Luonnossa voi tehdä vaikka gourmet-aterian - katso tästä ammattiretkeilijän vinkit ja reseptit

Jos retki osuu marja-aikaan ja -paikkaan, voi jälkiruoan aineksia kerätä suoraan luonnosta tähän mustikka-vadelmapaistokseen. Katja Luoma

Mervi Pasanen

Hyvä ruoka on puolet onnistuneesta retkestä. Suunnittele hyvin, ja valmistele kotona mahdollisimman pitkälle, vinkkaa ammattiretkeilijä Minna Jakosuo.

- Päiväretkelle voi ottaa vaikka mitä ruoanvalmistusvälineitä ja raaka-aineita. Joskus teen retkiä vain kokatakseni jotakin tosi hyvää ruokaa luonnossa, Jakosuo kertoo.

- Hienokin gourmet valmistuu nuotiolla.

Jos retkiruoka kiinnostaa, kannattaa tutustua esimerkiksi Retkipaikka-blogin ruokaosioon, joka on Jakosuon vastuualuetta. Kesällä ilmestyy myös kokonainen kirja retkiruoasta, .

- Olen koonnut siihen reseptejä koko vuodelle, Jakosuo kertoo.

Tällä kertaa luonnossa nautittiin alkupalaksi maalaisleipiä tattisipulitäytteellä, pääruoaksi kasvislohikeittoa ja jälkiruoaksi mustikka-vadelmakaurapaistosta vaniljakastikkeen kera. Kaikki valmistettiin nuotiotulella Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa.

Tattileipien maalaisleivän Minna Jakosuo on leiponut itse.

- Leivon paljon, emme ole kahdeksaan vuoteen ostaneet leipää kaupasta kuin aivan hätätapauksessa, hän kertoo.

Tatit on kerätty omilla retkillä, ja omassa pihassa kasvatetaan vihanneksia. Pitkillä retkillä, jossa jokainen gramma rinkassa on liikaa, kasvikset ovat kuivattuja. Päiväretkelle voi ottaa tuoreet vihannekset. Paloittele ne valmiiksi kotona ja pakkaa pussiin, jonka tietysti tuot sitten retkeltä kotiin ja käytät uudelleen.

Kasviskerma säilyy metsässä paremmin kuin perinteinen, joten sen vuoksi lohikeittoon laitetaan kermankorviketta.

1. Pilko sienet ja sipulit. Laita retkipannulle nokare voita tai öljyä. Paista sieniä ja sipulia, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda leivät nuotiolla ja levitä sienisilppu leiville.

Retkiruokaan voi varautua esimerkiksi ottamalla osan sienisadosta talteen. Tattileipien tatit voi esimerkiksi kuivata. Katja Luoma

1. Kuumenna vesi. Lisää kasvikset ja anna kiehua kunnes ne ovat kypsiä. Jos olet leikannut kasvikset ohuiksi tikuiksi, ne kypsyvät muutamassa minuutissa.

2. Lisää tomaattisose, kermankorvike ja tilli. Lisää lopuksi lohet paloiteltuna. Kiehauta hetki ja nauti.

Lohikeitto syntyy nuotiolla helposti, kun kasvikset on käsitelty jo kotona. Katja Luoma

1. Sulata voi paistinpannulla. Lisää pannulle hiutaleet ja sokeri, paistele seosta käännellen kunnes hiutaleet ovat imeneet rasvan ja sokeri sulanut.

2. Anna jäähtyä hetki, lisää marjat. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
  2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
  3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
  4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
  5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
  6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
  7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
  8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
  9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
  10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
  11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
  12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
  13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
  14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
  15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.