Kaksi kaupunkijuhlaa täyttää Lahden kadut lauantaina

Siivouspäivän tunnelmia Tirran edustalla vuosi sitten keväällä. Samuli Ikäheimo

Uusitalo Kaisa

Lahden kaduilla ja puistoissa luulisi olevan vipinää lauantaina, sillä kaupungissa vietetään samanaikaisesti kahta kaupunkijuhlaa - siivouspäivää ja kävelykatuviikonloppua. Kumpikaan tapahtuma ei ole virallisesti kenenkään järjestämä, vaan aktiiviset kaupunkilaiset toteuttavat ja muokkaavat tapahtuman itse.

Kävelykatuviikonlopun ajatuksena on, että yhdistykset ja seurat voivat varata kaupungin kävelyalueita käyttöönsä toimintansa esittelemistä varten maksutta. Paikkaa haetaan ottamalla yhteyttä Lahden kaupungin ylläpitovalvoja Heikki Nelimarkkaan. Kävelykatuviikonloppua varten varattavina ovat Aleksanterinkadun pohjoisreuna, Lanunaukio ja Torikatu. Tarjolla on muun muassa Runomaraton Lanunaukiolla ja Lahden tanssikoulujen esityksiä Torikadulla.

Voittoa tavoittelemattomat yhdistykset pääsevät kaduille lauantain lisäksi muinakin päivinä, sillä Lahdessa on käynnissä maksuton kävelyalueiden varauskokeilu syyskuusta toukokuuhun.

Lauantaina vietetään myös valtakunnallista kierrätyksen ja vanhojen tavaroiden juhlaa, Siivouspäivää. Päivän mittaan ihmiset voivat kerääntyä kaupungin puistoihin ja kaduille myymään itselleen tarpeetonta tavaraa kirpputorityyliin. Siivouspäivää varten ei tarvitse erikseen varata paikkaa, mutta oman myyntipisteen voi ilmoittaa tapahtuman verkkosivuilla.

Keskiviikkona iltapäivällä Lahdessa oli ilmoitettu jo yli 50 siivouspäivän pistettä. Tavallisesti suosittu Siivouspäivän kirppisalue Lahdessa on ollut Pikku-Veskun puisto.

Kaupunki muistuttaa tiedotteessa Siivouspäivään osallistuvia siitä, ettei myynti saa häiritä jalankulkua, liikennettä tai muuta alueen käyttöä. Kukin myyjä vastaa itse myyntipisteensä siivouksesta myymättä jääneen tavaran poisviennistä.

Koska tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, myöskään virallista tapahtuma-aikaa ei ole. Kirpputorien aukioloaikoja voi selata tapahtuman nettisivuilta. Kävelykatuviikonlopun aikatauluksi on Lahden teknisen ja ympäristötoimialan luomassa Facebook-tapahtumassa ilmoitettu kello 9-15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 3. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 6. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 7. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 8. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 9. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 10. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 11. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 12. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 13. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 14. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 15. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.