Kesämökki kerrostalosta? Heillä on tavanomaisesta poikkeavat vapaa-ajan asunnot Asikkalassa

Hilla Tarjanne ja Antti Veltheim ihastuivat heti kerrostaloasuntonsa ikkunasta Vesijärvelle avautuvaan näkymään. Katja Luoma

Hanna Leppänen

Kesäasunto on monelle omistajalleen maanpäällinen paratiisi. Helsinkiläisillä Hilla Tarjanteella ja Antti Veltheimilla niitä on Asikkalassa peräti kaksi. Kesäparatiisi sijaitsee Pulkkilanharjulla ja talviparatiisi Vääksyssä. Lisäksi heillä on vakituinen asunto Helsingissä Meilahdessa.

Tarjanteen suvulla on ollut kesäpaikka Pulkkilanharjulla vuodesta 1911 lähtien. Hilla Tarjanteen ja Antti Veltheimin mökki on harjulla Päijänteen rannassa lähellä suvun alkuperäistä kesäasuntoa.

Pariskunta viettää kesäisin Päijänteen maisemissa mahdollisimman paljon aikaa. Viidentoista kilometrin matka Pulkkilanharjulta Vääksyyn kauppaan, kirjastoon ja Vääksyn myllyn puotiin taittuu nopeasti sähköpyörillä.

He käväisevät Vääksyssä kesällä myös pesemässä pyykkiä. Mökillä ei ole pesukonetta, mutta Vääksyn vapaa-ajan asunnossa se on.

Paratiisiksi Anianharjun kerrostaloyksiön tekee sen ikkunoista avautuva maisema Vesijärvelle. Harjulta ei näy kuin puita ja järvi, sillä Pirppulan ja Rantakulman asutus kätkeytyy puuston suojiin.

- En yleensä sorru hätiköityihin päätöksiin, mutta tämän asunnon olin valmis ostamaan heti maiseman nähtyäni, Hilla Tarjanne kertoo.

Ostopäätöstä ei ole perheessä kaduttu.

- Valo saa maiseman näyttämään erilaiselta jopa saman päivän aikana, Tarjanne ja Veltheim kiittelevät.

- Asikkalassa ilmakin on paljon puhtaampaa kuin Helsingissä, he huomauttavat.

Pariskunnan loma-ajat kuluvat tiiviisti Asikkalassa, missä he pyöräilevät ja tekevät pitkiä kävelylenkkejä.

Asikkalaan Hilla Tarjanne ja Antti Veltheim tulevat Helsingistä useimmiten linja-autolla. Toinen vaihtoehto on tulla junalla Lahteen ja sieltä linja-autolla Vääksyyn.

- Helsingissä teemme 4-päiväistä työviikkoa ja yksi etäpäivä onnistuu Asikkalasta mainiosti, Hilla Tarjanne toteaa.

- Autoa meillä ei ole lainkaan. Sitä ei tarvitse Helsingissä, missä voi käyttää julkisia kulkuneuvoja, ja täällä pärjää hyvin pyörällä.

Antti Veltheimin ja Hilla Tarjanteen matka suuntautuu usein Vääksyn myllyn puotiin, jonka tuotteet on hyviksi todettu. Katja Luoma

Teräväisten vapaa-ajan asunnon ikkunoista ei aukea järvimaisemaa, mutta Vääksynjoki ja Vääksyn kanava kerrostalosta näkyvät.

Jaana ja Esa Teräväinen olivat heti myytyjä, kun kiinteistönvälittäjä ohjasi heidät uuden vapaa-ajan asunnon parvekkeelle. Hanna Leppänen

Helsinkiläisille Jaana ja Esa Teräväiselle kerrostaloasunto kanavan reunalla on riittävästi maalla verrattuna vakituiseen kotiin Helsingissä.

- Asumme siellä kantakaupungissa Arkadiankadulla eli niin keskustassa kuin vain voi, he kertovat.

