Muut puolueet yllättyivät demareiden ratkaisusta jakaa kaupunginhallituksen puheenjohtajuus: Toisten päätöksiin ei haluta puuttua, mutta...

Tuliko Sirkku Hildén jyrätyksi sukupuolensa takia? Mirja Hussain

Emmi Tuomisto

Lahden kaupunginvaltuuston valtuustoryhmien edustajat sanovat, että on demareiden oma päätös, jos he haluavat nimittää kaupunginhallituksen puheenjohtajiksi sekä Pekka Komun että Sirkku Hildénin. Ajatuksena on, että Komu hoitaa tehtävää ensimmäiset kaksi vuotta, minkä jälkeen puikkoihin astuu Hildén.

Hallituksen väistyvä puheenjohtaja Juha Rostedt (kok) sanoo, että päätös oli hienoinen yllätys, mutta politiikassa kaikki ratkaisut ovat mahdollisia. Myös Rostedt tuli kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi kesken valtuustokauden, kun Lahden ja Nastolan valtuustot yhdistyivät kuntaliitoksen myötä.

- Omasta puolestani voin sanoa, että kyllähän liikkuvan junan kyytiin hyppääminen on aina haasteellista, vaikka itse vedin jo ennen sitä yhdistymishallitusta. Hildénillä ja Komulla on kuitenkin molemmilla kokemusta hallitustyöskentelystä, ja molemmat ovat erittäin päteviä poliitikkoja, Rostedt arvioi.

Rostedt sanoo, että kokoomus kunnioittaa demarien päätöstä.

- Aina kun tulee uusi puheenjohtaja, nähdään miten toimintakulttuuri siitä muuttuu.

Perussuomalaisten nykyisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Martti Mäkelä (ps) sanoo, että demareiden päätöksen kanssa pystytään elämään, vaikkei se mikään etukaan ole.

- Parempi olisi ollut yksi puheenjohtaja, jolla on hyvä käsitys työstä ja joka olisi päässyt työhön hyvin sisälle, Mäkelä sanoo.

Mäkelä arvelee, että demarit välttivät päätöksellään sisäisen kiistan ja rauhoittivat näin tilannetta.

- Päätös on aikamoinen kompromissi, mutta niin he saivat keskenään riidattoman ratkaisun.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Elisa Lientola sanoo, että toisten ryhmien päätöksiä ei ole tapana kommentoida.

- Henkilökohtaisesti ajattelen kuitenkin, että vaalituloksen pitää painaa paikkajaossa. Naisena tuntuu pahalta, että nainen jyrättiin, Lientola sanoo.

Hildén sai kuntavaaleissa 870 ääntä ja Komu 293 ääntä.

Lientola arvelee, että käytännössä Hildénin hyppääminen puheenjohtajaksi kesken kauden onnistuu varmasti, jos hän on sitä ennenkin hallituksessa mukana.

- Ajatus varmaan on, että puheenjohtaja vaihtuu kun muutenkin uutena aloittaa maakuntahallitus, Lientola sanoo.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Aleksi Mäntylä sanoo, että päätös oli ensin yllätys, mutta tarkemmalla pohtimisella se näyttäytyy loogisena ratkaisuna.

- Jos se tuo heille rauhan, niin päätös oli järkevä. Käytännössä näemme vasta myöhemmin, miten vaihdos sujuu. Etukäteen ei voi sanoa, miten molemmat tehtävässä pärjäävät. Kumpikaan ei ole ennen ollut hallituksen puheenjohtajana, Mäntylä sanoo.

Keskustan ryhmän puheenjohtaja Jenna Koskelo sanoo, ettei näe asiassa ongelmaa. Kristillisten puheenjohtaja Sonja Falk toteaa, että päätös on demareiden sisäinen asia, eikä sitä voida kommentoida.

- Selvää on, että molemmat olivat kiinnostuneita tehtävästä, Falk sanoo.

Pro Lahti -ryhmän Kalle Aaltonen puolestaan sanoo, että koko päätös oli täysi vitsi.

- Hildén ei saa paikka siksi, että hän on nainen. Minulle on demareiden sisältä sanottu, että kyse on sukupuolesta ja jo puoli vuotta sitten oli päätetty, että paikka on Komun, Aaltonen väittää.

Aaltonen kritisoi sitä, että niin puheenjohtajuuden jakaminen kuin luottamuspaikkojen antaminen demareilta kokoomukselle vastoin vaalitulosta haittaavat demokratian uskottavuutta.

- Demarit näyttävät persettä vaalitulokselle. Hildén sai paljon ääniä vaaleissa ja Komu taas on epäsuosittu äänestäjien keskuudessa.

Aaltonen uskoo, että demareiden toiveissa on, että Hildén menee läpi seuraavissa eduskuntavaaleissa, eikä sen takia ota hallituksen puheenjohtajan paikkaa lopulta vastaan ollenkaan, ja Komu saa hoitaa tehtävää täydet neljä vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.