Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Luonnossa voi tehdä vaikka gourmet-aterian - katso tästä ammattiretkeilijän vinkit ja reseptit

Hyvä ruoka on puolet onnistuneesta retkestä. Suunnittele hyvin, ja valmistele kotona mahdollisimman pitkälle, vinkkaa ammattiretkeilijä Minna Jakosuo.

- Päiväretkelle voi ottaa vaikka mitä ruoanvalmistusvälineitä ja raaka-aineita. Joskus teen retkiä vain kokatakseni jotakin tosi hyvää ruokaa luonnossa, Jakosuo kertoo.

- Hienokin gourmet valmistuu nuotiolla.

Jos retkiruoka kiinnostaa, kannattaa tutustua esimerkiksi Retkipaikka-blogin ruokaosioon, joka on Jakosuon vastuualuetta. Kesällä ilmestyy myös kokonainen kirja retkiruoasta, .

- Olen koonnut siihen reseptejä koko vuodelle, Jakosuo kertoo.

Tällä kertaa luonnossa nautittiin alkupalaksi maalaisleipiä tattisipulitäytteellä, pääruoaksi kasvislohikeittoa ja jälkiruoaksi mustikka-vadelmakaurapaistosta vaniljakastikkeen kera. Kaikki valmistettiin nuotiotulella Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa.

Tattileipien maalaisleivän Minna Jakosuo on leiponut itse.

- Leivon paljon, emme ole kahdeksaan vuoteen ostaneet leipää kaupasta kuin aivan hätätapauksessa, hän kertoo.

Tatit on kerätty omilla retkillä, ja omassa pihassa kasvatetaan vihanneksia. Pitkillä retkillä, jossa jokainen gramma rinkassa on liikaa, kasvikset ovat kuivattuja. Päiväretkelle voi ottaa tuoreet vihannekset. Paloittele ne valmiiksi kotona ja pakkaa pussiin, jonka tietysti tuot sitten retkeltä kotiin ja käytät uudelleen.

Kasviskerma säilyy metsässä paremmin kuin perinteinen, joten sen vuoksi lohikeittoon laitetaan kermankorviketta.

1. Pilko sienet ja sipulit. Laita retkipannulle nokare voita tai öljyä. Paista sieniä ja sipulia, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda leivät nuotiolla ja levitä sienisilppu leiville.

1. Kuumenna vesi. Lisää kasvikset ja anna kiehua kunnes ne ovat kypsiä. Jos olet leikannut kasvikset ohuiksi tikuiksi, ne kypsyvät muutamassa minuutissa.

2. Lisää tomaattisose, kermankorvike ja tilli. Lisää lopuksi lohet paloiteltuna. Kiehauta hetki ja nauti.

1. Sulata voi paistinpannulla. Lisää pannulle hiutaleet ja sokeri, paistele seosta käännellen kunnes hiutaleet ovat imeneet rasvan ja sokeri sulanut.

2. Anna jäähtyä hetki, lisää marjat. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.