Kiusattu etuajassa kesälomalle - koulu ei pystynyt takaamaan turvallisuutta

Minna Krupka

Lahtelainen 13-vuotias Sara kertoi tiistaina Facebook-sivullaan pitkään jatkuneesta kiusaamisestaan. Seitsemättä luokkaa Nastolan Kukkasen koulussa käyvää tyttöä on kiusattu kolmannesta luokasta lähtien.

- Ajattelin, että jos se auttaisi. Jos vaikka saisin kavereita, Sara kertoo päätöksestään kirjoittaa.

Kirjoitus sai suuren huomion sosiaalisessa mediassa. Torstaina siihen oli tullut 23 000 tykkäystä ja sitä oli jaettu yli 8 500 kertaa.

Sara muutti Lahteen muutama vuosi sitten ja meni kolmannelle luokalle. Kaverit jäivät entiseen kotikaupunkiin. Uusi tyttö joutui silmätikuksi ja kiusatuksi.

Yläkoulussa viime syksy sujui hyvin, mutta sitten samasta alakoulusta tulleet kiusaajat aloittivat uudelleen. Saran äidin mukaan se alkoi, kun tytär asettui puolustamaan toista kiusattua tyttöä.

- Se oli muille merkki, että puoli on valittu.

Sara kertoo, että alakoulussa kiusaaminen oli haukkumista ja ivailua. Yläkoulussa se on ollut lyömistä, potkimista, päälle räkimistä ja tönimistä. Ulkonäköä on pilkattu, takki ja reppu heitetty roskikseen.

"Mun nimellä on tehty feikkiprofiileja someen ja WhatsApp-ryhmiä vain mun haukkumista varten", Sara kirjoitti.

Kirjoitus poiki hyvää ja huonoa palautetta.

- Tosi moni on tsempannut, auttanut ja kertonut omia kokemuksiaan. Se tuntui kivalta.

Osassa palautteista väitetään, että Sara on itse kiusaaja, joka on uhkaillut väkivallalla ja juoruillut. Saran mukaan näitä tuli hänen kiusaajiltaan.

Asia kuohutti Kukkasen koulun oppilaita. Paljon palautetta oli tullut myös rehtori Sanna Ainolan sähköpostiin.

Hän myöntää ESS:lle, että koululla on kiusaamistapaus, mutta puhuu yleisellä tasolla.

- Tämän asian suhteen on koululla tehty toimenpiteitä, ja nyt täytyy miettiä ja tehdä jotain paremmin. Toivon, että sosiaalisessa mediassa osoitettu myötätunto tuottaisi jotain hyvää.

Ainola lähetti oppilaiden vanhemmille Wilma-viestin, jossa kertoi, että somessa ollut teksti on aiheuttanut kuohuntaa ja asiaa käsitellään lisää koulun johdon ja henkilökunnan kanssa.

Saran ja hänen vanhempiensa mielestä koulu on vähätellyt kiusaamista.

- Olen miljoona kertaa pyytänyt tapaamista kiusaajien vanhempien kanssa. Rehtori on sanonut soittaneensa heille, mutta he eivät välitä tulla tapaamiseen, äiti kertoo.

Ainolan mukaan tapaaminen on nyt järjestymässä.

Torstaina koululla oli aiemmin sovittu palaveri Saran tilanteesta. Sitä ennen Ainolan esimies, perusopetuksen aluepäällikkö Mauno Väänänen kertoi, että koulun toimenpiteet selvitetään ja niitä tarvittaessa kehitetään.

- Palaverissa rehtori ilmoitti, ettei koulu pysty takaamaan Saran koulunkäynnin turvallisuutta kirjoituksen aiheuttaman kuohunnan vuoksi. Joten oli päätetty, että hän jää kesälomalle nyt heti, kaksi viikkoa etuajassa, äiti kertoo hämmästyneenä.

Maaliskuussa Sara siirrettiin pienluokalle pois kiusaajien läheltä. Tilan piti olla eristetty muilta oppilailta.

- Keskiviikkona ennen tunnin alkua yksi tyttö tuli luokkaan ja huusi, että minun pitää poistaa julkaisu Facebookista, Sara kertoo.

Tilanne päättyi molemminpuoliseen tönimiseen, jonka aloittajasta väiteltiin myöhemmin somessa.

- Opettaja kertoi minulle, että viisi oppilasta oli nähnyt hyökkäyksen, jossa Sara puolusti itseään, äiti sanoo.

Hän on tehnyt kaksi kuukautta sitten käsiksi käymisestä ilmoituksen poliisille ja aikoo kertoa myös tuoreesta tapauksesta.

Komisario Outi Pennanen vahvistaa, että poliisille on tehty ilmoitus Kukkasen koulun kiusaamistapaukseen liittyen. Poliisi selvittää, onko syytä epäillä rikosta. Käsittely on kesken, eikä siitä kerrota enempää.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lahtelaiskoulut välttävät kovia otteita kiusaajien kanssa - erottamista ja koulun vaihtoa pidetään hyödyttöminä 22.5.2017 20:02
  2. Lahden koulupomo kiusatun Saran tapauksesta: "Ääritilanteissa yläasteikäiset ottavat itse vallan" 19.5.2017 16:25
  3. Riikkaa on kiusattu 11 vuotta: Toivoin kuolemaa, etten joutuisi menemään kouluun 18.9.2016 11:00
  4. Lukijalta: Kiusaaminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi - kiusaajien erottamista määräajaksi tulee pohtia 23.5.2017 10:00

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut