Lahden valtuustosopimus ei kelvannut Pro Lahdelle - puolueet lupaavat puuttua rasistiseen käyttäytymiseen

Lahti aikoo olla Suomen yritysystävällisin kaupunki. Nuorten yritykset esittelivät yritysidoitaan Uskalla yrittää -semifinaalissa joulukuussa kauppakeskus Karismassa. Sami Kuusivirta

Vili Uuskallio

Lahden tavoitteena on olla Suomen yritysystävällisin kaupunki, linjaa uusi kaupunginvaltuusto. Tavoite sisältyy valtuustosopimukseen, jonka valtuustopuolueet allekirjoittivat keskiviikkona.

SDP:n Pekka Komun mukaan valtuustosopimus on kunnianhimoinen.

- Työllisyyden pitää parantua maan keskiarvoa nopeammin. Suhdanteiden vaikutus ei riitä, vaan pitää päästä omin keinoin parempaan kasvuun.

Kaupungin työllisyysohjelmaa on tarkoitus päivittää siten, että ohjelma sisältää konkreettisia esityksiä. Komu uskoo, että kaupungilla on keinoja työllisyyden kohentamiseksi.

- Kyse on siitä, kuinka kunnianhimoisesti haluamme lähteä työllisyysastetta parantamaan.

Valtuustosopimuksen mukaan kaupungin hallintoa virtaviivaistetaan, päällekkäisyyksiä poistetaan ja toimintaa tehostetaan.

Vuosille 2018-2022 laaditaan ohjelma kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Tulosta parannetaan tasaisesti siten, että vuonna 2022 se riittää kattamaan nettoinvestoinnit.

Valtuustosopimuksessa sovitaan myös muun muassa nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä ja päihdetyön kehittämisestä. Joukkoliikennettä halutaan kehittää ennakkoluulottomasti uusilla älykkäillä ratkaisuilla.

Kaupunkikonsernin hankintamenettelyitä kehitetään niin, että paikallisen pienyrittäjyyden ja työllisyyden tarpeet sekä ympäristö- ja ilmastonäkökohdat otetaan huomioon.

Komun mukaan SDP olisi halunnut sopimukseen maininnan subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta, mutta asiasta ei löytynyt yksimielisyyttä.

- Emme jätä asiaa tähän, vaan tulemme sitä ajamaan. Myöskään mainintaa siitä, että kaupunki ei tee nollatuntisopimuksia, ei valtuustosopimukseen haluttu.

Valtuustopuolueet sitoutuvat siihen, etteivät ne levitä ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä lietsovia näkemyksiä mitään ihmisryhmää kohtaan. Lisäksi puolueet lupaavat puuttua kaikenlaiseen rasistiseen käyttäytymiseen.

Valtuustosopimuksen allekirjoittivat kaikki valtuustoryhmät Pro Lahtea lukuun ottamatta. Pro Lahtea vetävä valtuutettu Kalle Aaltonen pitää valtuustosopimusta tekopyhänä. Hän väittää lahtelaisen demarin käyttäneen rasistista kieltä Pro Lahden kuntavaaliehdokkaasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.