Legendaarinen yritys meni konkurssiin Hollolassa - Esko Järvinen oy:n uusi alku päättyi surullisesti

Järviset ovat oleellinen osa myös Lahden hiihtomuseon kokoelmia. Aku Isotalo

Kalle Puttonen

Esko Järvinen oy on asetettu omasta hakemuksestaan konkurssiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Yrityksen nimi viittaa Suomen ensimmäiseen yhdistetyn hiihdon MM-mitalistiin Esko Järviseen (1907-1976). Esko Järvinen kuului myös suomalaisen suksiteollisuuden uranuurtajia ja nousi lopulta jopa alan suurimmaksi nimeksi.

Suksitehtaan alku oli vuonna 1932 perustettu Lahden Urheilukeskus osakeyhtiö, jolla oli useita omistajia. Jo 1930-luvulla omistus keskittyi Järviselle ja nimeksi tuli Esko Järvinen oy.

Maine kasvoi voitoista. Niitä napsi muun muassa "Haku-Veikko", tarunhohtoiseen maineeseen kilpaladuilla noussut Veikko Hakulinen. Esimerkiksi Oslon 1952 talviolympialaisissa järvisillä hiihdettiin peräti kymmenen Suomen kaikkiaan 12 mitalista.

Myös mäkisuksia valmistettiin. Kenties loistavin mäkijärvisten päivä koettiin vuonna 1964, kun Lahden Hiihtoseuran Veikko ”Viki” Kankkonen hyppäsi kultaa Innsbruckissa.

Alkujaan lahtelainen, mutta jo 1970-luvulla Hollolaan siirtynyt Järvisen tehdas valmisti suurimmillaan yli 400 hengen voimin lähes miljoona suksiparia vuodessa.

Jo tuolloin 1970-luvun lopulla oli takana sukupolvenvaihdos: Tuomo Järvinen jatkoi isänsä, kauppaneuvos Esko Järvisen työtä tämän kuoleman jälkeen.

Maailma oli muuttunut, sillä 1970-luvulta alkaen valta-asemaan nousivat lasikuitusukset syrjäyttäen perinteiset yhdestä puusta valmistetut sukset ja uudemman innovaation, sälesukset.

Kilpailu kiristyi 1980-luvulla, suksitehdas joutui rahoitusvaikeuksiin ja ajautui suuren laman kynsissä konkurssiin vuonna 1991.

Perhe jatkoi urheiluvälinealan yritystoimintaa omaksuen pian myös vanhan nimen Esko Järvinen oy.

Keväällä 2014 uutisoitiin sopimuksesta, jolla Tuomo Järvinen luovutti tuotemerkin KSF Sportin käyttöön, jotta tuotanto alkaisi Kiteen suksitehtaalla syyskaudella 2014.

Samana vuonna julkisuudessa kerrottiin Lapponia-metsäsuksien tuotannon aloittamisesta Hollolassa.

Suksiyrityksen tilinpäätökset kertovat, että uusi alku ei sittenkään johtanut merkittävään yritystoimintaan. Saataviaan joutui peräämään muun muassa verottaja.

Surulliseksi yhtiön taival muuttui taannoin yrittäjän menehdyttyä.

Viime keskiviikkona konkurssiin asetettu suksiyhtiö oli perustettu vuonna 1992. Neljännesvuosisadan toiminut yritys ei ollut täysin sama yritys kuin aiempi kaimansa, aikanaan maan suurin suksitehdas, mutta omistustaustaltaan ja perinteiltään yritykset olivat kuin yhdestä puusta.

Järvisen suksitehtaan paikalla Hollolan Soramäessä on nykyään asuntoalue. Vanhempi, talvisodan alla valmistunut punatiilinen tehdaskiinteistö seisoo paikallaan Sopenkorvessa.

Suksitehdasyhtiön konkurssipesän pesänhoitajaksi on määrätty asianajaja Timo Vitikainen Lahdesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut