Lähes sukupuuttoon kuolleen maatiaissikarodun edustajat saapuivat Lahteen - yhtä harvinaisia kuin saimaannorpat

Kun sioille heittää omenoita, tulee Estelleen ja Leonoreen liikettä. Rudolf sen sijaan jatkoi vain makaamistaan. Sami Kuusivirta

Heidi Asplund

Estelle, Leonore ja Rudolf maata röhjöttävät mullassa. Ruotsista keväällä muuttaneet siat ovat selvästi väsyneitä. Päivän lapsiryhmä on juuri lähtenyt ja ulkona on kuuma. Vähemmästäkin sika väsähtää.

Sikakolmikko eroaa Suomessa tavallisesti nähdyistä sioista. Ne ovat pitkäjalkaisia, isokorvaisia, karvaisia ja ruskeita. Tällaisia sikoja ei Suomessa muualla näe.

Harvinaisia ne ovat Ruotsissakin. 1990-luvulla Ruotsissa herättiin siihen, että näitä linderödin maatiaispossuja oli jäljellä enää vain kymmenkunta. Possut eristettiin Öölannin saarelle ja kantaa alettiin vahvistaa. Nyt linderödejä on noin 500 yksilöä.

Linderödit ovat Pohjoismaiden ainoat alkuperäistä lajiaan edustavat possut. Suomen oma maatiaissika kuoli sukupuuttoon 1960-luvulla.

Lahden Yli-Marolan 4H-kotieläinpiha on ensimmäinen paikka Ruotsin ulkopuolella, johon linderödejä on saatu.

- Kävimme Ruotsissa konferenssissa ja kuulimme linderödeistä. Kukaan Suomessa ei tuntunut tietävän, että maatiaisia on vielä elossa, kertaa Lahden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Petra Kerkkä.

Sikojen saaminen Lahteen oli puolen vuoden prosessi ja vaati todella paljon paperitöitä. Nyt siat kuitenkin köllöttelevät tyytyväisen näköisinä Yli-Marolan kotieläinpihalla. Toinen emakoista on ilmeisesti tiineenä, joten pikkupossuja on luvassa todennäköisesti heinä-elokuussa.

- Ne ovat älyttömän söpöjä, Kerkkä innostuu.

Kerkkä sanoo, että tuomalla linderödit kotieläinpihalle, yhdistys haluaa herättää keskustelua kotieläintuotannon etiikasta, puhtaudesta ja terveiden eläinlajien säilyttämisen tärkeydestä.

- Nämä ovat noin vuoden ikäisiä eivätkä siltikään ole vielä täysikasvuisia. Lihantuotannossa kasvatetaan siat nykyään täyteen kokoon kolmessa kuukaudessa. Meille on tärkeää, että eläimet ovat terveitä eikä niitä ole jalostettu.

Linderödit ovat pihalla 12 kuukautena vuodessa. Ne ovat niin sopeutuneet pohjoiseen ilmastoon, että niitä ei pieni pakkanen hetkauta.

Kerkkä toivoo, että heidän esimerkkinsä kannustaa muita kotieläinpihoja innostumaan terveestä sikakannasta.

- Tietysti toivomme myös, että joku tilallinenkin innostuisi näistä. Jos haluaa eettisesti tuottaa lihaa, tämä on oikea kanta, Kerkkä toteaa.

4H-yhdistykselle on tärkeää, että eläimet saavat toteuttaa itseään. Esimerkiksi siat tykkäävät möyriä mudassa ja tonkia maata. Kun sioille heittää pari omenaa, tulee niihin hieman liikettä.

- Ei ehkä uskoisi näin kuumalla säällä, mutta nämä ovat todella aktiivisia ja äärimmäisen vikkeliä, Kerkkä nauraa.

Alpakka-Ben oli vielä tiistaina tuuheassa villassa. Sitä kerimään saapui kuitenkin alpakoihin erikoistunut australialainen keritsijä, joten avajaisissa Benillä on jo kesätyyli. Sami Kuusivirta

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalle on tuotu myös muiden alkuperäislajien edustajia, kuten kyyttöjä, suomenlampaita ja iitiläisiä tipuja. Pihapiirissä sijaitsevaan Talliteatteriin on pystytetty näyttely, joka on avoinna yleisölle koko kesän.

Yli-Marolan 4H-kotieläinpihan kesä avataan yleisölle torstaina. Pihalle on edelleen vapaaehtoinen sisäänpääsymaksu. Piha on avoinna yleisölle elokuun 18. päivään saakka.

Keskiviikkoisin ja sunnuntaisin piha on suljettu, tuolloin siellä järjestään muun muassa maatilaleirejä ja teemakursseja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut