Päijät-Hämeessä avotulentekokielto - silti useita maastopaloja karkasi roskien poltosta ja kulotuksesta

Marja-Liisa Aidantausta

Päijät-Hämeen pelastuslaitos määräsi keskiviikkona maakuntaan avotulentekokiellon ruohikkopalojen vaaran vuoksi. Silti eri puolilla Päijät-Hämettä syttyi iltapäivän ja illan mittaan useita paloja, jotka lähtivät karkuun roskien poltosta tai kulotuksesta. Pelastuslaitos päättää varhain torstaiaamuna, jatkuuko avotulikielto.

Pelastuslaitos sai keskiviikkona ensin hälytyksen Asikkalan Kopsuontielle kello 13.48. Siellä tuli karkasi maastoon roskien poltosta. Liekit lähtivät nousemaan jyrkkää ja vaikeakulkuista rinnettä pitkin ylöspäin eivätkä uhanneet rakennuksia. Metsämaastoa paloi noin 6 000 neliömetrin verran. Tuli kärvensi pintakasvillisuuden, mutta ei noussut puihin.

Orimattilan hälytys tuli noin kello 15, kun Naulasaarentien tuntumassa kulotettiin peltoa, mutta tuli lähti siitä laajemmalle kuin piti. Ylimääräistä peltoa ja kahden metsäsaarekkeen pintamaata ehti palaa muutaman hehtaarin verran.

Pukkilassa riistäytyi tuli Ruhantien varrella kulotuksesta isoon kuusiaitaan ja uhkasi levitä viereisiin rakennuksiin noin kello 15. Pelastuslaitos sai palon leviämisen estetyksi.

Lahden Nastolassa Säyhteentiellä paloi puoli kuuden aikaan 1,5-2 hehtaaria peltoa ja metsänreunaa, kun yksityisen kaatopaikan roskia oli alettu polttaa ja tuli levisi ympäristöön.

Illalla puoli kuuden aikoihin pelastuslaitos kävi sammuttamassa Sysmän Ohrasaaressa maastopalon, jossa tuli kärvensi noin 30 metriä pitkän ja yhtä leveän alueen.

Varttia vaille kahdeksan palokunta pyydettiin apuun Orimattilan Rautamäentielle, jossa kärventyi muutamia satoja neliöitä heinikkoa roskien polton vuoksi. Asukkaat saivat kuitenkin itse tukahdutettua palon, ja pelastuslaitos kasteli vielä maaston.

Pelastuslaitoksella oli niin paljon tehtäviä, että lähes kaikki maakunnan palokunnat olivat liikkeellä.

Sammutustöissä olivat muun muassa Lahden, Nastolan, Orimattilan, Hollolan ja Heinolan palokunnat sekä Asikkalan ja Padasjoen sopimuspalokunnat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.