Kaksi kaupunkijuhlaa täyttää Lahden kadut lauantaina

Siivouspäivän tunnelmia Tirran edustalla vuosi sitten keväällä. Samuli Ikäheimo

Uusitalo Kaisa

Lahden kaduilla ja puistoissa luulisi olevan vipinää lauantaina, sillä kaupungissa vietetään samanaikaisesti kahta kaupunkijuhlaa - siivouspäivää ja kävelykatuviikonloppua. Kumpikaan tapahtuma ei ole virallisesti kenenkään järjestämä, vaan aktiiviset kaupunkilaiset toteuttavat ja muokkaavat tapahtuman itse.

Kävelykatuviikonlopun ajatuksena on, että yhdistykset ja seurat voivat varata kaupungin kävelyalueita käyttöönsä toimintansa esittelemistä varten maksutta. Paikkaa haetaan ottamalla yhteyttä Lahden kaupungin ylläpitovalvoja Heikki Nelimarkkaan. Kävelykatuviikonloppua varten varattavina ovat Aleksanterinkadun pohjoisreuna, Lanunaukio ja Torikatu. Tarjolla on muun muassa Runomaraton Lanunaukiolla ja Lahden tanssikoulujen esityksiä Torikadulla.

Voittoa tavoittelemattomat yhdistykset pääsevät kaduille lauantain lisäksi muinakin päivinä, sillä Lahdessa on käynnissä maksuton kävelyalueiden varauskokeilu syyskuusta toukokuuhun.

Lauantaina vietetään myös valtakunnallista kierrätyksen ja vanhojen tavaroiden juhlaa, Siivouspäivää. Päivän mittaan ihmiset voivat kerääntyä kaupungin puistoihin ja kaduille myymään itselleen tarpeetonta tavaraa kirpputorityyliin. Siivouspäivää varten ei tarvitse erikseen varata paikkaa, mutta oman myyntipisteen voi ilmoittaa tapahtuman verkkosivuilla.

Keskiviikkona iltapäivällä Lahdessa oli ilmoitettu jo yli 50 siivouspäivän pistettä. Tavallisesti suosittu Siivouspäivän kirppisalue Lahdessa on ollut Pikku-Veskun puisto.

Kaupunki muistuttaa tiedotteessa Siivouspäivään osallistuvia siitä, ettei myynti saa häiritä jalankulkua, liikennettä tai muuta alueen käyttöä. Kukin myyjä vastaa itse myyntipisteensä siivouksesta myymättä jääneen tavaran poisviennistä.

Koska tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, myöskään virallista tapahtuma-aikaa ei ole. Kirpputorien aukioloaikoja voi selata tapahtuman nettisivuilta. Kävelykatuviikonlopun aikatauluksi on Lahden teknisen ja ympäristötoimialan luomassa Facebook-tapahtumassa ilmoitettu kello 9-15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 3. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 8. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 9. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 10. Kreikasta siirretty Suomeen 49 pakolaislasta ilman huoltajaa
 11. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 12. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 13. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 14. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 15. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.