Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Koetti viettää kuukauden yksin erämaassa - retkeä seurattiin somessa

Käsi ylös kaikki, joilla on olohuoneessa teltta!

Minna Jakosuolla on. Olohuoneessa todellakin on teltta, jossa hän nukkuu yönsä. Erikoista, mutta kieltämättä sopii ammattiretkeilijälle.

- On siellä ihan oikeat patjat, Minna Jakosuo naurahtaa.

Olohuoneen seinillä roikkuu reppuja ja rinkkoja siinä missä muilla on maisematauluja.

Makuuhuoneen lisäksi telttoja on muitakin. Erikokoisia, eri maastoihin, eri lämpötiloihin.

- Käytämme hiihtoretkillä talvitelttaa, emme eräkämppiä. Teltta lämpiääkin nopeammin kuin kämppä, Jakosuo toteaa.

Viime kesänä Jakosuo odotti kiihkeästi syksyn kohokohtaa, jolloin hän aikoi viettää kokonaisen kuukauden yksin erämaassa.

Retki ei mennyt aivan odotusten mukaan. Sosiaalisessa mediassa retkeä seurannut väki jännitti, miten hän selviää kokemistaan vastoinkäymisistä. Jakosuo sairastui niin, että joutui keskeyttämään matkan ja palaamaan ihmisten ilmoille toipumaan ja keräämään voimia.

Jakosuo oli yksin erämaassa, mutta päivitti kulkuaan lähes reaaliajassa sosiaaliseen mediaan.

- Annoin siitä tilanteesta aika realistisen kuvan, enkä silotellut tapahtumia.

Kenties juuri se keräsi väkeä nettisivulle seuraamaan retken edistymistä.

Jakosuo on kiertänyt puhumassa retkeilystä koko kuluneen talven. Hänestä on tullut retkijulkkis, joka kerää tuvat täyteen ja jonka retkikurssit ovat loppuunmyytyjä.

- Yksi syy suosioon on, että olen nainen. On monelle ihmeellinen asia, että nainen tekee tällaista näin täysillä, Jakosuo pohtii.

- Olen myös tuonut retkeilyyn näkökulman, että se voi olla rentoa ja mukavaa eikä vain suorittamista.

Nykyisin Jakosuon titteli on ammattiretkeilijä. Hän retkeilee suuren osan ajastaan. Asiakkaiden kanssa tehtäviä retkiä on paljon, ja lisäksi hän retkeilee omaksi ilokseen. Luonnossa Jakosuo kulkee jalan, hiihtäen ja meloen.

- Juhannuksena lähden Laatokalle viikoksi melomaan ja telttailemaan. Asiakasretkiä on kalenterissa nyt niin paljon, ettei kuukaudelle yksin erämaassa ole tänä vuonna aikaa.

Syksyllä peräkkäin on neljä viikon mittaista vaelluskurssia, mutta niiden jälkeen hän viettää palauttavan viikon erämaassa reissulla, jossa hänellä ei ole edes puhelinta mukanaan. Talvella suunnitelmissa on hiihtää kuukausi yksin.

- Järjestettyjen retkien aikana ollaan luonnossa vieraiden ihmisten kanssa, ja minun pitää olla koko ajan tarkkaavainen. Pitää seurata esimerkiksi, miten ihmiset jaksavat. Sen takia välillä pitää saada olla ihan yksin.