Lahti nappasi herkkupalan: Vuohelan uusi erikoisleipomo on maan suurin ja hyötynee isosta viljakeskittymästä ympärillään

Pirkko Hämäläinen on Vuohelan Herkun ja Kar de Mumman palkittu yrittäjä. Sami Lettojärvi

Kalle Puttonen

Vuohelan Herkun kasvutarina jatkuu Lahdessa.

Yritys julkisti torstaina leipomohankkeensa, joka valmistuessaan on noin 80 ihmisen työpaikka.

- Tarkoitus on aloittaa työt elokuussa. Investoinnin arvo on 6-7 miljoonaa euroa. Kolme neljäsosaa siitä on rakennuksen osuutta, laskee Vuohelan Herkun hallituksen puheenjohtaja Hannu Salo.

Kaupunki vuokraa Moukarikatu 8:sta Jokimaalta tontin, jolle kiinteistöyhtiö rakentaa uudenaikaisin konein varustetun 6 000 neliömetrin tehtaan. Kiinteistöön tulee Salon mukaan muitakin omistajia.

Leipomo leipoo gluteenitonta eli myös keliakiasta kärsiville sopivaa nautittavaa - sekä suolaista että makeaa. Keliakialiiton luettelossa on yli 60 Vuohelan leipätuotetta.

Tuotepaletti on alansa laajimpia - ja kasvava.

- Tästä tulee Suomen suurin erikoisleipomo, Salo arvioi.

Keliakialiiton listalla esiintyvät useilla tuotteilla monet muutkin, esimerkiksi Moilanen, Pirjon Pakari, Fria Bröd, Suloiset, Schär ja Semper. Kisakentällä näkyy myös Fazer parilla tuotteella.

Kiinnostus gluteenittomaan ei ole ihme, sillä tuoteryhmä kuuluu koko elintarvikealan helmiin.

- Kasvu on erittäin voimakasta meillä ja muualla Euroopassa, Salo tietää.

Vuohelan Herkun liikevaihto kasvoi viime vuonna miljoona euroa eli 15 prosenttia. Kasvu jatkuu, ja tässä olikin tärkein syy investointipäätökseen.

- Riittävää kasvua nykytiloissa ei ole enää mahdollista saavuttaa, perustelee toimitusjohtaja Pirkko Hämäläinen.

Seuraavaksi piti valita uusi paikka.

- Paljon työtä tehtiin ja lähialueet katsottiin. Lahti toimi yrityksen näkökulmasta joustavasti, ihan malliesimerkin mukaan. Ei voi kuin kehua. Jo vanhastaan oli tiedossa, että Lahden sijainti leipomolle on loistava, suitsuttaa Salo, joka aiemmin urallaan on palvellut sekä Fazeria että Vaasan-leipomoita.

Iso etu on osaava työvoima. Leipureita riittänee kaupunkiseudulla, jossa ennestään toimivat alan johtava yritys Fazer, keskisuurten kärkinimi Sinuhe ja iso liuta pienempiä yrityksiä.

Vuohelan Herkun tuotanto jatkuu normaalisti Hartolassa, kunnes uusi leipomo valmistuu vuonna 2018 Lahteen. Sami Lettojärvi

Vuohelan lähtö on kova isku Hartolalle. Etelässä moni on mielissään - niin myös Jukka Rantanen, Lahden Seudun Kehitys Ladecin toimitusjohtaja.

- Hieno asia Lahdelle ja tälle seudulle laajemminkin.

Yritysten siirtymiset kuntien välillä ovat usein ”nollasummapeliä”: toisen voitto on toisen tappio.

Tässä tapauksessa Rantanen uskoo plusmerkkiseen lopputulokseen. Lahteen asettuva leipomo on isompi kuin se, joka lähtee Hartolasta.

- Vuohelan Herkun menestys perustuu yrityksen omiin vahvuuksiin, mutta uskomme sen hyötyvän siitä, että täällä on alan toimijoiden voimakas keskittymä, viljaklusteri.

Hän luettelee Fazerin, Hartwallin, Polttimon ja monia muita, jotka yhdessä tekevät Lahdesta monipuolisimman, kenties suurimmankin viljanjalostuskeskuksen Suomessa.

Etu on myös sijainti: valtatie 12:n valmistuminen parantaa edelleen saavutettavuutta.

Talouden elpyminen on näkynyt yritysten investointien kasvuna Lahden seudulla.

- Minulle tulee neljä vuotta täyteen Ladecissa, enkä muista aiemmiltakaan vuosilta, että näin paljon olisi tekeillä tai juuri valmistunut tuotannollisia tai logistiikan investointeja. Sata miljoonaa euroa ylittyy "heittämällä" yksityisen puolen hankkeissa, Rantanen laskee ja ynnää joukkoon vielä julkisrahoitteisten Lahti Energian 160 miljoonaa maksavan lämpövoimalan sekä PHJ:n kierrätyslaitoksen.

Yksityisiin investoijiin kuuluvat L-Fashion Group, Wipak, Isku, Teknoware, Sandvik, Peikko, Stalatube, Keraplast ja monet muut.

Vuohelan Herkku

Kasvava erikoisleipomo

Suomen johtava gluteenittomien tuoretuotteiden valmistaja. Valtakunnallinen toimija. Yli 60 tuotetta Keliakialiiton luettelossa.Toimitusjohtaja Pirkko Hämäläisen perheyhtiö.Liikevaihto vuonna 2016 noin 7,4 miljoonaa euroa.Työllistää noin 70 henkilöä Hartolassa, jonne muutti vuonna 2007 Joutsasta.Alkaa vuonna 2018 leipoa uudessa leipomossa Lahden Jokimaalla.Ensi viikon tiistaina kokoontuva tekninen ja ympäristölautakunta käsittelee lähes kahden hehtaarin tontin vuokraamista Vuohelan Herkulle Moukarikatu 8:sta. Rakennusoikeutta on lähes 7 800 neliömetriä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut