Laastari amputoidulle - Päijät-Hämeen rahasto jarruttaa Lahden kuvataiteiden alasajoa 40 000 euroa apurahoilla

Lahtelainen kuvataidekenttä on kokenut viime vuosina kovia. Suurin isku oli Lahden Taideinstituutin lakkauttaminen viime keväänä.

Taideinstituutin entiset opetustilat Sammonkadulla kuuluvat kuitenkin yhä suurelta osin taiteille. Monet kuvataiteilijat ovat vuokranneet koulun entisiä ateljeetiloja omaan käyttöönsä. Talon viidennessä kerroksessa majailee myös Lahden Taidegraafikot, joka onnistui neuvottelemaan pajaansa Taideinstituutin vanhat grafiikkaprässit.

Lahtelaisen kuvataiteen ruohonjuuritaso näyttäisi nyt lepäävän erilaisten hankerahoitusten, apurahojen ja yksittäisten ihmisten kekseliäisyyden varassa.

Viime kesänä Sammonkadulla starttasi Väristämö-hanke. Päijät-Hämeen Liiton kehitysrahalla pyörivä Väristämö pyrkii järjestämään Sammonkadulle luovaa pörinää eri taiteenalojen toimijoiden ja pienyritysten välille.

Lahtelaisen kuvataiteen puolesta liputtaa nyt myös Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto, joka myönsi lauantain vuosijuhlassaan Sammonkadun toimijoille yhteensä 40 000 euroa.

Maakunnallisesti merkittävänä kärkihankeapurahana 20 000 euroa sai lapsille suunnattu Kulttuurisukellus-tapahtumaviikko. Samansuuruinen potti lohkesi Lahden Taidegraafikoille Luova Kaupunkikeskus -hankkeeseen. Tiheäksi käyvän hankehimmelin takaa hahmottuu suuri kuva: pienillä laastareilla pyritään paikkaamaan sitä, mikä massiivisella amputaatiolla Lahdesta vietiin.

Päijät-Hämeen rahaston asiamies Arto Ristola myöntää, että kuvataiteiden kovat kokemukset saattoivat vaikuttaa tämänvuotisiin apurahapäätöksiin. Siksi nyt nostettiin esiin kaksi kärkihanketta kuvataiteista.

- Tietenkään meidän resurssimme eivät riitä paikkaamaan julkisen vallan tekemiä alasajoja. Pikemminkin tämä on pieni symbolinen ele, Ristola luonnehtii.

Kulttuurisukellus-viikkoa ovat olleet ideoimassa Kirsi Vahtera ja Riikka Mäkelä. Seppämestari Vahtera pyörittää Lahdessa perinnemuotoiluun erikoistunutta Routa Designia, Mäkelä työskentelee Väristämö-hankkeessa tuottajana ja koordinaattorina.

Ensi syksynä toteutettavaa Kulttuurisukellusta naiset vertaavat HopLop-leikkipuistoon tai tiedekeskus Heurekaan. Tarkoituksena on perehdyttää Lahden peruskoululaiset taiteisiin konkreettisesti tekemisen kautta. Sammonkadun Kulttuurisukellus pyrkii osaltaan myös paikkaamaan koulujen taideopetuksen leikkauksia.

- Olen opettanut lapsille aikaisemminkin esimerkiksi taontaa. Yleensä he ovat siitä tosi innostuneita. Siihen liittyy aina elämyksellisyys, kun lähdetään ulos luokkahuoneesta, Vahtera sanoo.

Vahtera ja Mäkelä ovat tyytyväisiä, että apuraharuletissa tärppäsi, sillä he ovat lähettäneet koko tukun hakemuksia ”ties minne”.

- Tuntuuhan se hienolta, että meidät on huomattu. Nyt kun koulua ei enää ole, yhdistysten ja yksityisten täytyy kannatella toimintaa, Mäkelä tuumii.

Lahden Taidegraafikoiden pajamestari Pekka Litmanen lähtee viemään eteenpäin Luovaa Kaupunkikeskusta. Käytännössä sillä tarkoitetaan kuvataiteiden ja muiden taiteiden törmäyttämistä Sammonkadun tiloissa.

- Apurahalla pyrimme kehittämään esimerkiksi kurssitarjontaa ja painotoimintaa ympäristöystävällisempään suuntaan. Tarkoitus on juurruttaa kulttuuritoiminta tänne, Litmanen tiivistää.

Taidegraafikot muutti omat painokoneensa Vuorikadun koululta Taideinstituutilta vapautuneisiin tiloihin Sammonkadulle viime heinäkuussa. Painopajassa on nyt tilaa noin 400 neliömetriä.

- Lisäksi taiteilijoiden ateljeetiloja on 360 neliötä, Litmanen kertoo.

Peikkona mielessä väijyy entisen Taidepanimon taannoinen kohtalo. Taidegraafikot siirtyivät Päijänteenkadun vanhoihin teollisuustiloihin ensimmäisinä, mutta koska kipeästi kaivatulle remontille ei löytynyt maksajaa, tiloista jouduttiin lopulta luopumaan. Sammonkadulla tilanne on olennaisesti parempi, sillä ainakaan katto ei vuoda.

Tilat omistaa Spatium, joka on Lahden kaupungin täysin omistama osakeyhtiö.

- Meidän ohellamme täällä on jo esimerkiksi kaupungin draamapaja, Litmanen mainitsee.

Päijät-Hämeen rahaston apurahat

He saivat yli 10 000 euroa

Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto jakoi lauantaina vuosijuhlassaan yhteensä 439 000 euroa 52 saajalle.Yli 10 000 euroa saivat: 29Marina Bergman-Pyykkönen (24 000 euroa), Eeva Heikkilä (10 000), Tomi Itkonen (12 000), Heidi Katajamäki (12 000), Susanna Kettunen ja Milla Vaahtera (14 000), Markku Koski (10 000), Minja Koski (12 000), Marja Koskuvi (12 000), Lahden Taidegraafikot (20 000), Eeva Mäenluoma (18 000), Riikka Mäkelä & työryhmä (20 000), Pasi Pekkola (12 000), Pesäkallion kesäteatteri (10 000), Meri-Tuuli Risberg (12 000), Marianne Siri (12 000), Yan Sun (24 000), Merja Uotila (11 500), Ossi Ylijoki (12 000).Katso lista kaikista apurahan saaneista osoitteessa ess.fi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut