Classic Motorshown teemana 1970-luku

Janne Urpunen

Lahden ympäristön tiet täyttyvätkin viikonloppuna klassikkoajoneuvoista, kun Classic Motorshow järjestään 10. kerran. Ajoneuvonäyttelyn juhlavuoden teema on 1970-luku, joka oli tieliikenteessä muutosten aikaa.

Kehitystä tapahtui varsinkin turvallisuudessa. Vuonna 1972 Suomessa kuoli ennätykselliset 1 072 ihmistä liikenneonnettomuuksissa, mutta puolessa vuosikymmenessä määrä onnistuttiin puolittamaan.

Vaarallisia tieosuuksia parannettiin, eritasoliittymiä, ohitus- ja ryhmittymiskaistoja, levähdysalueita ja valaistusta lisättiin.

Turvavöiden käyttöpakko ja päätös yleisen nopeusrajoituksen alentamisesta 80 kilometriin tunnissa paransivat liikenteen turvallisuutta.

Vasta ajokortin saaneen kuljettajan ajoneuvon perään kiinnitettiin niin sanottu kasikympin lätkä, jossa valkoisella pohjalla seisoi mustalla 80. Ensimmäistä vuottaan ajavat eivät saaneet kuljettaa ajoneuvoaan nopeammin kuin 80 kilometriä tunnissa.

Maailmanlaajuinen öljykriisi iski 1973. Sen seurauksena polttoaineiden hinta nousi ja autojen polttoainekulutukseen alettiin kiinnittää enemmän huomiota.

Vähäruokaisena markkinoidusta ajoneuvosta esimerkiksi käy Fiat 126.

- Fiatin maahantuoja Autonovo käytti automallia mainonnassaan kysyen, millä ajat, kun bensiini maksaa kaksi markkaa litralta, kertoo Classic Motorshown tuottaja Petri Niemenmaa.

Öljykriisistä huolimatta autokanta kasvoi Suomessa 1970-luvulla voimakkaasti ja miljoonan rekisterissä olevan henkilöauton raja saavutettiin vuonna 1976.

1970-luvulla autojen muodoista alkoi hävitä edellisille vuosikymmenille ominainen pyöreys.

Suomen myydyin automerkki oli useana vuonna neuvostoliittolainen Lada. Japanilaiset autot tulivat ryminällä markkinoille. Saabien kokoonpano oli käynnistynyt Uudenkaupungin autotehtaassa vuosikymmenen vaihteessa.

Autojen tekniikka oli 1970-luvulla vielä niin yksinkertaista, että autoja korjattiin usein kotioloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 2. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 3. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 5. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 6. Tutut koulut lakkautusuhan alla Orimattilassa
 7. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 9. Heinolaan ei rakenneta uutta seurakuntataloa
 10. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 11. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 12. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 13. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 14. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 15. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 8. Fingerpori 30.5.2020
 9. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 10. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 11. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 14. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa
 15. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.