Päijät-Hämeessä avotulentekokielto - silti useita maastopaloja karkasi roskien poltosta ja kulotuksesta

Marja-Liisa Aidantausta

Päijät-Hämeen pelastuslaitos määräsi keskiviikkona maakuntaan avotulentekokiellon ruohikkopalojen vaaran vuoksi. Silti eri puolilla Päijät-Hämettä syttyi iltapäivän ja illan mittaan useita paloja, jotka lähtivät karkuun roskien poltosta tai kulotuksesta. Pelastuslaitos päättää varhain torstaiaamuna, jatkuuko avotulikielto.

Pelastuslaitos sai keskiviikkona ensin hälytyksen Asikkalan Kopsuontielle kello 13.48. Siellä tuli karkasi maastoon roskien poltosta. Liekit lähtivät nousemaan jyrkkää ja vaikeakulkuista rinnettä pitkin ylöspäin eivätkä uhanneet rakennuksia. Metsämaastoa paloi noin 6 000 neliömetrin verran. Tuli kärvensi pintakasvillisuuden, mutta ei noussut puihin.

Orimattilan hälytys tuli noin kello 15, kun Naulasaarentien tuntumassa kulotettiin peltoa, mutta tuli lähti siitä laajemmalle kuin piti. Ylimääräistä peltoa ja kahden metsäsaarekkeen pintamaata ehti palaa muutaman hehtaarin verran.

Pukkilassa riistäytyi tuli Ruhantien varrella kulotuksesta isoon kuusiaitaan ja uhkasi levitä viereisiin rakennuksiin noin kello 15. Pelastuslaitos sai palon leviämisen estetyksi.

Lahden Nastolassa Säyhteentiellä paloi puoli kuuden aikaan 1,5-2 hehtaaria peltoa ja metsänreunaa, kun yksityisen kaatopaikan roskia oli alettu polttaa ja tuli levisi ympäristöön.

Illalla puoli kuuden aikoihin pelastuslaitos kävi sammuttamassa Sysmän Ohrasaaressa maastopalon, jossa tuli kärvensi noin 30 metriä pitkän ja yhtä leveän alueen.

Varttia vaille kahdeksan palokunta pyydettiin apuun Orimattilan Rautamäentielle, jossa kärventyi muutamia satoja neliöitä heinikkoa roskien polton vuoksi. Asukkaat saivat kuitenkin itse tukahdutettua palon, ja pelastuslaitos kasteli vielä maaston.

Pelastuslaitoksella oli niin paljon tehtäviä, että lähes kaikki maakunnan palokunnat olivat liikkeellä.

Sammutustöissä olivat muun muassa Lahden, Nastolan, Orimattilan, Hollolan ja Heinolan palokunnat sekä Asikkalan ja Padasjoen sopimuspalokunnat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut