Lahdessa opiskellut muotoilija sai kuninkaallistakin yleisöä - vei Perhoskeitaansa Chelsean puutarhanäyttelyyn

Perhoskeitaan voi ripustaa puutarhaan tai parvekkeelle houkuttelemaan perhosia nektarin avulla. Yritys myy nektarin ja keitaan yhdessä, mutta osa asiakkaista valmistaa oman nektarin.

Kalle Puttonen

Suomalainen Perhoskeidas on valittu mukaan maailman tunnetuimpaan puutarha-alan tapahtumaan, Chelsean puutarhanäyttelyyn Lontooseen.

Ekologiseen muotoiluun erikoistuneen Belightful Designin uutuus nähdään Chelseassa osana Nigel Dunnettin suunnittelemaa "RHS Greening Grey Britain" -puutarhaa.

Royal Horticultural Society RHS on kuninkaallinen puutarhaseura ja perinteikkään, jo vuodesta 1913 alkaen pidetyn näyttelyn järjestäjä.

Turkulaisen Belightful Design -toimiston yrittäjiä ovat Lahdessa opiskellut toimitusjohtaja Miia Liesegang ja myyntijohtaja Taina Tallala.

- Haluamme tarjota ihmisille helpon ja visuaalisen tavan elämyksiin ja mahdollisuuden tukea luontoa uudenlaisella tavalla, kertoo Liesegang, Perhoskeitaan muotoilija.

Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta koskaan, kun suomalainen tuotemerkki on esillä näyttelyjärjestäjän omalla osastolla. Kaupallisilla näyttelyosastoilla suomalaista väriä on nähty ja nähdään tänäkin vuonna.

Loppuunmyytyyn näyttelyyn tutustuu vuosittain yli 160 000 vierailijaa kuningasperheestä lähtien. Tämänvuotinen näyttely päättyy lauantaina.

Puutarhan suunnitellut Sheffieldin yliopiston professori Nigel Dunnett on alansa arvostettu ammattilainen, joka on aikaisemmin suunnitellut puutarhan muun muassa kuninkaalliseen Buckinghamin palatsiin.

- Perhoskeidas on herättänyt valtavasti huomiota, ja se on hieno esimerkki luonnon monimuotoisuuden tukemisesta uudella tavalla, Dunnett on todennut.

Perhoskeidas tukee osaltaan perhosten elinolosuhteita, jotka kapenevat jatkuvasti. Euroopan perhoskanta on 1990-luvun alun jälkeen vähentynyt puolella.

Liesegang on koulutukseltaan muotoilija. Hän suoritti muutama vuosi sitten palvelumuotoilun erikoistumisopinnot Lahden Muotoiluinstituutissa. Vuonna 2010 Liesegangin suunnittelema hylly palkittiin Lahden muotoilumessuilla.

Perhoskeitaan voi ripustaa puutarhaan tai parvekkeelle houkuttelemaan perhosia nektarin avulla ja samalla nauttia perhosten kauneudesta. Yritys myy nektarin ja keitaan yhdessä, mutta osa asiakkaista valmistaa oman nektarin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Liikenneonnettomuus Nelostiellä Lahdessa – liikenne ruuhkautuu Joutjärven liittymän kohdalla
 4. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 5. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 6. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 7. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 8. Radiomäellä järjestetään tänä iltana yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 9. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 10. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 11. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 12. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 13. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä – kuljettaja loukkaantui, autosta löytyi huumausainetta
 14. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 15. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.