Palomestari Herralan sahan palosta: Hankala sammutettava ja suoranainen ihme, ettei levinnyt metsäpaloksi

Krista Koivisto

Herralan sahan 2000-neliöinen puunsahauslinja tuhoutui rajussa tulipalossa tiistain vastaisena yönä Hollolan Nostavantiellä. Hälytys palosta tuli puoli kahden aikaan yöllä. Kun palokunta pääsi paikalle, noin 150 metriä pitkästä rakennuksesta oli jo 50 metrin mittainen osuus tulessa.

- Siinä vaiheessa oli tärkeää pyrkiä suojelemaan viereisiä varastorakennuksia ja toimistoa, ettei palo leviä niihin, kertoi päivystävä palomestari Harri Kittelä tiistaiaamuna.

Kittelän mukaan sahalla ei ollut ketään töissä palon syttymisen aikaan, vaan henkilökuntaa tuli aamuyön aikana paikalle.

- Tässä vaiheessa ei ole syytä olettaa, että palosta olisi aiheutunut henkilövahinkoja.

Kittelä kertoi, että erityisesti palon alkuvaiheessa viereiseen metsään lensi satamäärin palavia kekäleitä, jolloin palokunnan väestä osa jouduttiin laittamaan metsään seuraamaan tilannetta, etteivät kekäleet sytytä metsäpaloa.

- On suoranainen ihme, ettei metsä syttynyt kekäleistä tuleen.

Palo näkyi yöllä pitkälle. Kittelän mukaan palosta aiheutunut savu nousi korkeapaineen ansiosta melko hyvin ylöspäin ja painui koillisen suuntaan Oikoradalle päin, missä ei ole lähellä asutusta. Näin ollen savusta ei tiettävästi aiheutunut haittaa asutukselle.

Pelastuslaitoksen yksiköt hälytettiin sahalle uudestaan iltapäivällä hieman ennen viittä. Palon jälkivartiointi oli aiemmin iltapäivällä luovutettu sahalle, mutta liekit leimahtivat uudestaan niin hankalapääsyisessä paikassa, että yksiköt lähtivät hätiin, kertoi palomestari Kari Sipilä.

Yksi sopimuspalokunta jäi Sipilän mukaan palopaikalle illaksi. Sen jälkeen jälkivartiointi oli taas tarkoitus luovuttaa sahalle.

Poliisi ja pelastuslaitos tutkivat palon syttymissyytä. Sen selviäminen kestää palomestari Kari Sipilän arvion mukaan kauan. Paloa sammuttamassa oli parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä ja 50-60 henkilöä.

Palosta aiheutui miljoonavahingot. Palo aiheuttaa sahan tuotantoon katkoksen.

Herralan saha on perustettu vuonna 1903. Yritys työllistää noin 20 henkilöä. Tuotannosta yli 90 prosenttia menee vientiin. Päämarkkina-alue on Keski-Eurooppa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 3. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 4. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 5. FC Lahdella uusi härkäviikko edessä, olisiko ensimmäisen kotivoiton aika?
 6. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 7. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 8. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 9. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 10. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 11. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta
 12. Hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyrityksen kohtalo selvillä tällä viikolla – Lahden kaupunginhallituksen äänestyksestä tulossa tiukka
 13. THL:n koronasovellus otetaan koekäyttöön huomenna
 14. Hollolan valtuutetuista moni asettumassa ehdolle kuntavaaleissa, suurin osa miettii kuitenkin vielä - katso listaus
 15. Otteluruuhkassa leikitään pelaajien terveydellä, FC Lahti aloittaa uuden härkäviikon FC Hongan isäntänä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.