Perheellä on myös kesämökki Kuhmoisissa, joten Vääksyn asunto ei ole heille varsinainen "mökki" vaan toinen vapaa-ajan asunto.

- Ensin asuimme Backmaninkujalla Vääksyssä, mutta sitten muutimme tähän uuteen taloon kanavalle, koska tästä löytyi vähän isompi asunto.

Teräväisten mukaan muutto oli kiinteistönvälittäjä Tuomo Riihilahden syytä tai pikemminkin ansiota, sillä juuri hän houkutteli pariskunnan katsomaan nykyistä asuntoa.

- Täällä hän toi meidät aivan ensimmäiseksi parvekkeelle. Tuomo tuntee meidät ja tiesi, että olisimme myytyjä nähtyämme maiseman kanavalle ja Vääksynjoelle.

Nyt Jaana ja Esa Teräväisellä on koskinäkymä ja kuohujen äänikin parvekkeellaan. Kun parvekkeen ovi suljetaan, ei asuntoon kuitenkaan kuulu mitään.

Vääksynjoki virtaa Teräväisten parvekkeen alla. Hanna Leppänen

Vääksyyn Teräväiset toi halu olla lähellä iäkkäitä vanhempia ja asua kuitenkin omassa asunnossa. Nyt elossa ovat vielä Jaanan isä ja Esan äiti.

Pari tutustui aikanaan Vääksyn lukiossa ja on pitänyt siitä pitäen yhtä.

- Sain tytön, jonka halusinkin, nauraa Esa Teräväinen.

Kummallakin puolisolla on myös runsaasti vanhoja kouluaikaisia ystäviä Vääksyssä. Vieraita käy Vääksynjoen varrella muutenkin paljon, lapset viivähtävät perheineen ja ulkomaisille vieraillekin on mukava näyttää Vääksyä.

Vaikka Teräväiset ovat asuneet my��s ulkomailla, muun muassa pitkään Moskovassa, ei Vääksyn pienuus heitä haittaa.

- Emme kuitenkaan ole muuttamassa Vääksyyn. Helsingissä pitää vielä niin moni asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 2. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 3. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 4. Aalto, Määttä ja Kytösaho läpäisivät karsinnan – Salpausselän maailmancupissa hyppää illalla kolme suomalaista mäkimiestä
 5. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 6. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 7. Pelicansin A-nuoret käyvät kriittiseen loppurutistukseen – katso suora lähetys ottelusta tänään kello 18.30
 8. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 9. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina
 10. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 11. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
 12. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 13. Pelicans päästää Jesse Ylösen Pohjois-Amerikkaan
 14. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 15. Hollolan kunta tarjoaa kesätyösetelin jokaiselle 9.-luokkalaiselle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 27.2.2020
 2. Lahtelaismiehen Teneriffan-loma ei mennyt kuin Strömsössä, ensin tuli hiekkamyrsky, sitten koronavirus: "Mitään paniikkia ihmisillä ei tunnu olevan"
 3. "Koko paletti on aivan sekaisin" – Helsinki-Vantaan ulosmarssi näkyi Salpausselälläkin
 4. Linja-autoista varastettiin polttoainetta Heinolassa
 5. Viivi ja Wagner 27.2.2020
 6. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !
 7. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 8. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 9. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 10. Lukijalta: Lahti halusi jatkaa ensihoidon kulujen kohtuutonta jakoa kuntien kesken
 11. Syyte: "Metsuri" Huohvanainen potki ja löi rikollisvaikuttaja Raimo Anderssonin kuoliaaksi – laittoi välissä jalkaan turvakengät
 12. IS: Vasemmistoliiton aluepomon epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan – poliisi aloittaa esitutkinnan
 13. Lukijalta: Eristevillat kastuvat tänäkin talvena rakennustyömailla
 14. Stylisti Teuvo Lomanin tuomio törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä pysyi ennallaan hovissa
 15. Sääennuste lupaa tavanomaista leudompaa kevättä koko maahan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.