Vääksyn vokin asukkaat eivät tiedä uutta sijoituspaikkaansa - yksityismajoituksessa olevien ei tarvitse muuttaa

Marja-Liisa Aidantausta

Vääksyn vastaanottokeskuksen asukkaille kerrottiin torstaina, miten heidän muuttonsa toisiin keskuksiin tulee tapahtumaan. Uusia sijoituspaikkoja ei kuitenkaan vielä tiedetä. Tallukan keskuksesta vastaavan Kotouman toimitusjohtaja Lari Christensen toteaa, että Maahanmuuttovirasto Migri tekee siirtopäätökset viikko tai pari ennen muuttoa.

Migri vähentää vastaanottokeskusten määrää, ja Kotouman ylläpitämät keskukset Vääksyssä ja Pyhtäällä suljetaan 8. kesäkuuta. Christensen uskoo, että asukkaiden siirtoja tehdään vasta vähän ennen sulkemispäivää.

- Ymmärtääkseni vastaanottokeskukset ovat tällä hetkellä aika täynnä.

- Migri tekee siirtopäätökset emmekä me tiedä niistä mitään. Tiedotamme asukkaille uusista sijoituksista heti, kun saamme siitä tiedon.

Vääksyn keskuksessa Asikkalassa on tällä hetkellä noin 250 turvapaikanhakijaa. Lisäksi yksikön ulkopuolella - mutta sen alaisuudessa - on noin 45 turvapaikanhakijaa yksityismajoituksessa.

Christensen uskoo, että useimmat heistä haluavat jatkaakin yksityismajoituksessa. Siinä tapauksessa heidät vain siirretään lähimmän toisen vastaanottokeskuksen alaisuuteen.

- Myös yksityismajoituksessa olevilla on oikeus palata keskusmajoitukseen, mutta heidän pitää tehdä päätös siitä ennen Asikkalan keskuksen sulkemista.

Vääksyssä on tiedetty keskuksen sulkeutumisesta noin puoli vuotta.

- Siihen on ollut aikaa valmistautua, mutta loppuvaiheessa henkilökuntaa joutuu paiskimaan myös ylitöitä, Lari Christensen toteaa.

Vastaanottokeskuksessa on töissä noin 15 henkilöä, joiden työsuhteet päättyvät 8. kesäkuuta - samoin päättyy tilojen vuokrasopimus.

Sulkemispäivän jälkeen töihin jää vielä jonkin verran hallinnollista henkilöstöä hoitamaan asukkaiden siirtoihin liittyviä hallintoasioita.

Toimintaansa jatkavat vastaanottokeskukset Lahden seudulla:

Lahden vastaanottokeskus, Hennala (toimijana Suomen Punainen Risti)Valolinnan vastaanottokeskus, Heinola ( Hemcare Heinola oy )Lammin vastaanottokeskus, Hämeenlinna (Suomen Punainen Risti)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 5. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 6. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 7. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 14. Otteluennakko: Reipas hakee revanssia mikkeliläisistä – katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.