Innokas pyöräilynharrastaja ei tyydy yhteen pyörään - Johanna Ritalalla niitä on neljä

Johanna Ritalan pyörät loistavat auringossa. Pyörän omistaja puhdistaa ne säännöllisesti. "Ne ovat kalliita pelejä, joten ei niitä voi pitää miten vain." Katja Luoma

Anne Honkanen

Orimattilalainen Johanna Ritala on innokas pyöräilyn harrastaja. Hän viihtyy pyörän selässä niin työmatkoillaan kuin vapaa-ajallaankin.

Pyöriä hänellä on neljä erilaista, jokaista tarkoitusta varten omansa.

Työmatkojaan hän ajaa cyclocrossilla, joka muistuttaa maantiepyörää. Vapaa-ajallaan Ritala polkee pitkiä lenkkejä, ja siihen soveltuu parhaiten puhdasverinen maantiepyörä. Yhdessä pyöristä on leveämmät ja karkeammat renkaat, joten sillä voi mennä vaikka maastoon.

Sitten on vielä yksipyöräinen, jonka Ritala hankki ystävänsä innostamana. Sen kesyttäminen on vielä kesken, sillä yksipyöräisen päällä on yllättävän vaikea pysyä.

- Into hiukan lässähti kun olin jatkuvasti selälläni. Joskus vielä opettelen senkin, Ritala lupaa nauraen.

Pyöräilyn harrastamiseen ei toki tarvittaisi näin monta erilaista välinettä. Mutta kun on päässyt kokeilemaan, miten lenkki kulkee maantiepyörän selässä, osaa kevyttä kulkuvälinettä arvostaa, toteaa Ritala.

Maantiekiituri painaa useita kiloja vähemmän kuin muut pyörät. Hiilikuituinen runko on kevyt, ja pyörästä on karsittu pois toiminnan kannalta kaikki epäoleelliset osat, kuten lokasuojat. - Muutamalla kilollakin on merkitystä, kun tekee pitkiä lenkkejä. Maantiepyöräilijän tavanomaisella iltalenkillä on mittaa 50-60 kilometriä. Viikonloppuisin, kun on enemmän aikaa, ajetaan keskimäärin satasen lenkuroita, Ritala laskee.

Maantiepyörien lukkopolkimiakin osaa arvostaa, kun niihin on tottunut. Ritalasta lukkopolkimet ovat tavallisia polkimia turvallisemmat, sillä jalka ei putoa niistä.

- Kun niitä on oppinut käyttämään, ei tavallisiin polkimiin enää haluakaan palata.

Maantiepyörästä on karsittu kaikki "turha", kuten lokasuojat. Jos sade yllättää lenkillä, kurasuojaksi voi kiinnittää satulaan takapuolen suojan, ass-saverin. Katja Luoma

Pyöräilyharrastuksen aloittamista pohtivan kannattaa Ritalan mielestä harkita cyclocrossin ostamista. Se on monikäyttöinen pyörä, jolla sujuvat niin muutaman kymmenen kilometrin lenkit kuin työmatkatkin.

Hyvä cyclocross maksaa Ritalan arvion mukaan 1 500 euroa. Maantiepyörä on sitä huomattavasti arvokkaampi. Hyvän maantiepyörän saa 4 000 eurolla, mutta pyörän hinta voi kivuta helposti jopa 10 000 euroon.

- Hinnassa näkyy suoraan laatu: mitä paremmista materiaaleista ja osista se on tehty, sitä enemmän se maksaa, Ritala sanoo.

Pyöräilyvarusteisiin saa uppoamaan satasen jos toisenkin, jos niin haluaa, mutta halvemmallakin pääsee. Ritalalla on esimerkiksi nahasta käsintehtyjä, italialaisia pyöräilykenkiä, jotka maksavat 350 euroa pari.

- Alennuslaarista saisi kengät 50 eurolla, mutta onhan nämä ihania, Ritala toteaa pinkkivalkoisista tossuistaan.

Käsintehdyt, italialaiset pyöräilykengät maksoivat paljon, mutta ovat olleet hintansa väärti. Katja Luoma

Maantiepyöräilystä saa Ritalan mukaan enemmän irti, jos ajaa ryhmässä. Pyöräilykavereita löytyy esimerkiksi seuroista. Ritala kuuluu lahtelaiseen Royal Cycling Teamiin (RCT), joka on kuntopyöräilystä kiinnostuneiden yhdistys.

Heinäkuussa RCT järjestää perinteikkään pyöräilytapahtuman, Royal-pyöräilyn, joka ajetaan jo 36. kertaa. Siihen voivat osallistua niin lisenssillä ajavat kilpapyöräilijät kuin tavalliset kuntoilijatkin.

Myös Ritala on kilpaillut, ja menestystäkin on tullut. Paras saavutus on viime kesältä, jolloin hän voitti Forssan Suvi-illan ajon naisten yleisen sarjan. Ykköstila tuli Ritalalle täytenä yllätyksenä.

- Tajusin voittaneeni vasta siinä vaiheessa, kun nimeni kuulutettiin. Olin silloin jo syömässä lihasoppaa.

Koko 95 kilometrin matka oli sujunut sateessa, joten voitto tuntui sitäkin suloisemmalta.

Ritalan nelivuotias tiibetinspanieli Hupikin on innostunut pyöräilystä - tai oikeastaan kyydissä istumisesta. Ritala vetää pyöränsä perässä vaunua, joka on suunniteltu koirien kuljettamiseen.

- Hupi istuu kiltisti myös äitini pyörän etukorissa. Silloin hän on taluttimessa.

Koiran kuljettamisessa ei ole ongelmia, kun sen on totuttanut pyöräilyyn pennusta lähtien.

Ritalan Hupi-koira viihtyy myös Johannan äidin, Ritva Ritalan, pyörän kopassa. Katja Luoma

Johanna Ritalan vinkit

Kolme erilaista lenkkiä

Vaativa lenkki: Vesijärven ympäri, 86 kilometriä.- Tätä lenkkiä ajamme seurassa aika paljon. Reitti kulkee kauniissa Pulkkilanharjun maisemissa, mutta en suosittelisi tätä silti aloittelijoille, sillä matkalla on aika paljon mäkiä.Maisemalenkki: Mato ja makkara -lenkki, 55 kilometriä.- Tässä pääsee pyöräilemään kauniissa maisemissa reittiä Orimattila-Levanto-Saari-Mallusjoki-Orimattila. Nimi tulee siitä, että reitin varrella oli ennen Mato ja makkara -niminen kioski. Reitille osuu esimerkiksi pientuottajien tuotteita myyvä Kotipiiri, jossa on myös kahvila.Helppo lenkki: Niinikosken pyörähdys, 30 kilometriä.- Kolmion muotoinen reitti Orimattilassa: Pakaantie-Raikkolantie-Niinikoskentie. Tällä reitillä ei ole mäkiä ja tieosuudet ovat rauhallisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.