Glamping on retkeilyn uusin muotivirtaus - luksusretkelle pakataan mukaan eväille sopiva viini

Glamping-retkellä pääosassa voi olla hyvä ruoka. Katja Luoma

Mervi Pasanen

Glamping yhdistää kaksi englanninkielistä sanaa: glamourin ja campingin. Luksusretkeily on uusi ulkona olemisen muoti-ilmiö.

Glamping ei tarkoita kylmiä eväitä ja tarpomista tiettömässä maastossa hyttysten syötävänä. Nykyaikainen luksusretkeilijä voi nauttia luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta hyvillä poluilla, ja nälän yllättäessä tehdä maukkaan aterian hyvistä raaka-aineista.

Hyttysille tosin ei välttämättä mahda mitään, oli miten luksusta tahansa.

Glamping-retkeilijä pakkaa retkelle mukaan vaikka kestävät muoviastiat, joita voi käyttää monta kertaa. Katja Luoma

Liikkuminen luonnossa kiinnostaa ihmisiä, mutta kaikilla ei ole valmiuksia luonnossa pärjäämiseen.

- On sukupolvi, jolla ei enää ole mummolaa, jossa olisi tehty puuhellassa ruokaa tai joka olisi tehnyt itse tulia edes saunanpesään. On aikuisia, jotka eivät ole koskaan viettäneet yötä ulkona, pohtii ammattiretkeilijä Minna Jakosuo.

- Heidän kaltaisilleen järjestetään retkeilykursseja, joissa perustaitoja harjoitellaan turvallisesti. Suurin osa kurssille tulevista on naisia, ja sitten on se yksi kiintiömies.

Jakosuo järjestää myös erityisiä naisten retkeilykursseja, joissa naiset voivat kysyä naisia askarruttavia asioita. Miten vessakäynnit esimerkiksi hoidetaan maastossa, jos vessaa ei ole lähistöllä?

Miehiäkin kursseille tulee. He ovat ehkä käyneet armeijan, mutta nykyaikainen retkeily on muutakin kuin puolijoukkueteltta ja kamiina. Retkillä opetellaan perustaitojen lisäksi vaeltamaan poluttomissa maastoissa.

Retkeilystä on tullut valtava ilmiö.

- Nykyajan ihmisten elämässä on ahdistuneisuutta, ja koko ajan pitää olla tehokas. Luonnossa saa mielenrauhaa ja on tilaa omille ajatuksille.

Luontoretkeilyn näkyminen eri medioissa on madaltanut kynnystä lähteä itse kokeilemaan. Jakosuon mielestä on hyvä, että ihmiset näkevät vaihtoehtoja.

- Osa haluaa suorittaa, osa haluaa retkeillä niin, että pääsee vessaan ja yöksi lakanoiden väliin. Sekin on mahdollista, Jakosuo vinkkaa.

Kun ensimmäistä kertaa metsässä yöpynyt aikuinen kömpii ulos teltasta, kouluttajan mieli on hyvä.

- Innostus on ihanaa seurattavaa. Minusta tuntuu hienolta, kun pystyn siirtämään muille rohkeutta lähteä luontoon. Mietin, miten paljon tämä antaa minulle itselleni ja näen, miten se siirtyy muille.

Ammattiretkeilijä Minna Jakosuo kurssittaa ihmisiä clampingin saloihin. Katja Luoma

Minna Jakosuo opettaa paitsi retkeilyn perusteita, myös luontotietoutta.

- Tiedostava retkeilijä ei vie metsään kertakäyttöastioita, hän painottaa.

Kertakäyttötavarat ovat ehkä kevyitä, mutta ne eivät ole ekologinen vaihtoehto. Reppuun kannattaa siis pakata kevyt ja kestävä retkiastia, joko tuttu muovinen tai nostalginen emali. Kotimainen valmistaja Kupilka tekee retkiastioita elintarvikemuovista ja mäntykuidusta.

Virkistävä yrttitee sopii nuotion ääressä nautittavaksi. Ekologinen retkeilijä käyttää tarkoitukseen tehtyjä astioita, ei kertakäyttöastioita. Katja Luoma

Retkellä ei siis tarvitse syödä pahvilautasesta, joka keikkuu. Jos metsäaterialle on kantanut hyvän viinin, senkin voi nauttia tyylillä muovisesta jalattomasta viinilasista.

- Olen melontaretkillä oppinut, että kaikkea ei ole kiva juoda samasta lasista.

Kolme kohdetta retkeilyyn

Aloita läheltä

Lapakisto, Lahti: Lahden oma Nuuksio eli hyvin merkitty luonnonsuojelualue Nastolassa. Karua kalliomaastoa järvimaisemassa. Hyvä nuotiopaikka muutaman kilometrin päässä parkkipaikalta. Viisi merkittyä reittiä, yhteensä 23 kilometriä. Suuren suosion vuoksi ajoittain jopa ruuhkainen luontokohde. Paikan löytää, kun navigaattoriin syöttää osoitteeksi Ristikankaantie.Linnaistensuo, Lahti: Nimensä mukaisesti suo keskellä kaupunkia, kulku sujuu pitkospuilla. Levennetyillä levähdyspisteillä on tietoiskuja, joista voi lukea, mitä ympärillä näkyy ja kuuluu. Reppuun kahvitermos ja voileipiä, ja tuliaisena luonnossa levännyt mieli. Kohde löytyy Kujalasta Korvenrannantien loppupäästä.Hiidenvuori, Iitti: Päiväretken arvoinen kohde, jonne on hieman kapuamista, mutta jos vuoren laelle on saatu kannettua flyygeli, kyllä sinne vaeltajakin pääsee. Flyygeli kannetaan vuorelle Iitin Musiikkijuhlissa, jossa yksi tapahtuman kohokohdista on Hiidenvuoren yökonsertti. Perille pääsee joko puurappusia tai jyrkkää solaa pitkin. Vaihtoehtoreitillä pysyy seuraamalla kiviin maalattuja hiisiä. Lähtöpaikka löytyy osoitteesta Hiidensaarentie, Iitti.

Aiheeseen liittyvää

  1. Luonnossa voi tehdä vaikka gourmet-aterian - katso tästä ammattiretkeilijän vinkit ja reseptit
    18.6.2017 11:00
  2. Koetti viettää kuukauden yksin erämaassa - retkeä seurattiin somessa
    18.6.2017 12:00

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut