Rikkooko kokoomus "lasikaton" valtuuston puheenjohtajan valinnassa?

Vili Uuskallio

Lahden uuteen kaupunginvaltuustoon valittiin kevään kuntavaaleissa naisenemmistö (30/59). Myös valtuuston puheenjohtaja voi hyvinkin olla ensimmäistä kertaa nainen.

Valtuuston puheenjohtajuus kuuluu kokoomukselle, joka saaman tiedon mukaan on "rikkomassa lasikaton" puheenjohtajan valinnassa.

Kokoomuksen valtuustoryhmä kokoontuu perjantaina päättämään henkilövalinnoista luottamuspaikoille. Kokoomuksen naisvaltuutetut myöntävät kiinnostuksensa puheenjohtajan tehtävään, mutta eivät halua arvioida omia mahdollisuuksiaan.

- Tässä vaiheessa ei vielä pysty sanomaan yhtään mitään. Hahmottelemme asiaa, ja ryhmä sen päättää. Meillä on hyviä ihmisiä kummastakin sukupuolesta. Pääasia on, että valittava henkilö edustaa kokoomusta fiksusti, tarkastuslautakunnan puheenjohtajana toimiva Merja Vahter toteaa.

Oletko tehtävästi kiinnostunut?

- En sano mitään.

Teknisen ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Arja Nikkanen (kok.) arvelee, että valtuuston puheenjohtajuus kiinnostaa kaikkia.

- Miksei minullakin olisi kiinnostusta, jos esitettäisiin.

Sivistyslautakunnan jäsen Helena Salakka (kok.) sanoo, että valtuuston puheenjohtajuus on kunniatehtävä.

- Luulen, että kuka tahansa meistä olisi varmaan hyvin otettu siitä tehtävästä. Kun katsoo valtuustosalin seinällä olevia maalauksia, ei siellä ole (valtuuston puheenjohtajien) joukossa yhtään naista.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Milla Bruneau ei kommentoi luottamuspaikkavalintoja.

– Huomenna (perjantaina) toivottavasti viiden aikaan tiedetään enemmän, hän toteaa.

Kokoomuksen naisvaltuutettuja ovat myös Sari Niinistö, joka alkavalla kaudella palaa kokoomuksen valtuustoryhmään sekä uutena valtuustoon nouseva Kristiina Joensuu. Yli 700 ääntä kevään vaaleissa saanut Niinistö sanoo olevansa kiinnostunut valtuuston puheenjohtajuudesta.

Torstaina alkaneessa valtuustoseminaarissa puhetta johtaa kautensa päättävän valtuuston 1. varapuheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.). Hänen mukaansa valittavan henkilön nimi selviää vasta perjantain kokouksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 3. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 4. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 5. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 6. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 8. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 11. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 12. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 13. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 14. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 15. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.