Muunsukupuolinen artisti Tero Hetero räppää, koska ei voinut enää olla hiljaa

Suihkussa Niina Hartikainen sen keksi. Hän suihkuräppäsi omaksi huvikseen, pyöritteli tekstinpätkiä ja riimejä. Niihin Hartikainen purki ajatuksiaan miehisyydestä ja naiseudesta ja siitä, että voi olla miehekäs, vaikka ei ole mies. Riimejä pudotellessaan hän tuli keksineeksi Tero Heteron. Vetävä nimi loppusointuineen jäi elämään. Siitä tuli Hartikaisen artistinimi.

Hartikainen on aina tykännyt rap-musiikista, mutta samaan aikaan sen ympärillä leijuva miehinen uho on tuntunut vieraalta. Nimestään huolimatta Tero Hetero on jotain ihan muuta kuin äijäuhoa.

- Rap on miehisen uhon musiikkia varsinkin ulkomailla. Se ei istunut omaan arvomaailmaani. Yritin etsiä artisteja, jotka eivät olisi rapin valtavirtaa, mutta en oikein löytänyt. Tero Heteron räpeissä kuuluvat mun omat arvoni ja elämänkatsomukseni, Hartikainen sanoo.

Hänelle Tero on ollut väylä tuoda julkisuuteen vähemmistön ääntä.

Tero Hetero on muunsukupuolinen räppäri.

Niina Hartikainen tunsi jo lapsena, ettei hän ole tyttö, mutta ei poikakaan. Oman sukupuoli-identiteetin pohtiminen jatkui aikuisiässä. Kun termi muunsukupuolinen nousi yleiseen keskusteluun pari vuotta sitten, Hartikainen oli viimein löytänyt sanan, joka kuvasi häntä.

Muunsukupuolisella henkilöllä sukupuoli-identiteetti ei ole yksiselitteisesti naisen tai miehen. Se voi olla yhdistelmä niitä tai sitten jotakin aivan muuta.

- Mulla oli menossa suuri murrosvaihe. Olin miettinyt pitkään, olenko mä mies. Jos nyt pitäisi miettiä, olenko miehisempi vai naisellisempi, ajattelen, että olen enemmän miehekäs. Muunsukupuolisuus tuntui kaikkein omimmalta, koska en koe myöskään olevani täysin mies. On ihanaa, että jotakin on siinä välissä.

Hartikaiselle päätös tulla julkisuuteen muunsukupuolisena artistina ei ollut lopulta vaikea, jännittävä kylläkin.

- Suomessa muunsukupuolisia ei hirveästi ole julkisuudessa. Olen kokenut, että on tärkeää, että joku puhuu asiasta. Ajattelin että, miksi se en voisi olla minä.

- Kyllä joskus mietin, millaista elämä olisi, jos kaikki alkaisivat tunnistaa minut ja mitä silloin tulisi vastaan. Toisaalta olen päättänyt, että en voi olla hiljaa.

Kappaleissaan Hartikainen laulaa ihmisoikeudesta, ihmisarvosta, rakastumisesta ja kauneudesta, ennakkoluuloista ja aikuisten hiekkalaatikoista, eli nettikommentoinnista.

Hartikainen itse kertoo saaneensa kannustavia viestejä. Varsinkin maaliskuisen -tv-ohjelman jälkeen ihmiset ottivat yhteyttä ja kertoivat, kuinka yksinäiseltä on tuntunut, kun muunsukupuolisuudesta ei puhuta.

- Yhdestä henkilöstä oli tuntunut, että onko hän olemassakaan. Jokainen viesti on mulle tosi tärkeä, koska en ole itsekään tavannut montaa muunsukupuolista. Minustakin on tuntunut, että olen yksin.

Vaikka Tero Hetero on tuore artistitulokas, Hartikainen on tehnyt musiikkia pitkään ja opiskellut sanoittamista muun muassa Heikki Salon opissa.

Jos räpissä miehinen uho tuntui Hartikaisesta vieraalta, bändikuvioissa vastaan tulivat naisartistiin liitetyt odotukset. Olisi pitänyt näyttää tietynlaiselta naiselliselta naiselta menestyäkseen.

- Se rooli ei koskaan istunut minulle. Miehille odotukset ovat toisenlaiset. Mitä karumpi sen parempi.

- Kun tajusin, että olen muunsukupuolinen ja tajusin, että on ookoo näyttää siltä, millainen on sisältä, halusin tehdä musiikkia omana itsenäni. En halunnut näytellä mitään muuta sukupuolta. Se ei olisi ollut aitoa.

