Laastari amputoidulle - Päijät-Hämeen rahasto jarruttaa Lahden kuvataiteiden alasajoa 40 000 euroa apurahoilla

Riikka Mäkelä, Kirsi Vahtera ja Pekka Litmanen ryhtyvät suunnittelemaan apurahojen turvin lasten Kulttuurisukellus-viikkoa ja Luovaa Kaupunkikeskusta Sammonkadulle. Juha Peurala

Ilkka Kuosmanen

Lahtelainen kuvataidekenttä on kokenut viime vuosina kovia. Suurin isku oli Lahden Taideinstituutin lakkauttaminen viime keväänä.

Taideinstituutin entiset opetustilat Sammonkadulla kuuluvat kuitenkin yhä suurelta osin taiteille. Monet kuvataiteilijat ovat vuokranneet koulun entisiä ateljeetiloja omaan käyttöönsä. Talon viidennessä kerroksessa majailee myös Lahden Taidegraafikot, joka onnistui neuvottelemaan pajaansa Taideinstituutin vanhat grafiikkaprässit.

Lahtelaisen kuvataiteen ruohonjuuritaso näyttäisi nyt lepäävän erilaisten hankerahoitusten, apurahojen ja yksittäisten ihmisten kekseliäisyyden varassa.

Viime kesänä Sammonkadulla starttasi Väristämö-hanke. Päijät-Hämeen Liiton kehitysrahalla pyörivä Väristämö pyrkii järjestämään Sammonkadulle luovaa pörinää eri taiteenalojen toimijoiden ja pienyritysten välille.

Lahtelaisen kuvataiteen puolesta liputtaa nyt myös Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto, joka myönsi lauantain vuosijuhlassaan Sammonkadun toimijoille yhteensä 40 000 euroa.

Maakunnallisesti merkittävänä kärkihankeapurahana 20 000 euroa sai lapsille suunnattu Kulttuurisukellus-tapahtumaviikko. Samansuuruinen potti lohkesi Lahden Taidegraafikoille Luova Kaupunkikeskus -hankkeeseen. Tiheäksi käyvän hankehimmelin takaa hahmottuu suuri kuva: pienillä laastareilla pyritään paikkaamaan sitä, mikä massiivisella amputaatiolla Lahdesta vietiin.

Päijät-Hämeen rahaston asiamies Arto Ristola myöntää, että kuvataiteiden kovat kokemukset saattoivat vaikuttaa tämänvuotisiin apurahapäätöksiin. Siksi nyt nostettiin esiin kaksi kärkihanketta kuvataiteista.

- Tietenkään meidän resurssimme eivät riitä paikkaamaan julkisen vallan tekemiä alasajoja. Pikemminkin tämä on pieni symbolinen ele, Ristola luonnehtii.

Kulttuurisukellus-viikkoa ovat olleet ideoimassa Kirsi Vahtera ja Riikka Mäkelä. Seppämestari Vahtera pyörittää Lahdessa perinnemuotoiluun erikoistunutta Routa Designia, Mäkelä työskentelee Väristämö-hankkeessa tuottajana ja koordinaattorina.

Ensi syksynä toteutettavaa Kulttuurisukellusta naiset vertaavat HopLop-leikkipuistoon tai tiedekeskus Heurekaan. Tarkoituksena on perehdyttää Lahden peruskoululaiset taiteisiin konkreettisesti tekemisen kautta. Sammonkadun Kulttuurisukellus pyrkii osaltaan myös paikkaamaan koulujen taideopetuksen leikkauksia.

- Olen opettanut lapsille aikaisemminkin esimerkiksi taontaa. Yleensä he ovat siitä tosi innostuneita. Siihen liittyy aina elämyksellisyys, kun lähdetään ulos luokkahuoneesta, Vahtera sanoo.

Vahtera ja Mäkelä ovat tyytyväisiä, että apuraharuletissa tärppäsi, sillä he ovat lähettäneet koko tukun hakemuksia ”ties minne”.

- Tuntuuhan se hienolta, että meidät on huomattu. Nyt kun koulua ei enää ole, yhdistysten ja yksityisten täytyy kannatella toimintaa, Mäkelä tuumii.

Lahden Taidegraafikoiden pajamestari Pekka Litmanen lähtee viemään eteenpäin Luovaa Kaupunkikeskusta. Käytännössä sillä tarkoitetaan kuvataiteiden ja muiden taiteiden törmäyttämistä Sammonkadun tiloissa.

- Apurahalla pyrimme kehittämään esimerkiksi kurssitarjontaa ja painotoimintaa ympäristöystävällisempään suuntaan. Tarkoitus on juurruttaa kulttuuritoiminta tänne, Litmanen tiivistää.

Taidegraafikot muutti omat painokoneensa Vuorikadun koululta Taideinstituutilta vapautuneisiin tiloihin Sammonkadulle viime heinäkuussa. Painopajassa on nyt tilaa noin 400 neliömetriä.

- Lisäksi taiteilijoiden ateljeetiloja on 360 neliötä, Litmanen kertoo.

Peikkona mielessä väijyy entisen Taidepanimon taannoinen kohtalo. Taidegraafikot siirtyivät Päijänteenkadun vanhoihin teollisuustiloihin ensimmäisinä, mutta koska kipeästi kaivatulle remontille ei löytynyt maksajaa, tiloista jouduttiin lopulta luopumaan. Sammonkadulla tilanne on olennaisesti parempi, sillä ainakaan katto ei vuoda.

Tilat omistaa Spatium, joka on Lahden kaupungin täysin omistama osakeyhtiö.

- Meidän ohellamme täällä on jo esimerkiksi kaupungin draamapaja, Litmanen mainitsee.

Päijät-Hämeen rahaston apurahat

He saivat yli 10 000 euroa

Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto jakoi lauantaina vuosijuhlassaan yhteensä 439 000 euroa 52 saajalle.Yli 10 000 euroa saivat: 29Marina Bergman-Pyykkönen (24 000 euroa), Eeva Heikkilä (10 000), Tomi Itkonen (12 000), Heidi Katajamäki (12 000), Susanna Kettunen ja Milla Vaahtera (14 000), Markku Koski (10 000), Minja Koski (12 000), Marja Koskuvi (12 000), Lahden Taidegraafikot (20 000), Eeva Mäenluoma (18 000), Riikka Mäkelä & työryhmä (20 000), Pasi Pekkola (12 000), Pesäkallion kesäteatteri (10 000), Meri-Tuuli Risberg (12 000), Marianne Siri (12 000), Yan Sun (24 000), Merja Uotila (11 500), Ossi Ylijoki (12 000).Katso lista kaikista apurahan saaneista osoitteessa ess.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.