Tämä oli ihan uusi juttu 129-vuotiaalle tivolille - kehitysvammaiset lahtelaisnuoret tulivat VIP-vierailulle

Valo-ryhmä kävi tivolialueen läpi laite laitteelta. Mona Vilkman (oik.) johti joukkoa. Sami Lettojärvi

Petri Koivisto

Lämpötila nollan pinnassa ja hyytävä tuuli pyyhkii pitkin Asemantaustan alavia maisemia. Ei varsinaisesti mikään huvittelusää.

Joukko kehitysvammaisia lapsia ja nuoria Lahden Salimäen palvelutalosta ei anna kylmyyden haitata. Miksi antaisivat, kun he saavat Tivoli Sariolan laitteet tunniksi käytt��önsä ihan maksutta. Eli he ovat suorastaan VIP-vieraita.

Aloite vierailuun tuli Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä osallisuutta tukevien palveluiden työntekijöiltä. Valo-ryhmäksi nimetty pieni joukko pääsi alueelle torstaina tuntia ennen tivolin aukeamista, koska ilta-ajat eivät olisi nuorilta ja heidän ohjaajiltaan onnistuneet.

- Tämä oli mahtava mahdollisuus meidän nuorillemme päästä tänne ja saada elämyksiä. He nauttivat kovasti tästä tapahtumasta, kiittää ryhmän ohjaaja Anita Marttinen.

Hevoskaruselli kuului niihin laitteisiin, joista tivolin VIP-vieraat kiinnostuivat. Sami Lettojärvi

Ryhmä kuuntelee, kun Tivoli Sariolan toimitusjohtaja Ville Sariola kertoo, mitä on tarjolla. Kolmikerroksinen Vekkulatalo Mexico on yksi tämän kevään vetonauloista. Se on valmistettu Italiassa mittatilaustyönä. Tivolilaitteen valmistus kestää Sariolan mukaan noin vuoden siitä, kun se on tilattu.

Vierasjoukko ei välitä mennä Vekkulataloon eikä liioin hinaajaan, joka heiluu holtittomasti äärestä laitaan.

- Ymmärrän hyvin, en menisi tuohon mistään hinnasta itsekään, komppaa Sariolan viestintäpäällikkö Tinna Oikarinen, ja ryhmä siirtyy eteenpäin.

Noin 20-vuotias hevoskaruselli sen sijaan pääsee nuorten armoihin, jos kohta osa jättää senkin väliin. Toinen vetonaula on perustivolilaite Twister.

Tunnin aika on kuitenkin lyhyt. Valo-tiimi kokoontuu kotiinlähtöön.

Ryhmän ohjaajan Anita Marttisen mukaan tivolireissu ideoitiin vasta viime viikolla, joten retki toteutui nopealla aikataululla. Ensi vuodeksi voidaan Marttisen mukaan suunnitella koko päivän kestävää visiittiä.

Kehitysvammaisten tutustumismatka oli toimitusjohtaja Ville Sariolan mukaan uusi kokemus tivolillekin. Turussa tosin toteutettiin vierailu, jossa syöpälapset pääsivät huvittelemaan laitteisiin aukioloaikojen ulkopuolella.

- Siitä tuli niin hyvä mieli, että aiomme tehdä saman myös ensi vuonna.

Viestintäpäällikkö Tinna Oikarisen mukaan Tivoli Sariola tarjoaa Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi 100 minuuttia hyväntekeväisyystyötä Suomen mielenterveysseuran paikallisyhdistyksille eri paikkakunnilla. Lahdessa sitä ei kuitenkaan saatu toteutumaan.

Toimitusjohtaja Ville Sariola suhtautuu toiveikkaasti siihen, että pääsiäispyhät saavat lapsiperheet liikkeelle kylmästä ilmasta huolimatta.

- Viime vuonna meillä oli Lahdessa mielettömän hyvät viikonloput. Säät suosivat silloin meitä hyvin.

Tivolit suosivat kustannussyistä myös käytettyä kalustoa. Sariolan perheyritys osti merirosvolaivan viisi vuotta sitten Ruotsista. Sami Lettojärvi

Tivoliyhtiö kasvatti yli miljoonan euron liikevaihtoaan viime vuonna noin seitsemällä prosentilla. Pitkä taantuma ei ole Sariolan mukaan murjonut perheyritystä, vaan bisnes on viime vuodet ollut päinvastoin myötätuulessa. Tivolin kotimaisuus vetoaa perheisiin samoin kuin se, että lystinpidon perässä ei tarvitse ajella kaukana sijaitseviin huvipuistoihin.

Laitekanta on entistä helppokäyttöisempää, mutta myös entistä kalliimpaa. Sariolakin ostaa osan härveleistään käytettynä.

- Käytettyjen laitteiden markkinat ovat isot, kun uudet maksavat hirveästi. Kun omistajat kuitenkin ovat pitäneet laitteistaan hyvää huolta ja paperit ovat kunnossa, niin laitteita myydään paikkakunnalta toiselle ja valtiosta toiseen, kertoo Ville Sariola.

Hän ei usko, että tivolin palveluihin tulee lähivuosina suuria muutoksia. Kalustoakaan ei voi kasvattaa määrättömästi, koska tila asettaa rajoituksensa. Laitteiden vuokraamisesta on kuitenkin tullut merkittävä osa liiketoimintaa, ja sitä tehdään sesongin ulkopuolella.

- Marras-joulukuu on kiireistä laitteiden vuokrausaikaa, sanoo toimitusjohtaja Ville Sariola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Rakenteilla ollut talo tuhoutui tulipalossa yöllä Lahdessa
 4. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 5. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 6. Kalle Veirron kolumni: Lätkäjätkät ovat kansallisia eheyttäjiä
 7. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 8. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 9. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 10. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 11. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 12. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 13. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 14. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 15. Peliitat haki pisteet Imatralta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.