Hartikainen ottaa esimerkiksi Antti Tuiskun. -ohjelman kautta julkisuuteen pongahtanut Tuisku oli kovin toisenlainen kuin nyt tuntemamme, revittelevä, banaanilla ratsastava artisti.

- Minuun ei yhtään vedonnut se, millaisena häntä ensin tuotiin läpi. Mutta se, miten hän on selvästi itse löytänyt oman juttunsa, iskee muhun heti paljon paremmin.

Tero Heterolle antoivat alussa vauhtia myös perussuomalaiset nuoret - tosin tarkoittamattaan. Kun Hartikainen kuuli radiosta tyttö-poika-kampanjasta, jossa perussuomalaiset nuoret vetävät päähänsä tyttö- tai poika-tekstillä varustetut lippikset, jotakin naksahti.

- Se oli sellainen herätys, että ei vitsit, mitä kaikkea täällä keksitään. Vaikka en ollut mikään aktiivi sukupuolivähemmistöjen asioissa, silloin tuntui, että jonkun muunsukupuolisen on nyt tultava esiin.

Syntyi vastaveto, muunsukupuolisuudesta kertova kappale , joka julkaistiin viime vuonna. Se oli Tero Heteron ensimmäinen ulostulo. Kappaleella Tero räppää -kappale on puolestaan valittu valtakunnallisen -kampanjan viralliseksi lauluksi. Sillä vierailee myös saamelaislaulaja Hildá.

- Halusin tehdä kappaleen kaikkien vähemmistöjen puolesta ja siinä tuli mieleen pyytää Hildá mukaan joikaamaan.

Tero Heteron takana on Hartikaisen lisäksi lauluntekijät Henna Helasvuo ja Lasse Turunen. Keikoilla kokoonpanoon liittyy myös Sari Goltz.

Tähän mennessä elektronista tanssimusiikkia ja räppiä yhdistelevä Tero Hetero on julkaissut yhteensä viisi singleä. Hän on lanseerannut uuden musiikin alalajin, romeoräpin.

- Se on romanttista räppiä. En ole ainakaan kuullut, että kukaan muu tekisi sellaista. Räppäämään olen alkanut vasta Terona, mutta biisejä olen tehnyt ihan pienestä lähtien. Tykkäsin romanttisista biiseistä ja rakkauslauluista, joten aloin tehdä myös sellaista räppiä, Hartikainen kertoo.

Seuraava kappale ilmestyy 9. kesäkuuta, ja seuraavana päivänä yhtye esiintyy Tampereella Pirkanmaan Pride-tapahtumassa.on ilotteleva bilebiisi, oikein kesäbiisi. Siinä mennään bileisiin, jossa kaikki saavat olla omia itsejään.löytyy myös syksyllä julkaistavalta debyyttialbumilta .

Niina Hartikainen

Niina Hartikainen, 35, on laulaja ja lauluntekijä. Hän tekee musiikkia Tero Hetero -nimellä.Hartikainen on kotoisin Kuopiosta ja asuu Mäntsälässä.Musiikkiharrastus alkoi lapsena viulusta ja vaihtui myöhemmin kitaraksi. Ensimmäinen, 11-vuotiaana tehty oma kappale kantoi nimeä I Hope You Remember Me.Hartikainen on asunut useita vuosia Lahdessa ja opiskellut Salpauksessa Orimattilassa musiikkiteknologiksi.Hänen lauluaan on voinut kuulla myös lahtelaisen paikallisradion Radio Voiman tunnusmusiikeissa.Hartikainen on juuri valmistunut koulunkäynninohjaajaksi.Lauluntekoa hän on opiskellut muun muassa Miljoonasateesta tutun Heikki Salon kursseilla.Hartikainen on yksi Frederikin Missä on jatkot -albumin lauluntekijöistä.Tero Heterossa vaikuttavat Niina Hartikaisen lisäksi muusikot Henna Helasvuo ja Lasse Turunen. Keikoilla soittaa myös Sari Goltz.Tero Heteron Tahdon-kappale on valtakunnallisen Suomi 100 - Sateenkaaren väreissä -tasa-arvokampanjan virallinen laulu.Tero Hetero sai huhtikuussa Taideyliopiston ylioppilaskunnan myöntämän Akateemisen kaunotaiteen palkinnon.Debyyttialbumi Valas ilmestyy syksyllä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut