lähinnä käsitöitä ja muuta askartelua. Olihan se toisaalta hyvä välivaihe pitkän kotona olemisen jälkeen, ja uskon että monella se laskee kynnystä palata työelämään. Kuitenkaan se ei sinällään anna mitään eväitä työelämään, mutta joillain varmasti auttaa kun saa rutiinia päivään. Oli siitä minullekin jotain hyötyä. Halusin nimittäin päästä sieltä pois keinolla millä hyvänsä ja päätin lähteä opiskelemaan. Opiskelun jälkeen olen ollut yhtäjaksoisesti työelämässä 10 vuotta.

- Ikäviä kokemuksia kaikki. Firmoissa joutuu tekemään kaikki paskimmat työt. Eikä se ole mitenkään motivoivaa, kun pakotetaan karenssin uhalla tekemään palkatonta työtä, kun vieressä palkallinen tekee samaa. Firmat käyttävät hyväkseen kuntouttavaa työtoimintaa. Yksi lopettaa toinen aloittaa harvoin jos koskaan työtön palkataan. Tosi nöyryyttävää hyväksikäyttöä varsinkin ikääntyvien työttömien kohdalla, joilla on kymmenien vuosien työkokemus takana eri aloilla.

- Olen ollut kunnalla kuntouttavassa työtoiminnassa. Kukaan ei pitänyt edes ihmisenä ja kaikki paskahommat teetettiin, koska "oikeat" työntekijät eivät halunneet tehdä niitä. Aivan on ihmisten kyykyttämistä koko touhu. Ilmasta työvoimaa vaan.

- Kirjoitan tätä "kiduttavassa työtoiminnassa", kuten tapaan tätä leikkimistä nimittää. Teen kaupungille hommia, jotka on laissa määrätty kaupungin tehtäväksi... lienee muuten laitonta. Laitonta on sekin, että ainoana perusteena kaupungin halulle laittaa minut tähän "kiduttavaan työtoimintaan" oli pitkäksi venynyt työttömyyteni. Tämä sanottiin ihan suoraan ja ääneen. Videoyhteyden päässä ollut "te-palvelujen" edustaja pelkästään hymyili tämän kuullessaan - oli varmaankin tyytyväinen saadessaan kaunisteltua työttömyystilastoja. No, toisaalta leppoisaa hommaa tämä on, kukaan kun ei ole kiinnostunut siitä, teenkö minä todellisuudessa yhtään mitään. Hommia teenkin suunnilleen tuon mahtavan päivittäisen 9 euron edestä. Tappiollista hyväntekeväisyyttähän tämä on minun puoleltani, sillä lapsen päivähoidosta samainen kaupunki jo perii enemmän.

- Ikäviä. Olin aikoinani tällaisella kurssilla. Muut opettelivat 2 viikkoa kaksoisklikkausta, sillä välin kun kurssinvetäjä yritti kehittää leikkejä joilla voitaisiin tutustua toisiimme muiden kurssilaisten kanssa. Rahan tuhlausta koko juttu.

- Olen tehnyt ilmaista työtä yli 20 vuotta. En tule saamaan kovinkaan paljoa eläkettä. Tälläkin hetkellä olen työtön paska. Olin kaksi vuotta kuntouttavassa työtoiminnassa. Tein töitä 5pv/vk, 4h/pv. Olin ahkera ja tein kaikkeni, koska minulle luvattiin apuohjaajan palkkatukipaikka. No, sitä paikkaa en saanut, koska taloon tuli minua nuorempi henkilö, jolle paikka sitten annettiin. Pettymys oli suuri, olinhan petrannut työpaikkaa itselleni jo pari vuotta. Siitä seurasi sairasloma ja masennuslääkkeet. En ole vieläkään oikein toipunut siitä, vaikka tapahtuneesta on aikaa jo 2 vuotta.