Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Glamping on retkeilyn uusin muotivirtaus - luksusretkelle pakataan mukaan eväille sopiva viini

Glamping yhdistää kaksi englanninkielistä sanaa: glamourin ja campingin. Luksusretkeily on uusi ulkona olemisen muoti-ilmiö.

Glamping ei tarkoita kylmiä eväitä ja tarpomista tiettömässä maastossa hyttysten syötävänä. Nykyaikainen luksusretkeilijä voi nauttia luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta hyvillä poluilla, ja nälän yllättäessä tehdä maukkaan aterian hyvistä raaka-aineista.

Hyttysille tosin ei välttämättä mahda mitään, oli miten luksusta tahansa.

Liikkuminen luonnossa kiinnostaa ihmisiä, mutta kaikilla ei ole valmiuksia luonnossa pärjäämiseen.

- On sukupolvi, jolla ei enää ole mummolaa, jossa olisi tehty puuhellassa ruokaa tai joka olisi tehnyt itse tulia edes saunanpesään. On aikuisia, jotka eivät ole koskaan viettäneet yötä ulkona, pohtii ammattiretkeilijä Minna Jakosuo.

- Heidän kaltaisilleen järjestetään retkeilykursseja, joissa perustaitoja harjoitellaan turvallisesti. Suurin osa kurssille tulevista on naisia, ja sitten on se yksi kiintiömies.

Jakosuo järjestää myös erityisiä naisten retkeilykursseja, joissa naiset voivat kysyä naisia askarruttavia asioita. Miten vessakäynnit esimerkiksi hoidetaan maastossa, jos vessaa ei ole lähistöllä?

Miehiäkin kursseille tulee. He ovat ehkä käyneet armeijan, mutta nykyaikainen retkeily on muutakin kuin puolijoukkueteltta ja kamiina. Retkillä opetellaan perustaitojen lisäksi vaeltamaan poluttomissa maastoissa.

Retkeilystä on tullut valtava ilmiö.

- Nykyajan ihmisten elämässä on ahdistuneisuutta, ja koko ajan pitää olla tehokas. Luonnossa saa mielenrauhaa ja on tilaa omille ajatuksille.

Luontoretkeilyn näkyminen eri medioissa on madaltanut kynnystä lähteä itse kokeilemaan. Jakosuon mielestä on hyvä, että ihmiset näkevät vaihtoehtoja.

- Osa haluaa suorittaa, osa haluaa retkeillä niin, että pääsee vessaan ja yöksi lakanoiden väliin. Sekin on mahdollista, Jakosuo vinkkaa.

Kun ensimmäistä kertaa metsässä yöpynyt aikuinen kömpii ulos teltasta, kouluttajan mieli on hyvä.

- Innostus on ihanaa seurattavaa. Minusta tuntuu hienolta, kun pystyn siirtämään muille rohkeutta lähteä luontoon. Mietin, miten paljon tämä antaa minulle itselleni ja näen, miten se siirtyy muille.

Minna Jakosuo opettaa paitsi retkeilyn perusteita, myös luontotietoutta.

- Tiedostava retkeilijä ei vie metsään kertakäyttöastioita, hän painottaa.

Kertakäyttötavarat ovat ehkä kevyitä, mutta ne eivät ole ekologinen vaihtoehto. Reppuun kannattaa siis pakata kevyt ja kestävä retkiastia, joko tuttu muovinen tai nostalginen emali. Kotimainen valmistaja Kupilka tekee retkiastioita elintarvikemuovista ja mäntykuidusta.

Retkellä ei siis tarvitse syödä pahvilautasesta, joka keikkuu. Jos metsäaterialle on kantanut hyvän viinin, senkin voi nauttia tyylillä muovisesta jalattomasta viinilasista.

- Olen melontaretkillä oppinut, että kaikkea ei ole kiva juoda samasta lasista.