Autoilijan keskisormi nousee herkemmin, jos pyöräilijän päällä on tiukkaa trikoota

Johanna Ritala on huomannut, että pyöräilytrikoissa polkeva provosoi autoilijoita enemmän kuin "mummovaatteissa" pyöräilevä. Katja Luoma

Anne Honkanen

Maantiepyöräilyä harrastava Johanna Ritala kertoo, että tieraivoksi kutsuttu ilmiö on tullut tutuksi myös hänelle. Autoilijat ohittavat vaarallisen läheltä, tuuttailevat torviaan ja näyttävät keskisormea maantiellä pyöräileville.

- Mitään pahempaa ei kuitenkaan ole sattunut.

Ritala vakuuttaa, että pyöräilijät ja autoilijat mahtuvat samalle baanalle, kunhan molemmat osapuolet ottavat toisensa huomioon.

Pyöräilijöitä moititaan siitä, että he ajavat tiellä rinnakkain. Ritalan mukaan siihen on selvä syy: se on turvallisempaa, sillä autoilijan ohitusmatka jää lyhyemmäksi, kun pyöräilijät eivät ole pitkässä jonossa.

- Samalla tavalla autoilijat ohittavat mopoja ja rekkoja. Ei pyöräilijöidenkään ohittamisesta kannattaisi tehdä ongelmaa.

Monet autoilijat ihmettelevät, miksi pyöräilijät eivät käytä pyöräteitä vaan ajavat tien reunassa. Tähänkin löytyy Ritalalta turvallisuuteen liittyvä vastaus.

- Kovavauhtisilla lenkeillä on turvallisempaa polkea autojen seassa kuin ajaa pyörätiellä, jossa voi olla vaikka lapsia, jotka liikkuvat arvaamattomasti.

Monet ongelmat johtuvat Ritalan mukaan siitä, että pyöräilykulttuuri on Suomessa vielä lasten kengissä. Hän on huomannut, että esimerkiksi sillä, mitä lenkillä on päällä, on vaikutusta autoilijoiden käyttäytymiseen.

- Jos pyöräilen "mummovaatteissa" seuratrikoiden sijaan, todennäköisyys sille, että keskari nousee, on vähäinen, lahtelaisessa Royal Cycling Teamissa pyöräilyä harrastava Ritala sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.